In articol:
„În carmangeriile tradiționale se pregătesc, în această perioadă, afumăturile pe care românii plecați le vor avea pe mese, de sărbători. În jur de 500 de lei trebuie să scoată din buzunar cei din Diaspora pentru un colet cu babic, cârnați de pleșcoi, șunculiță coaptă și alte preparate specifice Crăciunului.
Afumături și bunătăți tradiționale pentru românii din Diaspora
Luna decembrie este una dintre cele mai solicitante perioade din an pentru această carmangerie cu produse tradiționale din comuna buzoiană Mărăcineni. Peste o sută de kilograme de cârnați sunt preparați, zilele acestea, după rețete vechi ale localnicilor de pe Valea Buzăului.
„Se văd boabele de ardei în el, ardei de la noi din zonă, cred că și unul din secrete este ardeiul, pentru că nu poate să facă nimeni cârnații cum îi
Afumătoarea încinsă continuu este întreținută numai cu lemn și rumeguș de fag. Mica fabrică de bunătăți tradiționale produce zilnic zeci de kilograme de pastramă de oaie, mușchi și șunculiță de porc. Cu cât sunt mai uscate și afumate, cu atât bucățile de carne au termen mai mare de valabilitate.
Citește și: VIDEO- Din lipsă de timp, românii își fac cumpărăturile pentru Crăciun online
Babicul preparat ca acum o jumătate de secol e la mare căutare printre românii stabiliți în străinătate. Pe vremuri, batoanele roșiatice se ţineau la zvântat la streașina casei, în bătaia vântului. Acum, ventilarea se face cu aeroterme puternice.
În aceste zile, trec pragul magazinului mulți clienți care au rude peste hotare și vor mese îmbelșugate, de Crăciun și Anul Nou.
„Pachetul acesta este pentru verișoara mea din Franța care este pe TIR și nu ajunge acasă de sărbători.
„Între trei și cinci sute de lei (n. r. preț pachet tradițional). Intră și cârnați, și lebăr, și pastramă”, a spus un comerciant.
Mai multe carmangerii din Buzău trimit coletele cu afumături românilor din străinătate, prin firme de curierat. Acestea ajung in două, trei zile.