„După un an dezastruos, din cauza secetei, fermierii români primesc o mână de ajutor din partea Guvernului. Vor încasa mai devreme jumătate din subvenția anuală de 3.000 de euro la hectar, ca să aibă cu ce să-și continue lucrările agricole. Măsura este doar pentru cei care produc tomate și usturoi”, a transmis Cristina Dorobanțu, prezentatoarea Știrilor Kanal D.
Fermierii români primesc mai devreme jumătate din subvenția anuală
Așa arată usturoiul românesc după două luni de la însămânțare. Frunza trebuia să fie mai mare, însă lipsa umidității a încetinit dezvoltarea plantelor. Vali Jecu a cultivat din decembrie anul trecut patru soiuri de usturoi autohton, pe un teren de lângă Râmnicu Sărat. Printre ele se află și deja apreciatul soi Benone.
Din cauza secetei, fermierul a produs doar patru tone de usturoi la hectar, adică jumătate din cât obținea într-un an agricol bun.
„Suprafața s-a diminuat față de anul trecut cu cinci hectare. Din cauza lipsei precipitațiilor am avut o producție mică la hectar, neatingând producția scontată de noi”, a spus fermierul.
Citește și: VIDEO- Importuri masive de cartofi, efect nedorit pentru ogoarele României. Agricultorii cultivă tot mai puțini
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
La 15.000 de lei se ridică investiția de-a lungul anului în muncile agricole pentru un hectar cultivat cu usturoi. Agricultorul spune că a investit deja toată subvenția primită la sfârșitul anului trecut, iar acum se pregătește de alte cheltuieli, pentru prășitul mecanic.
Se poate baza, din fericire, pe un avans de 1.500 de euro din ajutorul de minimis, pe care statul îl oferă până în vară.
Beneficiază de avansul de 1.500 de euro fermierii care au înființat culturi de usturoi, pe o suprafață de minimum 3.000 de metri pătrați, în toamna anului 2023 și primăvara acestui an. Măsura este valabilă și pentru producătorii de tomate în sere și solarii.