Singuri, cu gândul la Dumnezeu, că doar el le-a mai rămas. Așa îi găsim într-o dimineață de vară fierbinte pe soții Hiriștea, într-un cătun răsfirat pe vârful Munților Gilăului.
Povestea celor doi bătrâni, izolați într-un cătun din Cluj, pe vârful munților Gilăului
Odată ajuns aici, în locurile astea inundate de liniște, te duci cu gândul la o altă lume în care au fost și încă mai sunt oameni.
Unii s-au dus,
alții au rămas să îmbătrânească pe pământul în care se vor întoarce într-o zi.
Citește și: Un cămin pentru persoane fară adăpost din Timişoara a fost închis, după ce au fost depistate mai multe nereguli
După un deal împădurit, la capătul unei cărări numai de pașii lor bătute, ne așteaptă taica Vasile și nana Ana. Se bucură ca doi copii să ne vadă, să ne cunoască și să ne spună ce au pe suflet.
Cei doi bunici trăiesc într-o casă veche de lemn. Aici și-au crescut copiii, aici au îmbătrânit și tot aici și-au strâns viața toată.
„- Avem copii. Am avut trei fete și una, aia mare, a decedat.
- Dumnezeu să o ierte!
- Două sunt plecate în Spania.
- Ce fac acolo?
- Muncesc la câmp. Femeile la curățenie și bărbații lor la pădure.
- Mai țineți legătura cu ele?
- Ținem, ținem”.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citește și: Apelul disperat al unui român aflat în Thassos, pe care nevasta nu-l mai lasă să bea decât o bere pe zi
I-a așezat Dumnezeu într-un paradis după care mulți dintre noi tânjim, dar le-a dat o viață... deloc ușoară.
Au muncit de când se știu și asta continuă să facă atâta vreme cât îi mai țin puterile, ne spune taica Vasile.
Bătrânul lasă furca din mână și își mai trage puțin sufletul la umbră.
Între timp, bătrâna nu stă locului. E când la cosit pe deal, când la săpat în grădină, unde și-a pus legume, fructe și tot ce-i trebuie omului gospodar.
Bătrânul și-a lăsat toată puterea în atelierul său de fierărie. Aici și-a petrecut cei mai frumoși ani potcovind caii, care altădată tropăiau pe ulițele satului.
Au fost vremuri grele dar și frumoase, care i-au rămas în suflet.
„- Am muncit, am lucrat terenul, am făcut fân, am ținut animale multe, se făceau contracte cu statul pe vremea lui Ceaușescu și dădeam carne multă la stat, mulți ani. Tauri, boi ce aveam… mai dădeam și cotă, aveam cotă.
- N-aveți deloc pensie?
- Eu personal, nu.
Nici ea. 550 lei că am fost refugiat”.
Citește și: VIDEO- Asta-i România! Povestea surprinzătoare a bunicii Gherghina, care cucerește internetul la peste 70 de ani
Bătrânii sunt nevoiți să se descurce cu 550 de lei lunar
Sunt toți banii care le intră în casă și pe care cu greu reușesc să-i chibzuiască. N-au acum și n-au avut niciodată, spune bătrâna care își amintește cum a ajuns în acest cătun.
Era doar o copilă venită de pe celălalt deal, trimisă aici de părinți ca să aibă grijă de o bătrână și de câteva animale. Aici avea să-și găsească însă jumătatea pentru tot restul vieții.
Citește și: VIDEO- Asta-i România! Abandonați de tată, 6 frați nu au văzut niciodată marea
„Și bunica avea animale la două grajduri și s-a tot rugat de mama și tata să mă dea pe mine să o ajut. M-au dat că tata a fost bun, în loc să mă fi dat la școală, că frații mei toți au făcut, lui i-a fost milă de bunica. Am venit, i-a plăcut de mine că am fost harnică, când a venit din armată, au mai trecut doi ani. Nu m-a mai lăsat să mă duc de aici”, povestește femeia.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
„- Și acum cu dragostea cum e?
- Suntem cei mai buni prieteni! Aici a fost viață grea întotdeauna, copilașii la școală, fetele nu au putut să facă nu știu câtă școală din vârful ăla de deal, naveta pe jos, iarna, a fost foarte greu și la copii. S-au măritat fetele cam repede! Una, aia mai mică, a stat cu noi 10 ani după ce s-a căsătorit. C
- Ce înseamnă viața grea?
- Viața grea înseamnă să lucrezi mult și să nu ai nici bani”.
Citește și: VIDEO- Asta-i România! Căsuța din paie, construită în Turda, cu imaginație și bani puțini
Sunt împacați că se au unul pe celălalt și că încă mai pot împarți colțul de pită, așa cum l-au împărțit o viață.
Televizorul e singura lor legătură cu lumea, de aici află ce se mai întâmplă în țară, cine mai e la conducere și ce decizii mai iau aleșii neamului.
Citește și: VIDEO- EXCLUSIV: Diana Necula, tânăra admisă la toate facultăţile de Medicină, care vinde roşii la tarabă/ ”Am început să prind drag de această muncă”
Bunicii nu știu cum arată un card bancar și nici putere nu mai au să coboare în sat, până la primul magazin. De când i-am vizitat, făina și proviziile sunt pe terminate. Cei care își doresc să-i ajute, ne pot contacta la adresa de mail [email protected].