Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Asta-i România! Românii trec cu greu iarna asta

Iarna s-a instalat deja - e frig afară, e frig și în casele noastre. La țară, lemnele sunt și ele un lux, așa că oamenii adună vreascuri, frunze și chiar peturi din plastic- orice ar putea să ardă și să le mai încălzească sobele. Indiferent de situație, iarna asta toată lumea mai pune o patură. În ultima lună, vânzările la pilote au crescut, iar căutările pe Google pentru pături s-au triplat față de anul trecut.

Andreea Albu,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Într-un context marcat de inflație, criză energetică și inevitabil scumpiri, ne mai lovește și valul iernii. Cu ce plătim, cu ce ne încălzim? Cum ieșim în primăvară? Sunt întrebarile care ne macină și la care unii chiar nu găsesc răspunsul.

Se încălzesc cu pături

Economie, o haină în plus și cipici de lână în picioare– așa se pregătește o pensionară să treacă iarna. Trăiește într-un cartier bucureștean în care căldura și apa caldă n-au ajuns încă. Într-un fel e mulțumită așa.. nici nu și-ar dori să aibă cald în casă, știe că factura ar îngenunchia-o.

Femeia recunoaște ca doarme îmbrăcată la fel ca vecinii ei de cartier care nu înțeleg de ce trebuie să înghețe în case.

Și dacă cei în vârsta îndură frigul și de teama facturii la întreținere, cei tineri ar fi dispuși să plătească mai mult, numai să aibă o temperatură decentă în casă.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Au crescut la stână și aici vor să rămână

La nivelul Capitalei, peste 1300 de blocuri sunt pe lista neagră în care agentul termic n-a ajuns încă. 65% dintre conducte sunt mai vechi de 25 de ani, iar pierderile înregistrate de sistemul de alimentare cu agent termic s-au ridicat în 2021 la 37%. 

Și dacă la oraș mai pui o pătură și o haină ca să te încălzești, la țară e și mai crunt. Iarna va fi, una lungă și grea pentru multe familii care nu au cu ce aprinde focul în sobă.

Aproape jumătate dintre gospodăriile din țară sunt încălzite cu lemn.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Asta-i Romania! Asistații sociali, născuți pentru a sta

Suntem undeva în județul Giurgiu, la nici o sută de km de Capitală, unde sărăcia și-a făcut culcuș de ani buni și sapa din ce în ce mai adânc.

În “satul nou, totul e vechi, înțepenit în timp. Nu există nici magazin, nici dispensar, nici școală. 

În aceeași lume în care unii se gândesc să se mute pe Lună, alții încă merg cu cărușa pe drumuri de pământ. Aici unde se întâlnesc trecutul cu prezentul, oamenii nu mai înțeleg nimic. Cu cardul social în buzunar, un barbat speră să își umple o sacoșă și să aibă ce mânca măcar două săptămâni.  Omul n-are bani de lemne și, ca să nu moară de frig în casă, adună de pe strada tot ce poate fi ars. 

O căruță de lemne este prea scumpă pentru oamenii de la țară

În comună, pe străzile înghețate surprindem o discuție între sătenii care își plâng de mila acum când iarna le bate la ușă. Niciunul n-are un lemn în curte- doar crengi și ce-au mai apucat să adune de pe ici pe colo. 

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Oaza exotică din munții Apuseni

În tot satul abia mai numeri 100 de suflete. Printre ei, o familie cu 14 copii care traieste din alocațiile celor mici și un salariu minim pe economie.

Curtea familiei e împânzită de crengi și aschii pe care soțul le-a adus de la depozitul la care lucrează. 

O căruță plină cu lemne costă cel puțin 800 de lei- prea scump pentru cei care trăiesc din câteva sute de lei pe lună.  

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Urzeala Tronului la Târgoviște

Și pentru Ramona, o tânără de 28 de ani, va fi cea mai grea iarnă de până acum. Are doi copii, iar al treilea, un băiețel, va veni pe lume luna viitoare. Tot atunci se vor termina și lemnele pe care familia le mai are.

Casa cu două camere este încălzită de o singură sobă. Cu toții trăiesc din alocația copiilor și banii pe care tatăl îi mai câștigă muncind cu ziua. Abia au ce pune pe masă, așa că nici nu îndrăznesc să viseze la o căruță cu lemne care i-ar ajuta să se mai dezmorțească puțin.

Iarna va fi, însă, una lungă și grea pentru multe familii care nu au cu ce aprinde focul în sobă. Aproape jumătate dintre gospodăriile din țară sunt încălzite cu lemne.

Guvernul a promis că va plafona prețul lemnelor de foc. Însă, până când lucrurile vor deveni realitate mai este cale lungă. Și oricum, pentru cei care abia supraviețuiesc, nici plafonarea nu e o soluție!

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI