VIDEO- Alertă pe litoral. Turiști nepăsători. Oamenii ignoră steagul roșu și riscă șă își piardă viața
Marea Neagră a luat șase vieți în doar 24 de ore. După bilanțul tragic de ieri din Mamaia un alt bărbat a fost găsit fără suflare la Costinești, după 12 ore de căutări. Salvamarii trag un semnal de alarmă. Pe întreg litoralul românesc sunt prezenți curenți extrem de puternici care pot reprezenta un pericol, chiar și la mal.
Este sunetul care s-a auzit toată ziua pe litoral. Steagul roșu a fost arborat în toate stațiunile de la malul mării, după ce mai multe persoane și-au pierdut viața în valurile învolburate. Una dintre ele, un bărbat din Costinești, a fost găsită de dimineață, după 12 ore de căutări. Incidentul a avut loc când salvamarii nu erau pe plajă, astfel că nimeni nu a putut interveni la timp ca să-l salveze.
"Intră-n apă de dimineața, după ce vin de la club. Aici e o stațiune de copiii, de tineri, eu în 30 de ani de când sunt salvamar, n-am văzut așa ceva. Este o furtună groaznică, ceva inimaginabil că este puterea umană de a percepe așa ceva".
"Foișoru 5, recepție, aveți probleme acolo?"
Turiștii ignoră steagul roșu
Pe lângă steagul roșu arborat încă de ieri, pe litoral a fost cod galben de vânt.
Rafalele au atins chiar și 70 km/oră. Turiștii ignoră însă indicațiile salvamarilor și continuă să intre în apă.
Nimic mai greșit însă. În această perioadă în mare sunt prezenți curenți ucigași, numiți Curenți Rip, care sunt atât de puternici încât pot reprezenta un pericol chiar și pentru o persoană aflată la mal.
"Sunt curenți de larg, trag foarte tare în larg, și pe anumite zone, de exemplu, cum avem și acești adilocoți, se formează niște curenți circulari".
Aproape jumătate din plajele de pe litoral sunt afectate de acești curenți, care pot face victime și în rândul înotătorilor experimentați.
"Ei sunt destul de ușor vizibil, dar trebuie să fii poziționat pe undeva mai sus. Apa este mai puțin învolburată, de regulă mai închisă la culoare, că îi mai adâncă.
Niciodată să nu încerci să înoți și contra curentului, fiindcă este imposibil. Singura variantă care este să mergi prin transversal cu coasta, adică să ieși din linia curenților".
Potrivit specialiștilor, Curenții Rip sunt cel mai des întâlniți în stațiunile Eforie Nord, Costinești, 2 mai, Jupiter, Venus și Saturn.