Cel puțin 11 români ar fi reușit să ajungă, până acum, peste hotare cu adeverințe false eliberate de agenţia din Bucureşti, iar niciunul dintre cei care au fentat regulile nu s-ar fi dus în vacanță. Surse din rândul anchetatorilor susțin că beneficiarii sunt, in realitate, oameni trimişi la furat şi la cerşit. Fără să mai treacă pe la clinicile de testare, toţi au ajuns la firma care le-a promis că îi scapă de test și de timpul de așteptare al rezultatelor.

„Cei care o cunoșteau pe administratora acestei agenții de turism nu trebuiau decât să vină și să spună țara în care vor să plece. In pachet primeau și acest certificat care atesta un test PCR Negativ pe care îl prezentau la aeroport”, relatează reporterul Kanal D.

Anchetatori: o întreagă rețea falsifica adeverințe pentru teste COVID negative

Reprezentanţi ai aeroportului din Otopeni ne-au confirmat că falsurile prezentate la birourile de check-in sunt greu de identificat pentru că, deşi au un cod de bare, nu există, pentru ţara noastră, un sistem de scanare, cu acces la o bază unică de date, în care să se poată verifica dacă un astfel de cod a fost, de fapt, alocat, prin falsificare, mai multor persoane.

„Bagă undeva intr-o bază de date adeverințele alea sau doar se uită pe ele? Sincer... doar le verifică”, spun călătorii.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În cazul agenţiei din Bucureşti, acuzate acum de falsificarea rezultatelor negative la testele covid-19, unul dintre posibilii clienți a reclamat practicile, iar poliția a intrat pe fir. La sediul companiei, au fost făcute percheziții și au fost ridicate documente.

„Administratora unei firme de turism ar fi întocmit in fals mai multe buletine de analiză care ar fi atestat faptul că persoane nu ar fi avut SARS-COV 2”, spune Ciprian Romanescu, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei.

Pe adeverințele false apare numele unei clinici medicale din Tulcea, dar reprezentanții acesteia spun că nu au nicio legătură cu agenția de turism. Au aflat că cineva se folosea de parafa și semnăturile lor de la anchetatori, atunci când reprezentanții clinicii au fost luați la intrebări.

Rețea care falsifică adeverințe pentru teste COVID. Avertisment Europol

Chiar şi Europolul avertizează în legătură cu apariţia unor adevărate reţele, care câştigă sume uriaşe din faslificarea şi vânzarea unor adeverinte cu rezultate negative la testele covid. Astfel de fraude ar putea fi evitate doar cu ajutorul adeverinței de liberă circulație.

De la Bruxelles, Comisia Europeană a stabilit ziua de 19 mai ca dată limită pentru emiterea actului. Adeverinta de liberă circulatie va fi emisă in format digital sau pe suport de hârtie, insă va avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Concret, certificatul va indica dacă o persoană a fost testată negativ pentru COVID 19, dacă s-a vindecat recent de boală sau dacă a fost vaccinat. Falsificarea adeverinței, dar şi a ceritficatelor mdicale de Eacum constituie faptă penală și se pedepsește cu inchisoare.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si