E iarnă, în casele noastre e cald, miroase a brad și a sărbătoare, e vremea când ne strângem copiii în brațe și ne gândim cum să-i facem mai fericiți. La câțiva pași de liniștea noastră e neliniștea lor.

9 copii dorm într-o mașină, la marginea unui câmp

O mașină parcată la marginea câmpului înghețat, asta le este casa de trei ani încoace a acestor copii frumoși, veseli, de pe al căror chip nu reușești să citești drama prin care trec.

Aici dorm, aici mănâncă, aici își fac temele, aici se joacă și tot aici visează frumos.

„Nu vă dați seama ce este în sufletul meu de mamă când îi văd că se culcă în mașină, când știu că trebuie să le dau să mănânce în mașină, numai eu știu cât chin îndur, mai ales acum, că este foarte frig”, a spus femeia.

Citește și: Salariile românilor, schimbare fără precedent în ultimii ani. Vestea bună din bugetul pe 2024

Familia Moțoc avea, până acum trei ani, o viață normală, o casă și credința că nu le mai lipsește nimic. Copiii, 9 la număr, aveau fiecare camera lui, visul lui și dorințe care deveneau realitate la scurt timp după ce erau pronunțate.

Totul era bine și frumos și nimic nu părea să le strice fericirea, până într-o zi când aveau să piardă tot și să ajungă în stradă, să doarmă în mașină.

mama copii

Alexandra Moțoc, mama celor 9 copii

[Sursa foto: Asta-i România]

„- Cum ați ajuns în această situație?

- Deci, când a început pandemia, soțul meu și-a pierdut locul de muncă.

- Ce lucra?

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

- Compozitor. Am rămas cu plata în urmă la bancă.

- Aveați rată la casă?

- Da, aveam rată la casă, banca ne-a dat în judecată, fiind pandemie, procesul s-a derulat foarte repede și am fost evacuați.

- Ați pierdut casa...

- Da! Am pierdut casa, de atunci a început calvarul nostru.

- Unde stăteați?

- În Sectorul 2.

- La casă?

- Da, la casă, făcusem o casă în așa fel încât copiii aveau fiecare camera lui, deci eu nu am făcut copiii, pentru că foarte multă lume mă judecă pentru că am 9 copii, nu am făcut copiii neavând condiții. În momentul în care am făcut copiii, aveam condiții. Așa a fost să se întâmple”, a mărturisit mama micuților.

Rămași în stradă, doar cu hainele de pe ei, Alexandra, împreună cu soțul și cei nouă copii au încercat să-și găsească o locuință cu chirie. Au găsit pentru o vreme, îns din toamnă s-au întors pe străzi.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Am găsit o locuință pe care am închiriat-o, ne-a ținut 3 luni de zile, după aceea ne-a evacuat și de acolo, iar după aceea am găsit un apartament în Sectorul 1, dar în luna septembrie, imobilul a fost vândut și nu am mai găsit absolut nimic să închiriez să mă pot muta cu copiii. Din această cauză, trăim în mașină”, a mai spus femeia.

„- Ce vârste au copiii?

- De la 15 ani până la 3 ani. Cel mai mic avea 2 luni când am fost evacuați. Deci a crescut pe drumuri. Pot spune că el este crescut pe drumuri. Ce e în sufletul meu de mamă... numai eu știu cât chin îndur. O pornesc de câteva ori pe noapte... e foarte greu cu pături, cu geci, așa dorm îmbrăcați”, a mai spus Alexandra, mama copiilor.

Familia, singură în tot coșmarul. Nu mai au pe nimeni alături

S-au trezit singuri în tot coșmarul. Rând pe rând, toți cei din jur au plecat și i-au lăsat fără să-i mai întrebe de sănătate. Singura care le-a întins o mână este o prietenă, la care cei mai mici dintre copii rămân peste noapte. Nici n-ar avea loc în mașină și ar fi mult prea mult pentru ei, spune mama cu lacrimi pe obraz.

Denis are doar 12 ani, dar a fost nevoit să se maturizeze înainte de vreme. Alături de doi dintre frații lui mai mari, doarme în mașină. Înainte de culcare are grijă să-și pună geaca cea mai groasă pe el.

Citește și: VIDEO- Cu gândul la rudele din Diaspora. Tot mai mulți români au rude plecate la muncă în străinătate

Acum, în pragul sărbătorilor, când până și în cea mai săracă locuință se aprinde o lumină ca semn al speranței, mamei îi e și mai greu când își vede copiii înghesuiți pe bancheta mașinii pe care o numesc acasă.

teme masina

Copiii sunt nevoiți să-și facă temele în mașină

[Sursa foto: Asta-i România]

„Speranța mea este să reușesc să le găsesc un acoperiș deasupra capului, să-i am pe toți la un loc”, a mai spus femeia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si