Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Asta-i Romania! Asistații sociali, născuți pentru a sta

Fie criza cât de rea, tot mai bine în casa mea! E principiul de viață moștenit din tată în fiu în familiile de asistați social cu ștate vechi de pe la noi. În vreme ce unii se plâng că nu mai fac față scumpirilor și facturilor, alții nici nu se gândesc încă să coboare din pat și să meargă la muncă. Sunt leneșii de lux, relaxați și odihniți - pe care statul îi plătește să stea.

Andreea Albu,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Criză, scumpiri, economie, nevoie de bani mai mulți. Sunt cuvintele de ordine în viața românului de rând sufocat de prețuri și facturi. Și totuși există și români relaxați.

Unii dintre ei nu au muncit niciodată

Suntem în Dolj, în comuna Catanele, locul unde munca e de ani buni un fel de virus care îi transformă pe cei buni de muncă în asistați social. Nici măcar criza care bate la ușă nu a reușit să-i sperie și să-i dea jos din vârful patului pe cei care care îngroașă listele “amărâților” plătiți de stat.

E puțin trecut de ora prânzului și la birtul din sat deja e masa plină de sticle goale.

E singura ramură din economie care duduie chiar și acum, când lumea se plânge de sărăcie. Cu o țigară aprinsă într-o mână și o bere rece în cealaltă, acest bărbat își plânge de milă. Deși a trecut de 50 de ani, e norocos- e întreținut de părinții care au muncit o viață din greu pentru o amărâtă de pensie. 

Citește și: VIDEO- Asta-i Romania! Cinci frați sunt la un pas de a fi separați din cauza condițiilor inumane în care trăiesc

"Dumneavoastră cum vă descurcați? Păi, cu părinții. Mai exact, cum vă ajută părinții? Cu pensia. Stau cu ei, sunt pensionari și mâncăm toți. Ați muncit până acum? Ați avut un salariu? Am avut demult dar nu am mai muncit, pentru că m-am tras aci la țară, am avut problemă cu o mână, cu un picior și nu m-am mai angajat." 

Și acum dacă tot e așa cald și bine în sânul familiei, de ce să-și ia zborul din cuibul părintesc, mai ales acum când vine iarna grea? Nici nu mai știe când a muncit ultima oară și

abia reușește să-și astâmpere foamea și să-și satisfacă viciile, dar n-ar schimba nimic la viața lui.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Românul care i-a încălțat în opinici pe Regele Charles și pe președintele Franței

Se poate și mai rău. Consăteanul său are tot 50 de ani și nici măcar un salariu încasat, până la vârsta asta.

"Dumneavoastră cum o să vă descurcați la iarnă? Avem ajutor social și ne dă 140 de lei și altceva nu avem, niciun venit, decât ăsta, ajutor social. Ce cumpărați de 140 de lei? O butelie, atât. Câți ani aveți? 50. Aveți măcar o zi de muncă? Dacă am muncit un an, angajat, nu. Deci, nu ați avut niciun salariu. Nu, nimic. Păi și pensie de unde o să aveți? Pensie uite așa o să stăm. Dar dumneavoastră nu regretați că nu ați muncit? Ba da. Dacă ați da timpul înapoi, ați munci? Normal că aș munci."

Unde sunt cei mai mulți asistați sociali

Sub pretextul că n-are școală, omul nici nu s-a chinuit până acum să-și caute un loc de muncă. Anul acesta, ajutorul social a crescut de la 142, la 149 de lei – o sumă de nimic, care, însă, în mod paradoxal e aleasă în detrimentul unui venit lunar minim.

Catanele rămâne una dintre comunele fruntaşe la persoane fără ocupaţie, ne spune noul primar al comunei.

Citește și: VIDEO- Asta-i Romania! Tânărul din Vâlcea care readuce la viață casele vechi

Ajutorul social se acordă doar dacă venitul net lunar al persoanei sau al familiei este mai mic decât venitul minim. De acest drept au parte și cei fără locuințe, însă, aici chiar și sătenii care dețin câte două mașini și case spațioase au căpătat in timp statutul de asistați.

Munca n-a omorât pe nimeni, dar nici lenea nu face rău. Asta a înțeles primarul care și-a pus toată comuna în cap, de când a taiat din ajutoare și i-a trimis pe asistați să strângă mizeriile de pe ulițe.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Urzeala Tronului la Târgoviște

Curios este însă modul în care săracii din Catane au reușit să-și facă totuși palate cu garduri poleite. 

Raportat la luna iunie 2022, cei mai mulți asistați social rămân în județul Dolj, urmat de Bacău, Buzău, Teleorman și Vaslui.

De curând însă s-a schimbat şi legea: cei care refuză un loc de muncă găsit de agenţia de ocupare a forţei de muncă, pierd ajutorul social. Mai mult, oamenii vor trebui să meargă din șase în șase luni să-şi caute de lucru. Cei care nu se conformează, pierd banii de la stat.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI