VIDEO - Asta-i România! Cătunul din Apuseni pe care oamenii nu l-au lăsat să dispară
Mergem într-un cătun din Apuseni pe care oamenii nu l-au lăsat să dispară. Tulnicele moților încă răsună peste dealuri ca pe vremuri, iar copiii zburdă pe pajiștile verzi. E locul în care tinerii și-au găsit liniștea după haosul vieții de la oraș. S-au mutat în casele vechi, bătrânești și învață să se bucure de tradiție și natură.
Author: Maria Stiuca luni 30 octombrie 2023 , 15:48
Într-o lume ce pare desprinsă din cu totul alte vremuri, tulnicele moților încă răsună astăzi peste munți … e semn că oamenii și-au făcut un legământ sacru cu locul, acela că nu vor lăsa viața de aici niciodată să se stingă.
Cătunul reînviat din inima Țării Moților
Suntem în inima Țării Moților, într-un cătun care te farmecă prin frumusețea peisajelor și bunătatea oamenilor.
Sunt locuri binecuvântate, din care oamenii nu s-au dus, ci au ales să rămână, să ducă mai departe tradiția și rostul. Asta le-a atras și i-a fascinat pe tinerii care, în ultimii ani, sătui de viața de la oraș. au decis să se retragă aici.
Familia Iloc este una dintre familiile tinere pe care le găsim aici, în cătunul din Apuseni.
„Noi am luat o decizie mai mult emoțională decât rațională și am venit. Nu mă mai gândesc atât de mult la partea financiară, cât la partea traiului de aici, a liniștii, seara când te pui în pat. Mintea e goală când te pui în pat aici! Sau cel puțin e goală de griji sau de stresul care inevitabil îl acumulai, asta m-a făcut să mă retrag aici, în munte”,
a spus Cristian Iloc.
Sătul de așa-zisa civilizație de la oraș, la doar 30 de ani, Cristian a luat o decizie radicală: să înceapă o viață nouă în Valea Verde, unde să le poată oferi celor trei copii libertatea de care au nevoie ca să crească frumos.
Au dat curtea de la oraș pe ograda fără gard de la țară, un univers fascinant pe care copiii îl explorează fericiți în fiecare zi.
Moții sunt oameni deschiși și ospitalieri, așa că pe Cristi și pe soția lui i-au primit cu brațele deschise. Copiii lor au întinerit locurile și au reînsuflețit pajiștile astea, ne spune fostul profesor de istorie Ioan Sicoe, cel care le-a pus la dispoziție căsuța bătrânească, veche de aproape o sută de ani, în care nu mai stătea nimeni de ceva vreme.
De la o zi la alta, au învățat ce înseamnă viața la țară: să tai lemne când ai nevoie de căldură, în loc să apeși pe un buton, să ai grijă de gospodărie și să dai importanță
unor lucruri de care habar n-aveai până acum.
Cristi e de meserie electrician și deși trăiește într-un cătun izolat, și-a găsit destul de ușor un loc de muncă, alături de meseriașii din zonă.
Nu le lipsește nimic din confortul de la oraș, ba dimpotrivă, sunt mai liniștiți, mai conectați cu lumea din jur și abia acum simt că trăiesc cu adevărat, ne spune Cristi.
Ioan Sicoe este moț get-beget, născut în Valea Verde, și ori de câte ori vine vorba despre acest loc magic, se transformă într-un povestitor savuros. Din dragostea ce o poartă satului său, pe care se luptă să îl țină în viață. Așa se face că a ajuns sa aducă zeci de străini aici.
Tinerii duc mai departe tradițiile în Țara Moților
Printre tinerii care nu și-au uitat rădăcinile și care încearcă să țină în viață satul sunt și aceste tinere.
Crinela, Nina, Alexandra, Ana Maria și Gabriela s-au născut aici, la poalele munților și duc mai departe tradiția cântatului din tulnic.
Practic, instrumentul lung de 2 metri jumătate, făcut din lemn de molid, era telefonul mobil de pe vremuri. Era singura modalitate prin care moții puteau să comunice de la distanță. Astăzi, un singur meșter îi mai știe secretul.
„Ne bucurăm tare că tulnicul nu a rămas să îl studiem doar în muzee, noi suntem dovada vie că acest instrument o să răsune multi ani înainte”, a spus una dintre fete.
„Nu am părăsit locurile natale, aș putea spune despre mine. Nu mi-am dorit să părăsesc zona orașului Câmpeni sau Țara Moților datorită faptului că mi-e drag tulnicul”, a spus altă fată.
Aici e acasă, locul unde le rămâne inima indiferent unde le ar duce viața, de unde își iau energie ca să meargă mai departe, ne spun tinerele.
Și cei care ajung aici, din întâmplare, simt cumva ca aparțin locului, deși sunt niște străini. E raiul pe care l-au căutat fără să știe și l-au găsit aici.
„Singurul mesaj e să își asculte inima, singurul lucru care mai răsună bine în noi nu e mintea, ci inima, pentru că mintea de multe ori e alterată de alte idei, nu ale noastre, inima încă bate pentru noi și trebuie să o ascultăm. Dacă vă zice inima să plecați, nu ezitați”, le-a transmis Cristian tuturor.