In articol:
În spitalele din România există o alertă de tuse convulsivă, cu tot mai mulți pacienți internați în stare gravă la Institutul Cantacuzino din București. În fiecare zi sunt aduse zeci de probe din toată țara, dintre care multe sunt pozitive. Brașovul este unul dintre cele mai afectate județe, cu majoritatea cazurilor la copiii sub opt ani.
Alertă națională de tuse convulsivă
Tusea convulsivă este o boală infecțioasă bacteriană cu un nivel ridicat de contagiozitate, având simptome mai severe la sugari, copii mici și vârstnici. În ultima lună, în Brașov au fost confirmate 13 cazuri, dintre care doar unul este adult, restul fiind copii cu vârste între o lună și opt ani.
Boala debutează cu simptome banale precum curgerea nasului și strănutul, dar poate progresa la tuse severă care poate duce la oprirea respirației.
Medicii recomandă vaccinarea ca singura armă eficientă împotriva tusei convulsive. Este îngrijorător că mulți copii sunt bolnavi, deși unii sunt vaccinați. Vaccinarea ar trebui să fie făcută și la adulți, la fiecare zece ani pentru a reduce riscul de îmbolnăvire.
În primele patru luni ale anului 2024, în România au fost înregistrate 112 cazuri de tuse convulsivă, o creștere semnificativă comparativ cu cele 16 cazuri raportate în tot anul 2023.