In articol:
„Dincolo de tragedie, este o poveste despre incompetența autorităților. Deși elevii internatului din Odorheiu Secuiesc au semnalat fisurile din pereți de mai multe zile, iar clădirea este veche de 113 ani, copiii au fost lăsați să stea în continuare acolo. Zidurile s-ar fi prăbușit din cauza unor săpături care se făceau în curtea instituției, iar patronul firmei dă vina pe muncitori.
Continuă ancheta după tragedia de la Odorheiu Secuiesc
„- Știați că sunt copii în internat?
- Nu știu.
- Nu știați că sunt copii înăuntru?
- Eu n-am fost înăuntru”, a spus patronul firmei de construcții.
Este răspunsul sec al patronului firmei de construcții care se ocupa de lucrările din apropierea internatului. Muncitorii săpau un șant pentru canalizare, dar nu ar fi respectat distanța minimă de doi metri față de clădire. Cum fundația imobilului era extrem de veche, zidul exterior s-a prăbușit, iar odată cu el o mare parte din clădire a fost pusă la pământ.
„- Colegul numai a văzut că sus cade niște tencuială și când s-a întors a văzut că vine tot afară.
- Cine a decis să se sape până în fundație?
- Eu, dimineață eu am băgat cu băieții să facem repede.
- Ați vrut să terminați mai repede?
- Da”, a mai spus acesta.
Dar graba a dus la pierderea unei vieți și la rănirea altor trei fete cu vârste între 15 și 17 ani. În imaginile filmate cu o dronă se vede adevărata proporție a dezastrului.
„Vom demara și noi o acțiune a corpului de control al ministrului Educației pentru a stabili dacă există prevederi ale legislației în educație sau a legislației secundare care nu au fost îndeplinit. Este important să dăm mesajul că oricine ar fi vinovat va suporta consecințele”, a transmis Ligia Deca, ministrul Educației.
Între timp, autoritățile locale pasează responsabilitatea dintr-o parte în alta. Primăria Odorheiu Secuiesc a emis un aviz pentru începerea lucrărilor la internat pe 26 octombrie, dar firma care se ocupa de proiect a fost angajată de Arhiepiscopia Romano Catolică Alba Iulia, proprietarul clădirii.
„Instituțiile o să facă demersurile, verificările, ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat. Dacă sunt oameni de specialiști în zona lucrării, într-o construcție, nu primarul este specialistul”, a explicat Arpad Galfi, primarul din Odorheiu Secuiesc.
Șanțul săpat de muncitori este chiar lângă zidul clădirii, lucru complet interzis, spun specialiștii. De la înălțime se poate observa că după prăbușirea zidului, inclusiv acoperișul a fost afectat. Cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții au găsit deja nereguli.
„Există, din ce am văzut până în acest moment, o necorelare între ceea ce este fizic în teren cu partea de proiect. Nu-mi apare în partea de proiect, un simplu exemplu vă dau, tipul de fundație. Este o fundație simplă, făcută din piatră, care este departe de normale actuale”, a explicat Paul Racoviță, inspector general ISC Harghita.
Două dintre tinerele rănite sunt în stare stabilă, la spitalul din Odorheiu Secuiesc. A treia tânără scoasă de sub dărâmături se află intubată într-o unitate medicală din Târgu Mureș, iar medicii sunt rezervați în privința șanselor ei de supraviețuire. Autoritățile au anunțat că elevii care locuiau în internat vor fi relocați către alte unități de cazare din oraș.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro