![Oamenii revoltați din cauza restricțiilor își varsă nervii pe paznicii instituțiilor Oamenii revoltați din cauza restricțiilor își varsă nervii pe paznicii instituțiilor](https://cdn.knd.ro/media/521/2863/1668/20180402/1/paznici.jpg?width=320&height=180)
Oamenii revoltați din cauza restricțiilor își varsă nervii pe paznicii instituțiilor
Bieții angajați sunt înjurați și chiar scuipați zi de zi de când au intrat în vigoare noile măsuri. Agenții de pază spun că este tot mai greu să facă față oamenilor care devin agresivi atunci când li se cere certificatul verde. Nu puține au fost cazurile în care paznici au fost îmbrânciți și chiar loviți cu pumnii de agresori, toate astea pe un salariu de nimic!
Calvarul agenților de pază
„- Vreau vaccinul, dacă îl aveți.
- Ce?
- Vaccinul! Covid? Certificatul verde, îl aveți?
- N-am!
- Dacă nu aveți, nu mergeți nicăieri.
- Vă dau buletinul!
- Nu am nevoie de buletin!”
Astfel de discuții sunt deja la ordinea zilei pentru agenții de pază de la taxe și impozite. De două săptămâni, de când certificatul verde a devenit obligatoriu pentru a intra în instituțiile publice, Aurel Grasă spune că vine cu groază la muncă.
„Colega mea a fost agresată, scuipată, înjurată”
Costel Condurache lucrează de 15 ani ca agent de pază și spune că nicodată nu a trecut prin așa ceva. Cele 8 ore petrecute la muncă au devenit un calvar. Omul ne povestește resemnat coșmarul prin care trece.
„Devin agresivi cu noi, ne înjură, lucruri de genul ăsta(...) Am fost și prin licee, scoli cu mii de copii și nu mi s-au întâmplat problemele pe care le-am văzut aici”,
a spus Costel Condurache, agent de pază, pentru Știrile Kanal D.„Trebuie să suportăm tot!”
Scandaul e la el acasă și în față la ANAF. Strânși grămadă, oamenii își varsă năduful pe singurul om disponibil... agentul de pază.
„Ce am de făcut? Trebuie să iau un bon de ordine...
- Să aveți răbdare!
- Răbdare? Ok, Sper în țara asta de hoți să găsim răbdare. ”
Paznicul face agitat zeci de drumuri pe ușa insituției. Nu are nici o secundă de răgaz, iar în ochii contribuabililor pare că omul nu are voie să obosească sau să greșească.
„- Mai dați și de oameni agresivi?
- Da. Am avut situații. S-a ajuns la lucruri neplăcute. Trebuie să suportăm tot!”
„- V-au îmbrâncit sau împins?
- Și la situația asta am ajuns. Pur și simplu au forțat intrarea, m-au îmbrâncit, au încercat să intre cu mine odată!”
Situația nu e roz nici în marile centre comerciale. Dacă înainte agenții de pază aveau un conflict o dată pe săptămână, acum în fiecare oră trebuie să facă față cuvintelor grele aduse de oamenii supărați și să ducă muncă de lămurire cu cei recalcitranți.
„- Este ceva intim! Nu trebuie să știți dumneavoastră dacă m-am vaccinat sau nu!
- Noi suntem aici puși să... Să respectați o lege! Arătați-mi și mie legea!”
Sorin Bratu este agent de pază în mall uri și are o experiență de aproape 30 de ani. Bărbatul ne povestește că pentru prima oară în cariera sa a fost amenințat.
Citeste si: Bilanț coronavirus, 4 noiembrie 2021! Aproape 9.000 de cazuri noi de COVID și peste 480 de decese
„- E mai grav acum de când cu certificatul?
- Mult mai grav! Replici de genul: lasă că plecați voi acasă, nu stați aici non stop. Lucuri care pentru noi în ultima perioadă au devenit obișnuite! Nu ne mai miră nimic”
Toate astea pe un salariu de nimic. În București, de pildă, leafa unui agent de pază vaiază între 1.700 și 2.500 de lei, cu mult sub salariul mediu pe economie.
Materialul întreg îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.
Mereu am știut că vreau să fiu jurnalist.... până la urmă, cui nu îi place să apară la televizor să-l vadă rudele și vecinii? Am zeci de filmulețe din copilărie în care îi intervievez pe părinții și bunicii mei – probabil sunt printre cele mai bune interviuri ale mele.
Am făcut Facultatea de Jurnalism și Științe Sociale la Universitatea Hyperion, însă visul meu a început să prindă contur abia când m-am angajat la o televiziune de știri. Acolo am învățat de fapt ce înseamnă meseria de jurnalist, cum să faci o știre, cum să pui întrebarea potrivită la momentul potrivit, cum să scoți în față problemele oamenilor.
În mare parte fac materiale economice – despre credite, salarii, cheltuieli, economii și afaceri. Dar îmi place să vorbesc și despre problemele legate de mediu, precum poluarea și cât de important este să reciclăm și să risipim cât mai puțin.