In articol:
Trăim vremuri grele, în care odată cu prețurile și săracia ajunge la cote maxime. Ca de obicei, cel mai afectat într-o astfel de criză e omul de rând. În piață se vede cel mai bine tabloul sărăciei.
Pensionarii abia își permit să cumpere carne de porc
O bucată mică de carne de porc, un pumn de carne tocată și căteva oase pentru piftie. Atât își permite o femeie să cumpere din măcelărie. Îi e teamă că scumpirile îi vor fura din bucuria de sărbători, așa că a ales să facă aprovizionarea din timp.
Față de anul trecut, un kilogram de carne de porc este mai scump anul ăsta chiar și cu 30%.
Alții nici măcar oase nu-și mai permit. Doamna Valentina are 86 de ani și o viață întreagă a făcut economie, dar mai rău ca acum parcă nu i-a mai fost vreodată. De 2 luni speră să cumpere o bucățică de carne și nu reușește. Are o pensie de o mie de lei care n-o lasă nici să moară, dar nici să trăiască.
Citește și: VIDEO- Asta-i România! Au crescut la stână și aici vor să rămână
Din pensia de o mie de lei, aproximativ 300 de lei i se duc pe facturi. Iar medicamentele pentru o lună o costă 500 de lei. I-ar ramane doar 200 de lei pentru mâncare, dacă fiica ei nu ar scăpa-o de cheltuiala pe medicamente. Ar fi imposibil să supraviețuiască altfel, o spune chiar ea.
Nici Doamna Maria nu o duce mai bine. Astăzi a venit la piață să-și cumpere un caldaboș pe care nu a dat mai mult de 10 lei.
"- Vă cumpărați așa cu porția, nu vă cumpărați pentru mai multe zile?
- Nu, că nu am bani, trebuie sa ma uit in portofel sa cheltui atâta. Acum nu pot să trăiesc și am 46 de ani de muncă, pensie de 2000 de lei, ce să fac, când vin aici și nu am ce să pot să iau. Plătesc întreținere, gaze, lumină, facturile, îmbrăcăminte nu mai spun."
Citește și: VIDEO- Asta-i România! Au crescut la stână și aici vor să rămână
Și un pensionar e condamnat să trăiască împreună cu soția lui cu 2000 de lei pe lună după mai bine de 30 de ani de muncă. Pe zi ce trece, le e tot mai greu. Sufocați de valul de scumpiri, ne spun că au renunțat la multe alimente.
Cei care mai reusesc să pună ceva pe masa de sărbători sunt doar cei care vânează promoții și reduceri.
Guvernul nu a făcut absolut nimic până acum să pună frână scumpirilor. Petre Daea vorbește despre unele ajutoare oferite fermierilor și producătorilor români, însă la raft nimic nu s-a ieftinit- ba dimpotrivă. Iar veștile nu sunt îmbucurătoare nici pe viitor.
Sisteme antifurt pe alimentele mai scumpe
Imaginile vorbesc de la sine despre țara în care unii au ajuns să fure de foame. Marfa din supermarketuri, de la mezeluri sau pachete de carne e prevăzuta cu sisteme antifurt.
Citește și: VIDEO- Asta-i România! Oaza exotică din munții Apuseni
Nu este singurul caz de acest gen din România. În ultimii ani, mai multe hipermarketuri au montat sisteme antifurturt pe produsele alimentare mai scumpe. De la caşcaval, la salamuri iar mai nou se pun astfel de sisteme chiar și pe laptele pentru copii. Sociologii spun că furtul din magazine poate fi o reacție generată de sărăcie.
3 din 10 romani consideră că prețurile, inflația și utilitățile sunt principalele probleme ce ar trebui rezolvate de urgență de conducerea țării. Iar 20% sunt îngrijorați cu privire la nivelul de trai, salarii și pensii.
Citește și: VIDEO- Asta-i România! Urzeala Tronului la Târgoviște
Aproape trei sferturi din populația țării cred că țara noastră se îndreaptă într-o direcție greșită. În ceea ce priveşte creşterea preţurilor, românii se aşteaptă ca în următoarele luni preţurile la energie, alimente, întreţinere şi carburanţi să mai crească.