In articol:
Din Rășinari azi nu mai pleacă nimeni ca să traverseze munții la pas, singurul care o mai face este Dumitru Capotă. Oier din tată în fiu, sibianul și-a trăit toată viața în mijlocul turmei care înseamnă totul pentru el.
Merge cu oile de la vârsta de 5 ani
Avea doar 5 ani când tatăl l-a dus la stână. De atunci au trecut alți 60 în care a plimbat oile între munte, deal şi câmpie, fie că a fost soare, ploaie, frig sau arșiță.
Bătrânul nu va uita niciodată anii petrecuți pe drumuri în tranhumanță.
Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Cum au petrecut tinerii de minivacanța de 1 Mai
Sute de kilometri străbătuţi la pas în fiecare an, sute de nopți dormite în cojoc sub cerul liber. Un sacrificiu pe care unii nu l-au mai înțeles în ultimii ani.
Oierii se tem de ziua în care ciobănia nu va mai fi la fel
Bătrânul are noroc cu fiul lui, care a moștenit dragul de animale. Avea 9 ani când pleca cu oile în țară, a învățat repede toate rânduielile de om mare.
Sunt oameni puternici, cu obrazul asprit de vânt și de ploi. Ciobanii au văzut multe la viața lor, dar nimic nu îi doare mai tare decât gândul că într-o zi ciobănia nu va mai fi la fel.
Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Românii din Țara Oașului s-au întors acasă de Paște
"Cele mai frumoase vremuri. Ți-ar fi plăcut altceva? Dacă asta am făcut de mic… asta știm, nu putem fi toți doctori, ingineri, toți cu domeniul lui… o meserie frumoasă… dacă îți place…"
Aici la stână, oamenii sunt parcă într-un alt timp, care nu are legătură cu timpul nostru. Ei trăiesc după un calendar solar stravechi, marcat de momentele în care se trezesc, în care mulg oile, fac brânză sau mamaligă.
Citeste si: VIDEO Asta-i România!| Suflet de mamă! Angelica își crește singură cei doi copii într-o sărăcie lucie
E gustul pe care nu-l găsești nicaieri în altă parte, dar care se pierde și el odată cu obiceiurile. Modernitatea a ajuns până la stână, se plâng oierii.