„Pe litoralul românesc, lunile octombrie și noiembrie se anunță unele... de vară. Nu e o glumă la mijloc! Apa mării are 20 de grade, mai mult ca în luna iulie, iar în atmosferă s-au atins chiar și 32 de grade. De vină sunt schimbările climatice, spun biologii. Fenomenul neobișnuit va persista, iar apa s-ar putea să rămână la temperaturi ridicate până în decembrie”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Apa mării, numai bună de făcut baie

Suntem în Constanța, unde apa mării are 20 de grade Celsius la final de octombrie. E neobișnuit? Gândiți-vă că pe 29 iulie, în plin sezon, Marea Neagră avea 16 grade. Și atunci, ca și acum, termometrele indicau în atmosferă aproximativ 28 de grade.
„Putem spune că este ceva cu totul deosebit pentru că temperaturile înregistrate, atât ziua cât și noaptea, au fost cu mult mai mari decât ar fi treburi. S-au depășit la toate stațiile meteo temperaturile maxime zilnice și chiar la unele dintre ele, lunare”, a explicat Mia Stamate, meteorolog.
Iar marea continuă să ne surprindă într-un mod plăcut: are o culoarea deosebită pentru această perioadă: verde smarald.
„Așa arată marea la final de octombrie. Este mult mai limpede decât vara și fără valuri. La mal înregistrează 18 grade, iar la câțiva metri, în larg, 20 de grade Celsius”,

a transmis Raluca Sevastru, corespondent Știrile Kanal D.
Încălzirea apei are efecte directe asupra viețuitoarelor marine, spun biologii.

Citește și: VIDEO- Toamna a venit cu temperaturi de vară. S-au înregistrat 129 de recorduri termice în octombrie

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Sunt nefavorizate pentru unele specii, dar favorizate pentru altele. Deci practic peștii nu dispar, peștii se înlocuiesc. Apar alte bivalve, midiile s-au retras. Deja avem o stridie de Pacific care a fost identificată de INCDM în baia portului Constanța. Un dezavantaj este în ceea ce privește guvizii. Sunt pești de apă rece, pești adaptați condițiilor vechi ale Mării Negre, care nu depășea 22 de grade, iar iarna cobora la 2-3 grade. Era un habitat propriu al acestora, acum se dezvoltă și foarte multe alge în masa apei”, a transmis Adrian Bîlbă, biolog.
Pescarii se bucură: plajele le aparțin lor acum și mai puțin turiștilor.
Temperaturile rămân peste normalul perioadei și în săptămânile următoare.
„Pe litoral vom avea temperaturi aproape constant situate între 25-27 grade pe timpul zilei, iar în partea continentală a Dobrogei vor fi temperaturi care vor atinge 30 de grade. Apa marii se menține în continuare ridicată, vorbim de temperaturi undeva între 18-19 grade, depinde și de locul unde se îmbăiază sau de măsoară”, a adăugat Mia Stamate, meteorolog.
Dacă apa se va menține limpede, turiștii vor putea face scufundări în mare alături de scafandri profesioniști cu mult după finalul sezonului estival.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si