Cetățenii turci și-au votat astăzi viitorul. Secţiile de vot s-au închis la ora locală (şi a României) 17.00. Primele anunțuri despre procentul rezultatelor erau așteptate la ora 21.00, dar autoritățile au acceptat ca primele procente din voturi să fie anunțate mai devreme.

Alegeri Turcia 2023. Câte voturi au înregistrat Erdogan și Kilicdaroglu

După ce au fost numărate 40 la sută din voturi, Erdogan conduce cu 52,7 la sută din voturi, în timp ce Kilicdaroglu are 41,4 la sută. 

În Istanbul, unde au fost numărate 35 la sută din voturi, contracandidații sunt aproape la egalitate, Erdogan are un ușor avans: 47,8 la sută, faţă de 47,3 la sută Kilicdaroglu.

Alegeri Turcia 2023.

VIDEO | Alegeri Turcia 2023. Primele rezultate parțiale în lupta dintre Erdogan și Kilicdaroglu

[Sursa foto: News.ro]

După numărarea a mai mult de 30% din voturi Kemal Kilicdaroglu a ajuns la 40 de procente, iar Erdogan se situează  sub 55%, ținând cont de faptul că la început primele rezultate indicau o diferență de mai mult 23 de procente între ei.

Citește și: Zi crucială- Turcia își alege președintele

La ora 20:00, Erdogan are 53,6 la sută din voturi, Kilicdaroglu- 40,4 la sută, iar Sinan Ogan- 5,4 la sută.

După numărarea a 10,8% din voturi, actualul președinte conduce cu 58,4 la sută din voturi, în timp ce Kemal Kilicdaroglu are 35,8 la sută. Al treilea candidat, Sinan Ogan, are 5,2% din voturile numărate până acum.

Alegeri în Turcia 2023. Erdovan VS. Kilicdaroglu 

Alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia, programate pentru 14 mai, potențial cu un tur doi de scrutin la 28 mai, vor determina atât conducerea țării, cât și direcția în care se îndreaptă economia și politica externă, având în vedere că țara este membră NATO.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Recep Tayyip Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei moderne, a promovat valorile religioase și a menținut dobânzile scăzute pentru gospodării. În același timp, a susținut influența Turciei în regiune, dar a slăbit relațiile Turciei, membră NATO, cu Occidentul.

Principalul adversar al lui Erdogan este Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), care beneficiază de sprijinul unei alianțe formate din șase partide de opoziție.

Citește și: Turcia în vremea alegerilor prezidențiale. Luptă strânsă între Erdogan și Kemal Kilicdaroglu

Cu trei luni înainte de alegeri, sud-estul Turciei a fost lovit de cutremure care au cauzat moartea a peste 50.000 de persoane.

Criticii lui Erdogan afirmă că guvernul său a reprimat disidența, a subminat drepturile și a subordonat sistemul judiciar, acuzații negate de oficiali care susțin că au protejat cetățenii împotriva amenințărilor la adresa securității, inclusiv o tentativă de lovitură de stat în 2016.

Apelurile lui Erdogan pentru dobânzi scăzute au fost criticate de economiști, deoarece au contribuit la creșterea inflației anul trecut la un nivel maxim în ultimii 24 de ani- 85%, iar lira turcească s-a depreciat semnificativ față de dolar, ajungând la aproximativ o zecime din valoarea sa din ultimul deceniu.

Citește și: VIDEO- Parada militară din Rusia, mai săracă în acest an

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă asigur că iau decizii corecte". Superstarul internațional era cap de afiș- radioimpuls.ro

Kilicdaroglu a depășit popularitatea lui Erdogan în sondaje recente datorită inflației galopante și crizei costului vieții. Opoziția unită crește șansele lor, iar analiștii prevăd posibilitatea unei confruntări între Erdogan și Kilicdaroglu în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Kemal Kilicdaroglu, s-a prezentat la un miting electoral purtând o vestă antiglonţ și după au apărut informații potrivit cărora acesta ar fi putut fi atacat. Kilicdaroglu a spus într-un interviu că vrea să facă din Turcia o ţară democratică dar nu a ratat ocazia de a aduce câteva critici la adresa actualului președinte.  

„Vreau să facem parte din Vest şi din lumea civilizată. Vreau să fie democraţie în ţara noastră. Nu vrem un stil de conducere autoritar, vrem libertate. Tinerii şi femeile au obosit, vor şi ei libertate. Prin urmare, vom implementa toate regulile democratice ale Uniunii Europene în ţara noastră. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan mereu a jucat murdar. Nu am văzut niciodată un viaţa mea un om care să mintă atât de mult. Distorsionează realitatea şi denigrează oamenii. Dar, indiferent de ce va face, oamenii mă vor alege pe mine.”, a spus Kemal Kilicdaroglu.

Citește și: Rusia a lansat 15 rachete spre Kiev, în ziua în care șefa Comisiei Europene se află în capitala Ucrainei

Citește și: VIDEO- Ucraina a doborât cele 35 de drone trimise de Rusia duminică noaptea

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si