Cash sau card? Aceasta e întrebarea pe care o tot auzim de săptămâni bune, de cand premierul a demarat campania anticash. Același premier căruia, în urmă cu ceva timp, într-o conferință de presă, îi ieșeau bancnotele înghesuite în buzunarul de la piept.

Cash sau card? Ce preferă românii?

Lumea s-a cautat care prin buzunare, care pe sub saltele și a ales.

- Cum plătiți, cash sau card?

- Cash, cash, a mărturisit o femeie.

Acest pensionar recunoaște că a îmbătrânit și bani la banca n-a ținut vreodată, n-are nici bani, nici card... și nici nevoie de el.

Bani cash

Bani cash

[Sursa foto: Capturi Asta-i România]

N-am card... cash, n-am lucrat, nici n-aș ști să lucrez. Să-mi ia altul pinul în lipsă, a spus pensionarul.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Și totuși, premierul ne recomandă plata cu cardul și o limitare a plăților cu bani lichizi. O măsura de combatere a evaziunii fiscale, dar greu de aplicat în condițiile în care aproape jumătate dintre români nu au cont la bancă, și dispunem de aproximativ 70 de bancomate la 100 de mii de locuitori.

Citește și: VIDEO- Alegerea plățiii card sau cash, inexistentă pentru 34% dintre români. Unii sunt nevoiți să cumpere pe datorie

Unele sate din România nu au bancomate și folosesc "caietul"

Suntem în Teleorman, într-unul dintre satele în care oamenii sunt mai degrabă săraci decât bogați, și unde și să vrei, nu găsești ATM.

Omul e la curent cu tot ce se discută la palatele politice, mai ales la Victoria. Știe că Guvernul voia să limiteze plata cu cardul la 5.000 de lei pe zi. Acești bani, oricum nu-i avea, dar de principiu e vorba.

Cine știe? Mâine, poimânie coboară ștacheta și ajung și salariile lor de subzistență să meargă numai pe card, se gândește un teleormănean.

Cumva România s-a împărțit în două tabere, ca la fiecare dezbatere, la fel e și acum. Evident, orășeanul, e maestru în folosit cardul, dar la țară, merge și caietul când nu e card și nu e nici cash.

E sărăcie mare la țară, aici. Ce să mai? Nu trebuie să-i dai bani pâine pe caiet?, a spus un vânzător.

Pe caiet sau cu carduri sociale

Pe caiet sau cu carduri sociale

[Sursa foto: Capturi Asta-i România]

- Bancomat aveți?

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

- Nu avem și nici nu ne trebuie, că noi nu vrem să punem banii pe card. Banii noștri, facem ce vrem cu ei. Nu cerem aprobare cuiva, ce să facem noi cu banii și nu vrem noi să avem bancomat, nici nu ne pricepem, cu telefoane d-astea. Noi avem cu butoane. Nu știm să lucrăm cu astea și nici nu vreau să știu. Să învețe ăștia tinerii dacă vor să învețe, să facă ce-or vrea. Oricum și dacă ați ști, și dacă ați vrea, tot la Roșiori trebuie să mergeți, ca să vă scoateți banii. În pământ, banul nu face pui, dar măcar e în siguranță, a spus un pensionar.

Se urmărește ca statul să ia niște comisioane de la banii ăștia pe care îi iei cu cardul, cu telefonul. Am avut un cont și l-am achitat și mă întrebau, de ce nu-l ți că poate mai pui? Nu, pentru că nu mai am de unde, am terminat cu banii. Da, zice, plătești opt lei pe lună. Păi, de ce să plătesc eu opt lei pe lună? Pentru ce să țină? Când le dai bani, îți dau dobândă foarte mica, dar când e să iei de la ei, îți iau bani… și comisioane peste tot, a spus alt pensionar.

La Roșiori de Vede vin sute de oameni din alte localități ca să-și scoată banii, iar deplasarea se face de obicei în familie, pentru că părinții au nevoie de copii ca să apese pe butoane.

Plata cu cardul

Plata cu cardul

[Sursa foto: Capturi Asta-i România]

Și dacă pentru cei mai mulți dintre noi banii vin, banii pleacă, alții reușesc să-i mai țină și prin buzunar. La finalul verii, potrivit BNR, românii aveau puși "la saltea" peste 65 de miliarde de lei, cu 5 la sută mai mult față de primul semestru al anului. De altă parte, numărul celor care au în bancă depozite mai mari de 100 000 de euro a crescut în ultimul an. Sunt peste 68.000 de români care au o astfel de depozite, cu 11% mai mulți față de anul trecut. De altfel, în ultimii zece ani, numărul celor care au mai mult de 100 000 de euro în bancă s-a triplat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si