"Localnicii dintr-o comună din vestul țării au trecut de la extaz... la agonie. La robinet le curgea o apă miraculoasă, tratată cu ozon și considerată elixirul tinereții. Inclusiv bănățeni din alte zone veneau pentru a se aproviziona cu celebra apă ozonată. Asta după ce în localitatea respectivă s-a investit o sumă importantă: peste un milion de euro într-o stație de tratare. Doar că acum, apa a devenit improprie consumului uman.

Explicațiile vin imediat", a transmis Cristian Sabbagh.

"Elixirul tinereții" nu mai este potabil

Ne aflăm în comuna Ghilad din judetul Timiș. Zona era cunoscuta pentru apa sa tratată cu ozon într o statie specială.

Modelul a fost copiat din Germania şi pus în practică pentru suma de 1 milion 200 de mii de euro, bani de la Guvern. Acum însă, după cele mai recente măsurători, apa tratată cu ozon nu mai poate fi consumată.

"Tratarea cu ozon nu era pentru normele europene care erau mult mai stricte", a declarat Cornel Guran, primar.

Ozonul este un oxidant puternic, care sterilizează apa în numai 10 minute, faţă de 30, cât era nevoie în cazul clorului. Chiar și așa, la ultimele analize s-a înregistrat o depășire a nivelului de metale.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Normele noastre în care trebuia să ne încadrăm din Romania erau până la 50 mg pe unitatea de măsură că sa fie apa potabila, normele europene prevăd că trebuie să ne încadrăm până în 10 mg", a declarat Cornel Guran, primar.

Acum localnicilor nu le rămâne decât să cumpere apă de la magazin.

Alții au găsit soluții alternative.

Autoritățile locale vor să facă o nouă stație de tratare a apei pentru ca această sa fie devină din nou potabila.

Citește și: VIDEO- Problemele din adăposturile de animale. Cum ar putea fi salvați maidanezii?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si