„Degeaba” este cuvântul cheie când vine vorba de preafericiții Aleșii Neamului. Pentru ei, timpul trece, leafa crește și programul de lucru se scurtează de la un an la altul.

Timpul trece, leafa merge și programul parlamentarilor se scurtează

Pe lângă indemnizația de parlamentar, senatorii și deputații primesc, mai nou, 7.500 de lei în plus pentru activitatea destinată birourilor din teritoriu, individuale sau comune, acolo unde, două zile pe săptămână, ar trebui să își dea întâlnire cu oamenii care să vină la ei cu plângeri, sugestii și petiții.

În calitate de alegători, am făcut și noi un experiment și, într-o zi de lucru, i-am căutat și noi pe parlamentari la birourile din teritoriu pentru care tocmai și-au alocat mai mulți bani pe lună.

Citește și: Duminica aceasta, de la ora 14:30, la ”Asta-i Romania!”, anchetă exclusivă în cazul preotului Marian Ene

Pentru început, o luăm cu Bucureștiul. Am intrat pe site-ul Camerei Deputaților și, am găsit-o, la întâmplare, pe doamna deputat Oana Consuela Florea. Cu adresa în mână îi căutăm biroul de parlamentar, care ar trebui să funcționeze într-un bloc din sectorul 2. Unde anume… greu de aflat.

Citește și: Devine ritualul botezului o practica periculoasa pentru nou-nascuti? Urmariti o dezbatere aprinsa pe marginea unui subiect dureros, duminica, 7 februarie, la Asta-i Romania, de la ora 14:30, la Kanal D!

„- Bună ziua!

-Ce doriți?

- Caut și eu cabinetul doamnei deputat PSD Florea.

- Nu am cheie să vă deschid”.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- România, pe harta internațională a dulciurilor

Birourile parlamentarilor- închise și ferecate

Derutați, debusolați așa cum ne-am obișnuit de 30 de ani încoace când vine vorba de guvernanți, ne căutăm drumul către birourile liberalilor.

„- Aici sunt și birouri de parlamentari în incintă?

- Nu. Luați-vă informațiile...

Citește și: S-a nascut la malul marii, dar muntele a inspirat-o pentru proiectul vietii ei! Satul Fundata este azi un magnet turistic datorita ei! Despre oameni care isi fac din munca zestre, afla duminica, 29 noiembrie, la "Asta-i Romania", de la 14:30, la Kanal D!

- Ideea este că pe site-uri nu sunt foarte clar spuse informațiile. Nu aveți dumneavoastră cum să întrebați?

- Nu, v-am spus că este și închis acum”.
În plină zi, dialogul de noaptea minții ne sleiește de puteri. Suntem în filiala bucureșteană a unuia dintre cele mai mari partide din România, dar nimeni de aici nu știe unde și pentru ce lucrează.  

Lăsăm momentan Capitala și ne mutăm în Giurgiu, unde ușile multor birouri parlamentare sunt blindate și ferecate.

Nu deranjați, că ies aleșii noștri din când în când. Cam așa se desfășoară în teritoriu activitatea parlamentarilor, pe care omul de rând nu-l vede la ochi decât în ani electorali.

Citește și: Duminica aceasta, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, Flămânzi, “oraș” cu pretenții europene și condiții medievale

În alt colț al orașului găsim, în sfârșit, un politician la muncă: o doamnă deputat, de profesie medic, care ne explică de ce era nevoie de mai mulți bani pentru biroul teritorial.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

„- Nu-i poți cere primarului să nu aibă ce trăi, să nu arate civilizat. La un moment dat, în această situație erau odată medicii și erau nevoiți să recurgă la chestii sub demnitatea lor. Nu e normal. Dacă vrei totuși să revenim la o normalitate în lumea asta, cel la care te duci să te ajute, dacă îl găsești neîngrijit, nu ai nicio încredere că ar putea să te ajute, nu? Îmi pare rău pentru imaginea creată, noi suntem cei care suntem. Indemnizația mea e 10.000 de lei, celelalte sunt pentru că stăm în București, pentru că ne deplasăm.

- Dumneavoastră v-ați putea descurca cu un venit minim?

- Nu cred că m-aș putea descurca, însă depinde de noi. Sunt accidente dar, șă nu ajungem acolo, ne pregătim, muncim, ne luăm al doilea job, ca să nu ajungem să trăim așa”.

La un calcul simplu, un singur parlamentar ne costă, lunar, 46.500 de lei, adică aproape 10.000 de euro. Şi sunt 466 la număr, deşi ar fi trebuit să fie maximum 300 după referendumul din 2009. Pe lângă acești bani, aleșii beneficiază și de diurnă, cazare, transport și telefon mobil.

Citește și: Bârsăuța – povestea celor mai izolați oameni din România, duminica aceasta, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”,

Si dacă tot vorbim de condiții mai bune, acestea vizează și mașinile de serviciu ale aleșilor. Pentru a putea călători în condiţii de nababi, senatorii îşi împart cu generozitate un milion de euro, bani cu dedicație pentru limuzine de lux. Mașinile vor fi alese atent, conform cerinţelor și musai trebuie să aibă culoarea negru metalizat, 250 de cai-putere, tracțiune integrală, cutie de viteze automată, geamuri fumurii, scaune încălzite sau volan din piele.

49 de mii de euro pun la bătaie senatorii pentru ca o astfel de maşină să îndeplinească toate aceste condiţii.

Conducerea Senatului a mai cumpărat, anul trecut, un alt lot de 20 de limuzine, la un preţ de aproape 45 de mii de euro, cu 5 mii mai puţin decât a alocat anul acesta.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si