In articol:
- Asistați social care habar n-au pentru ce boli primesc bani, fără chef de muncă
- Ministerul Muncii are un proiect pentru asistații social care vor la muncă
Liviu Ilie este un sătean de 52 de ani din Letca Nouă, județul Giurgiu. Îl recomandă cele 7 clase pe care le-a terminat, și...
„Un taiat de lemne, un cules de vie... ce e mai usor”, spune bărbatul.
Mergem mai departe in faimoasa comună Clejani, din județul Giurgiu- locul de unde provin celebrii cântăreți ai țării: soții Viorica și Ioniță de la Clejani. Aici, pe ulițe- căruțele sunt cea mai mare avere pentru săteni, iar job-ul cel mai bine plătit...
Asistați social care habar n-au pentru ce boli primesc bani, fără chef de muncă
- De cât timp primiți ajutorul social?
- De câteva luni! De 2-3 luni!
- Ce probleme aveți?
- Nu știu ce scrie pe aia acolo, am fost internată, este discuția halucinantă cu un asistat social.
Citeste si: Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani- kanald.ro
Pe unii localnici îi găsim la primele orele ale dimineții la cârciuma din sat- unde se delecteaza si uita de grijile cotidiene cu ajutorul unui paharel.
„Sunt cu calul și căruța! Sunt carutas. Unde să mă duc? Sunt d-ăștia care ia bani așa aiurea, tată, ăia care iau- tot ăla ia ajutorul! Eu nu iau”, spune bărbatul.
Mergem mai departe pe ulitele satului si il gasim pe Gheorge, a carui familie are 8 membri. El încasează ajutor social de la stat, in timp ce ginerele si soția sunt singurii care muncesc.
Primarul comunei Clejani, cel care este la al 4-lea mandat, spune ca din 2009 si pana acum a scăzut numărul asistaților social, dar recunoaste că din cei 145 de oameni care primesc ajutor de la stat- sunt și câțiva apți de muncă.
„Noi când am preluat, au fost 418 asistați social la momentul ăla! Sunt și din ăia care nu vor să se angajeze”, spune primarul.
Ministerul Muncii are un proiect pentru asistații social care vor la muncă
Fostul ministrul al Muncii Violeta Alexandru a depus un proiect de lege prin care le ofera asistatilor social apti de munca varianta de a se angaja pe salariul minim, in diverse domenii, fara sa-si piarda ajutorul de la stat. Timp de trei luni pe an, acestia l-ar putea primi in paralel cu salariul.
Proiectul trebuie să treacă de comisiile celor 2 camere decizionale- Senat și Camera Deputaților, apoi să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis. Însă abia în ianuarie 22 ar urma să intre în vigoare.
Potrivit unui raport al Ministerului Muncii, numai în luna martie a acestui an, statul a plătit ajutoare sociale de peste 45 de milioane de lei, către 172 de mii de asistați.