Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Asta-i România! Casa în care becul nu s-a aprins niciodată

În aceeași țară în care ni se cere sa stingem becul în casă și să reducem consumul, există case în care becul nu s-a aprins vreodată. Sunt oameni uitați în beznă, nevoiți să trăiască în Romania lui 2022 ca în urmă cu un secol. E și povestea familiei Ureche, care trăiește într-un cătun din Bistrița

Andreea Albu,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Uitați în întuneric trăiesc viața de Evul mediu la lumina lămpii cu gaz. Lor guvernanții nu au ce să le ceară să mai stingă, pentru că în casa lor becul nici nu s-a aprins încă.

Ud până la oase, după 8 km de bătut la pas, prin șleauri și noroaie, bărbatul ajunge în sfârșit acasă. E drumul pe care îl face de câte ori e nevoie, chiar și de două ori pe zi, până jos în civilizație, în centrul comunei și înapoi. Totul din cauză că nu au curent electric, iar alimentele nu pot fi păstrate mai mult de două zile.  

Nu au sursă de curent

De cum intră pe ușa casei, omul uită de tot chinul și toată grija- trei prunci frumoși îi zâmbesc fericiți și încep să țopăie în jurul lui. 

Și nimic parcă nu e prea mult și prea greu când vine vorba de binele copiilor. Ana, mama lor nu va uita niciodată cum au apucat-o durerile nașterii cu cel mic. Era singură acasă, așa că a trebuit să coboare 4 kilometri până în vale unde o aștepta salvarea.

"Eu am născut joi după-amiază și duminică m-o dus salvarea în vale, în drum și din vale am venit pe piciorele mele până acasă.

Și copilul în același timp era la spital? Da."

Muntele e al lor, iar ei sunt ai munților, învățați cu viața aspră de afară, cu drumul greu până în civilizație și cu întunericul din casă.

Citeste si: Sâmbătă, de la ora 15:00, în ”ROventura”, Dărmănești, diamantul neșlefuit al turismului românesc

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Primul stâlp de curent e la 3 km distanță de căsuța lor, dar și dacă ar vrea să-și traga curent, tot nu ar putea.

Singura sursă de curent e un panou solar vechi, fără prea multă putere, care însă, pe vreme rea nu mai încarcă deloc. 

 

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Un bărbat își crește singur cei 8 copii după ce mama i-a părăsit

Ana și Emil se culcă devreme, odată ce se lasă întunericul. Le-ar placea să aibă și ei un televizor colorat, așa cum au văzut prin vecini, dar știu că la ei se aprinde doar lampa sau lanterna.

În grădină au doar cartofi și ceapă

Deși trăiesc la țară, în grădină nu au decât cartofi și ceapă. Sunt singurele două legume care cresc în pământul ăsta, așa că totul trebuie cumpărat și carat în spate până aici. Pentru asta e nevoie nu doar de forță, ci mai ales de bani- ca să aducă un venit în plus în casă, tatăl muncește „cu ziua pe unde apucă." 

Citeste si: Ea este mama lui George Simion. Află cu ce se ocupă femeia, dar și ce salariu încasează

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici- radioimpuls.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Gospodaria familiei e mărginita de pădure și se întinde pe o bucată mică de pământ, pe care familia nu prea are ce să cultive. Toată „averea”  constă în doi porci și o văcuță, ne spune tatal.

Citeste si: Din acest weekend, game show-ul “Tu urmezi!” va fi difuzat sâmbăta şi duminica, de la 20:00

"Dacă îl tăiați nu aveți unde să îl tineți. Păi unde în coteț? Până dă frigul..dacă aș avea unde să îl pun, l-aș tăia amu. Dar unde? La ăștia mici cum să le dau stricată mâncarea?"

Se lasă seara peste dealuri și se mai duce o zi. În casa familiei se mai aprinde o dată lampa la care copiii vor visa frumos, că poate într-o zi vor ieși la lumină.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI