Uluitoarele imagini, surprinse zilele trecute in Dragna, judetul Calarasi, s-au repetat, astazi, in Pitesti. Un localnic a filmat ceea ce parea a fi o tornada, intr-un cartier de blocuri al orasului.

Un alt avertisment extrem, care anunta ca o tornada va lovi Capitala, a venit prin cea mai utilizata aplicatie de prognoza, instalata pe mii de telefoane mobile.

Meteorologii confirma ca scenariul ar putea oricand sa devina realitate.

Din pacate, spun ca e greu, daca nu imposibil ca un asemenea fenomen sa fie prognozat cu cateva ore sau chiar zeci de minute inainte.

FLORINELA GEORGESCU, DIRECTORUL EXECUTIV AL ANM: „Acest nor are o anumita semnatura pe radar, atunci meteorologul ar putea aprecia ca ar putea sa se dezvolte o tornada, de cele mai multe situatii se emit avertizari de vijelie puternica. Tornada se confirma vizual cand palnia dezvoltata sub norul de furtuna atinge suprafata solului”.

Drept dovada, in localitatea Drajna a lovit fulgerator. Oamenii descriu fenomenul ca pe ceva apocaliptic. Povestesc ca au observat dintr-o data cum un vartej urias pleaca din nori, iar altul din pamant... provocand dezastru.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: A murit legenda muzicii bossa nova, Sergio Mendes. Toată lumea îl cunoștea pentru hitul „Mas Que Nada”- antena3.ro

O posibila tornada ar putea fi, totusi, prevazuta cu un sfert de ora inainte, spune profesorul Bogdan Antonescu, specialist in climatologie.

Asta daca e observata atent evolutia vremii pe radare, acolo unde exista furtuni si vant puternic.
Pe oamenii, ii avertizeaza pe oameni sa fuga din calea neobisnuitului fenomen.

BOGDAN ANTONESCU: „Stiu ca tornadele sunt chestii spectaculoase, ultima tornada de saptamana trecuta a fost foarte fotogenica, lumea s-a oprit, a facut fotografii, au filmat.

Lucrul acesta este destul de periculos. Sa incercam sa ne ducem in alta directie”.

Cert e ca vremea se raceste brusc. Valul de aer tropical a parasit Romania si a fost inlocuit deja de un aer rece, polar, care se va simti puternic maine, cand temperaturile scad cu mai bine de 10 grade. In jumatate de tara, meteorologii spun ca ploile torentiale si vijeliile ar putea provoca si fenomene extreme, inclusiv tornade.

Ploile puternice din ultima vreme au facut ca afluentii raului Timis sa se reverse si sa se apropie periculos de digurile de aparare.

Fiindca santurile care asigura deversarile controlate sunt pline, apele in continua crestere ar putea ineca doua localitati timisene.
Amenintarea se vede cel mai bine din drona si de la o ora, la alta, furia apelor creste!

Citeste si: Adriana Simionescu a explicat ce se întâmplă, de fapt, între ea și soțul ei! Tânăra a făcut declarații, după ce s-a spus că ei s-ar fi despărțit. „Toată lumea se ceartă”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: Camere de viteză, montate pe autostrăzi. Cum vor primi șoferii români amenzile rutiere. Ministrul Transporturilor: „Eu am pățit”- antena3.ro

Pericol de inundatii e in aproape toata tara.

Hidrologii anunta ca raurile mari vor depasi cota de pericol si ar putea sa iasa din albii.

Vijeliile s-au abatut deja peste Moldova, iar de amenintarea lor nu scapa nici celelalte zone ale tarii.

Ca sa ne fereasca de pagube, autoritatile se gandesc iarasi sa spulbere norii si, dupa cele 123 de rachete pe care le-au lansat zilele trecute, se gandesc sa trimite un nou val spre cer!

La acest centru din Vrancea, angajatii sunt pregatiti sa intervina!

Scutul antigrindina face cu greu fata fenomenelor extreme. Zilele trecute, grindina a facut ravagii in judetul Prahova, desi zona afecta ar fi trebuit sa fie protejata in urma lansarii rachetelor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si