„Meteorologii și salvatorii așteaptă cu înfrigurare fenomenele meteo extreme care vor ajunge în țara noastră la sfârșitul săptămânii. În trei județe a fost emis cod portocaliu, după ce o vijelie cu grindină a anunțat sosirea unui ciclon care traversează Europa de la vest la est. Furtunile se suprapun cu anunțul că Dunărea va atinge un debit aproape triplu decât în mod normal.

Oficialii spun că nu avem motiv de îngrijorare, însă între timp sunt organizate ședințe de urgență și sunt pregătite baraje din saci cu nisip”, a spus Christian Sabbagh.

A fost alertă de cod portocaliu în județele Cluj, Bistrița Năsăud și Sălaj. Gospodăriile din două sate au fost acoperite de un strat gros de bucăți de gheață, iar oamenii din douăzeci și două de localități au fost avertizați prin RO Alert să se adăpostească. Furtuna cu grindină reprezintă doar începutul fenomenelor extreme care bat la ușa României. Meteorologii avertizează că vom avea parte de un sfârșit de săptămână cu vreme instabilă și precipitații abundente: „Ne va aborda inițial, deasupra regiunilor vestice. Pe parcursul zilei de duminică ploile vor fi în unele zone mai puternice. Aria ploilor se va extinde cu probabilitate mare în partea de est, centru a Munteniei. Ar putea acumula cantități importante de apă.”

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Ciclonul Ashley va lovi România. Vremea se va răci brusc cu aproape 20 de grade și va fi potop. Precipitaţii de 100 l/mp- wowbiz.ro

grindina, furtuna ashley, dunare

Va ploua în mare parte a țării, iar cele mai afectate zone ar fi în sud și în Carpații Meridionali și de Curbură. Cantitățile de apă ar putea depăși șaptezeci, optzeci de litri pe metru pătrat, izolat chiar și mai mult. Vom avea parte de precipitații torențiale, vânt foarte puternic și frig: „Precipitațiile din acest weekend vor aduce diferențe semnificative de temperaturi. Spre exemplu, dacă astăzi în vestul țării sunt în jur de treizeci de grade celsius, duminică vremea se va răci până la treisprezece, paisprezece grade celsius. Cât despre capitală, astăzi sunt înregistrate în jur de douăzeci și șapte, douăzeci și opt de grade celsius, dar duminică temperaturile vor ajunge la șaisprezece grade celsius.”

De câteva zile, în spațiul public ciclonul care ar urma să ne lovească a fost numit Ashley, însă experții spun că fenomenul meteo nu a primit până acum un nume. Episodul de vreme severă se suprapune cu alerta referitoare la debitul Dunării, care este așteptat să crească de trei ori. Deși specialiștii spun că nu avem motive de îngrijorare, autoritățile locale au început să se pregătească împotriva inundațiilor. Muncitorii primăriei au umplut mii de saci cu nisip: „Au fost verificate și pregătite materialele de intervenție pentru apărare la inundații. Monitorizăm permanent evoluția lucrurilor și, în momentul în care se va atinge cota de atenție, care este de cinci sute șaizeci de centimetri pe Dunăre, se vor aplica măsuri suplimentare.”

Astăzi Dunărea avea la galați o cotă de două sute cincisprezece centimetri, în creștere cu optsprezece centimetri față de ziua de ieri, iar în următoarele zile este așteptată o creștere până la trei sute de centimetri. Operatorii economici care au baruri sau restaurante pe faleză au fost și ei avertizați să se pregătească: „Din ce se vede și din cotele care sunt și din prognozele care sunt, suntem siguri că o să trecem fără probleme. Așteptăm apa care nu apare.”

Citeste si: A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul suprem. Mulți prieteni la început s-au bucurat, pe urmă n-au înțeles.”- kfetele.ro

Citeste si: Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Până când apele se vor liniști, oficialii vor să ia toate măsurile. Premierul Marcel Ciolacu a convocat la Palatul Victoriei o ședință operativă pentru a analiza măsurile ce se impun pe sectorul românesc al Dunării.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si