Boreout, boala plictiselii acute la muncă, apare în cazul angajaților care nu sunt suficient de motivați la job sau care nu au suficient de lucru. Spre deosebire de Burnout, care se manifestă prin epuizare cauzată de munca în exces şi stres, Boreout presupune instalarea unei lipse de interes pentru orice domeniu.

Fenomenul „Boreout”, tot mai des întâlnit la muncă

„Simțeam că productivitatea mea la locul e muncă scade.

Faptul că nu am avut sarcini noi de îndeplinit pe o perioadă lungă m-a făcut să simt o plictiseală accentuată”, a explicat Andreea, o tânără care nu își mai găsește motivația la locul de muncă.
„Simt că trece timpul foarte greu atunci când nu am activitate sau ceva de făcut și de-abia aștept să termin ziua sau să vină o zi în care să primesc o activitate. Dacă nu am mintea ocupată, simt că înnebunesc”, a mai spus o persoană.
„Apare sentimentul ăla ca și cum ar fi la închisoare. Trebuie să stau aici, sunt obligat, dar nu am niciun scop. Chiar devine mult mai gravă și poate să ducă la turbulențe emoționale, anxietate severă”, a explicat Valentin Bărbulescu, psihoterapeut.
Angajații fără motivație la serviciu ajung să se refugieze tot mai mult în Internet.

Citește și: Mai multe controale efectuate pentru siguranța căilor ferate. Polițiștii au deschis dosare penale în cazul mai mult angați aflați sub influența alcoolului, la serviciu

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

O parte dintre angajații afectați de Boreout își fac de lucru cu alte activități decât cele pentru care angajatorul îi plătește.
3 din 10 angajați stau pe telefon cel puțin două ore pe zi în timpul programului și își verifică rețelele de socializare.
„- Uneori mai stai pe telefon ca să fentezi orele de muncă?
- Da. Mereu. Sunt renumit pentru asta. Din 9 ore, cred că stau vreo 8 pe telefon”, a mai spus o persoană.
„Efectul Boreout-ului este cyberloafing-ul care este timpul pe care oamenii în loc să-l lucreze, îl petrec pe internet. Ne refugiem în internet, în primul rând din cauza notificărilor care au devenit tot mai atractive, mai colorate, personalizate”, a explicat Arnold Vieriu, expert în social media.
Sindromul Boreout este și motivul pentru care angajatorii iau în calcul fie să ofere activităţi relaxante la locul de muncă, fie să reducă săptămâna de lucru la patru zile.
„Cea mai importantă facilitate este freeday Friday. Începând de la 1 septembrie am implementat acest concept unic în România. Muncim 4 zile și a 5-a este plătită de companie la nivelul celorlalte 4. 10% peste salariul net în fiecare lună se acumulează într-un cont și și-l accesează când au nevoie să se dezvolte profesional”, a transmis Virgil Profeanu, CEO al unei companii.
Cercetările specialiștilor arată că persoanele cu sindrom Boreout sunt de 2-3 ori mai expuse riscului de deces din cauze cardiovasculare.

Citeste si: Cristina Șișcanu, la cumpărături în Italia! Cât a dat vedeta pe o rochie dintr-un magazin de lux: „A avut reducere de 150 de euro.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce ar fi făcut, de fapt, iubitul Mariei Diana în timp ce tânăra de 19 era atacată de urs: ”Totul s-a derulat în direct”- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si