Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Asta-i România! Bani cash sau bani pe card? În timp ce premierul limitează plățile cash, unii români nu au carduri și nici nu știu să folosească un bancomat

De cand se știe, românul, bogat sau sărac, o placere are: să-și numere banii. E o tehnică pe care am moștenit-o din generație în generație. Cu bancnotele frumos așezate într-o mana, cu degetul arătator bine înmuiat în salivă, începi să treci atent printre buricele degetelor fiecare hârtie. Nimic nu se compară cu mirosul banilor care se imprimă în mâini. Asta e pofta omului de rand, o plăcere nevinovată care durează câteva secunde, o data pe lună, atunci când iei leafa sau pensia.

Elena Tasca,

Asta-i România! Bani cash sau bani pe card?

[Sursa foto: Capturi Asta-i România]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Cash sau card? Aceasta e întrebarea pe care o tot auzim de săptămâni bune, de cand premierul a demarat campania anticash. Același premier căruia, în urmă cu ceva timp, într-o conferință de presă, îi ieșeau bancnotele înghesuite în buzunarul de la piept.

Cash sau card? Ce preferă românii?

Lumea s-a cautat care prin buzunare, care pe sub saltele și a ales.

- Cum plătiți, cash sau card?

- Cash, cash, a mărturisit o femeie.

Acest pensionar recunoaște că a îmbătrânit și bani la banca n-a ținut vreodată, n-are nici bani, nici card...

și nici nevoie de el.

Bani cash

[Sursa foto: Capturi Asta-i România]

N-am card... cash, n-am lucrat, nici n-aș ști să lucrez. Să-mi ia altul pinul în lipsă, a spus pensionarul.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Și totuși, premierul ne recomandă plata cu cardul și o limitare a plăților cu bani lichizi. O măsura de combatere a evaziunii fiscale, dar greu de aplicat în condițiile în care aproape jumătate dintre români nu au cont la bancă, și dispunem de aproximativ 70 de bancomate la 100 de mii de locuitori.

Citește și: VIDEO- Alegerea plățiii card sau cash, inexistentă pentru 34% dintre români. Unii sunt nevoiți să cumpere pe datorie

Unele sate din România nu au bancomate și folosesc "caietul"

Suntem în Teleorman, într-unul dintre satele în care oamenii sunt mai degrabă săraci decât bogați, și unde și să vrei, nu găsești ATM.

Omul e la curent cu tot ce se discută la palatele politice, mai ales la Victoria.

Știe că Guvernul voia să limiteze plata cu cardul la 5.000 de lei pe zi. Acești bani, oricum nu-i avea, dar de principiu e vorba.

Cine știe? Mâine, poimânie coboară ștacheta și ajung și salariile lor de subzistență să meargă numai pe card, se gândește un teleormănean.

Cumva România s-a împărțit în două tabere, ca la fiecare dezbatere, la fel e și acum. Evident, orășeanul, e maestru în folosit cardul, dar la țară, merge și caietul când nu e card și nu e nici cash.

E sărăcie mare la țară, aici. Ce să mai? Nu trebuie să-i dai bani pâine pe caiet?, a spus un vânzător.

Pe caiet sau cu carduri sociale

[Sursa foto: Capturi Asta-i România]

- Bancomat aveți?

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici- radioimpuls.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

- Nu avem și nici nu ne trebuie, că noi nu vrem să punem banii pe card. Banii noștri, facem ce vrem cu ei. Nu cerem aprobare cuiva, ce să facem noi cu banii și nu vrem noi să avem bancomat, nici nu ne pricepem, cu telefoane d-astea. Noi avem cu butoane. Nu știm să lucrăm cu astea și nici nu vreau să știu. Să învețe ăștia tinerii dacă vor să învețe, să facă ce-or vrea. Oricum și dacă ați ști, și dacă ați vrea, tot la Roșiori trebuie să mergeți, ca să vă scoateți banii. În pământ, banul nu face pui, dar măcar e în siguranță, a spus un pensionar.

Se urmărește ca statul să ia niște comisioane de la banii ăștia pe care îi iei cu cardul, cu telefonul. Am avut un cont și l-am achitat și mă întrebau, de ce nu-l ți că poate mai pui? Nu, pentru că nu mai am de unde, am terminat cu banii. Da, zice, plătești opt lei pe lună. Păi, de ce să plătesc eu opt lei pe lună? Pentru ce să țină? Când le dai bani, îți dau dobândă foarte mica, dar când e să iei de la ei, îți iau bani… și comisioane peste tot, a spus alt pensionar.

La Roșiori de Vede vin sute de oameni din alte localități ca să-și scoată banii, iar deplasarea se face de obicei în familie, pentru că părinții au nevoie de copii ca să apese pe butoane.

Plata cu cardul

[Sursa foto: Capturi Asta-i România]

Și dacă pentru cei mai mulți dintre noi banii vin, banii pleacă, alții reușesc să-i mai țină și prin buzunar. La finalul verii, potrivit BNR, românii aveau puși "la saltea" peste 65 de miliarde de lei, cu 5 la sută mai mult față de primul semestru al anului. De altă parte, numărul celor care au în bancă depozite mai mari de 100 000 de euro a crescut în ultimul an. Sunt peste 68.000 de români care au o astfel de depozite, cu 11% mai mulți față de anul trecut. De altfel, în ultimii zece ani, numărul celor care au mai mult de 100 000 de euro în bancă s-a triplat.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI