„La trei zile după alegeri, președintele României a convocat de urgență Consiliul Superm de Apărare a Țării! Motivul: suspiciuni de atacuri la adresa securității naționale, asta după ce candidatul Călin Georgescu a ajuns, peste noapte, dintr-un necunoscut publicului larg, în fruntea clasamentului din primul tur. Minunea s-ar fi întâmplat după o campanie agresivă, dar însșelătoare, pe unele platforme de rețele sociale, cum ar fi TikTok.

Autoritatea de Reglementații în Telecomunicații cere ca, de mâine, platforma să fie suspendată în România. Și Fiscul a intrat pe fir”, a spus Cosmin Cernat.

Potrviti Administrației Prezidențiale, există suspiciuni ale unor atacuri cibernetice venite din interiorul țării, dar și din afară, care ar fi manipulat alegerile din primul tur. Cu alte cuvinte, vorbim despre riscuri la adresa securității naționale. Tocmai din acest motiv a fost convocată ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Asta vine la două zile după ce aceeași administrație prezidențială ne transmitea că alegerile s-au desfășurat ca la carte.

Citește și: VIDEO Proteste împotriva lui Călin Georgescu, pentru a treia noapte, consecutiv. Mii de tineri din toată țara au ieșit în stradă

„Președintele României nu a primit informări din partea instituțiilor statului cu privire la existența unor riscuri de influențare a alegerior prezidențiale sau cu privire la ingerințe externe în procesul electoral și nici referitor la un mod de promovare a candidatului menționat în solicitarea dumeavoastră pe anumite rețele de socializare,

care să ridice suspiciuni”, a transmis Administrația Prezidențială.

De altfel, toate instituțiile plătite să nu arunce nimeni țara în întuneric parcă au dormit. Șeful Directoratului Național de Securitate Cibernetică spune că ce s-a întâmplat pe TikTok a fost dezinformare, dar că în atribuțiile lor nu intră monitorizarea conturilor și a informațiilor propagate prin postări.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

„Cred că aceste atribuții, în ceea ce privește dezinformarea sau în ceea ce privește manipularea alegerilor, spre exemplu, se împart la mai multe instituții. De asta nu pot să vă arăt cu degetul! Nu pot să vă spun cine anume se ocupă. A fost, cred, o surpriză ce s-a întâmplat la alegeri”, a spus Mihai Rotariu, Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Surpriză sau nu, ne-am trezit, parcă, în altă lume. Cei de la TikTok transmit că au interzis campaniile electorale plătite, tocmai pentru a combate dezinformarea și înșelătoriile electorale. Cu toate acestea, sute de influenceri recunosc că au primit bani să facă asta, dar cei mai mulți spun că nu știau că-l promovează pe Călin Georgescu. Mașinăria a fost bine pusă la punct. Plățile s-au făcut prin altă aplicație și nu trebuia ca influencerii să rostească numele candidatului.

Influencerii spun că au fost plătiți

„O campanie care, la suprafață, avea scopul de a-i îndemna pe oameni să iasă la vot. În schimb, în momentul în care foloseai cele două hashtaguri care erau relevante campaniei, anume „prezidențiale 2024” și „Echilibru și verticalitate”, clipul tău urma să fie spamat cu mesaje precum: „Votăm Călin Georgescu!”.

Nu a existat nicio tranzacție între mine și domnul Călin Georgescu. Această campanie s-a desfășuat pe o platformă unde asta se întâmplă, sunt campanii pentru influenceri. În momentul în care tu accepți o campanie, sunt livrați în contul din aplicație”, a explicat pe YouTube un influencer.

După ce a mitraliat alegerile, Călin Georgescu a negat vehement că ar fi dus o asemenea luptă necinstită.

„Am fost acuzat că am trolli și este o jignire pentru cele două milioane de români care m-au votat”, a spus Călin Georgescu.

Și în tot acest timp, Călin Georgescu a susținut că n-a cheltuit niciun leu pentru campania electorală.

Citește și: VIDEO Ce spun preoții ortodocși despre limbajul mistic al lui Călin Georgescu. "Este un mag alb, un inițiat în loji și cluburi. Se dă omul lui Dumnezeu, dar nu este așa"

„Am intrat cu buget zero, cu o echipă foarte mică, doar cu voluntari care s-a alăturat. Le-am spus cum pot ajuta, mă întrebau cum pot ajuta și le-am spus: propagați, distribuiți”.

„Am luat bani de la Călin Georgescu! Asta este ultima știre care se vehiculează pe internet și da, este adevărată. Am pus botul la campania respectivă. Nu este nicio scuză, mi-am asumat. A fost vina mea. Până la urmă, oricine greșește”

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul făcut de zeci de artiști de renume pentru a strânge bani pentru cei afectaţi de incendiile din California- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

„Uitați! Am adus aici, special, hârtia! Uitați! Arăt de la mandatul financiar. ZERO”, a spus Călin Georgescu.

Datele transmise de Autoritatea Electorală Permanentă îi dau dreptate. Zero lei și zero bani, stă scris în dreptul lui Georgescu, iar asta ridică suspiciuni. Tocmai din acest motiv șeful autorității a sesizat ANAF-ul.

„Să vadă dacă influencerii au primit bani, cine a plătit acești bani și așa mai departe”, a spus Toni Greblă, președintele AEP.

Cei de la Autoritatea de Reglementare în Telecomunicații confirmă că au existat pe TikTok mii de conturi care au lucrat pentru Călin Georgescu, iar finanțarea ar fi fost externă. Spun și că au sesizat compania, dar degeaba.

TikTok ar putea fi suspendat în România

„Cer, începând de mâine, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchete instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, a postat Pavel Popescu, vicepreședinte ANCOM, pe pagina sa de Facebook.

Ședința CSAT va avea loc mâine la ora 14. Dacă se confirmă că a existat un atac la securitatea țării, Klaus Iohannis poate sesiza Curtea Constituțională să anuleze alegerile. Totodată, Comisia Europeană face verificări să afle dacă cei de la TikTok au respectat sau nu codul de bune practici în privința dezinformării pe care l-a semnat pe teritoriul Uniunii Europene.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si