„În plin cod roșu de caniculă, sute de localități primesc apă cu porția. Asta după ce seceta a secat fântânile și a lăsat solul fără rezerve de apă. Disperați, oamenii reușesc cu greu să înfrunte căldura toropitoare”, a spus Cristina Dorbanțu.

La peste 40 de grade Celsius, bătrâna din imagini încearcă să scoată apă din fântâna aflată peste drum de gospodăria sa.

Nu are de ales, căci la robinet, apa curge doar după un program strict.

Citește și: VIDEO Stropesc strada pentru puțină răcoare! Această tehnică are și rolul de a curăța atmosfera

Oamenii au un program strict când vine vorba despre scosul apei

„De la 7 dimineața, până la 11 și de la 7 seara până noaptea. De vreo două săptămâni a băgat programul că, uite, udă lumea și o strică”, a spus bătrâna.

Ca să umple o găleata, bătrâna trebuie să scoată apă de mai multe ori, căci fântânile sunt aproape secate. Chiar și așa, apa pe care o scoate nu poate folosi în toate treburile gospodărești.

„Spăl vasele cu ea, spăl rufele. Mâncare nu de aici fac, tot de la robinet fac, că de aia am băgat și eu apă în casă, acolo”, a completat doamna.

„Să nu ai apă potabilă, să nu poți să faci o baie, nu e ok”, a spus un tânăr.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me- wowbiz.ro

Citeste si: Ascensiunea de neoprit a lui Chubby: De ce pisica generată de AI, virală pe TikTok, ar putea fi viitorul internetului- antena3.ro

Reporter: Înțeleg că tu muncești în alte țări și vii în vacanță.

„Da”.

Reporter: Deci e o vacanță de coșmar pentru tine.

„Da, o vacanță foarte de coșmar”, a completat tânărul.

Din cauza secetei, forajele care alimentează comuna cu apă nu mai fac față. De nevoie, localnicii din Cozieni merg prin vecini, acolo unde oamenii și-au forat puțurile în propriile gospodării.

„De la 1-2 până la șapte seara nu e apă! Nu e. Uitați, am luat de băut și mai punem și la oleacă de ciorbiță”, a spus o doamnă.

Citeste si: Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei înainte ca și ea să devină mamă. „Să-ți facă doar o unime, nu cât mi-ai făcut tu mie.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce se va întâmpla cu fiica de 10 ani a Danei Marijuana după arestarea artistei- radioimpuls.ro

Citeste si: Momentul în care Poliția intră peste frații Tate în timp ce erau live pe internet: Cei doi vorbeau despre DIICOT chiar atunci- antena3.ro

Reporter: Și, în curte, zarvaturile cu ce le udați?

„Nu le mai udăm! Păi cu ce să le mai udăm, dacă noi nu avem nici pentru animale?”.

Citește și: VIDEO Oamenii din satul Dobrilești mor de sete. Așteaptă ploaia și pompierii, care, din când în când, le transportă apă

Ce spun autoritățile

Animalele primesc și ele apă cu porția, fie din butoaiele în care sătenii strâng rezerve, fie din râul de la marginea satului. Potrivit autorităților, deficitul mare de apă din pânza freatică a dus la crearea acestei situații.

„Cele șase, șapte foraje pe care le avem nu mai fac față consumului, fiind și vară. De abia se poate să se acumuleze apă în perioada în care este oprită pentru a reuși furnizarea celor opt ore pe zi”, a spus Daniel Panaitescu, primar Cozieni.

Conform datelor furnizate de oficialii de la Apele Române, apa este furnizată cu restricții în aproape 300 de localități din toată țara. În topul județelor care se confruntă cu probleme se numără: Botoșani, Vaslui, Iași și Vrancea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si