Acolo unde credeam că nu mai sunt oameni, că au rămas doar sălbăticiunile să stăpânească locurile, acolo unde, de teamă, se termină pașii noștri, încep pașii lor.

Suntem într-un cătun din Munții Apuseni, de unde iarna nu se dă dusă așa ușor, iar dimineața asta geroasă adună încă nori de ninsoare pe cer. Batem la poarta unei căsuțe, între pereții căreia aveam să descoperim o familie frumoasă de moți, oameni buni și blânzi care trăiesc o viață aspră aici, departe de lume.

Cinci frați își duc amarul într-un cătun din Munții Apuseni

„- Cinci copii aveți, nu?

- Cinci!

- Cum e cu cinci copii aici?

- Păi, e foarte greu, mai ales în timp de iarnă… trebuie să meargă pe jos până la școală. Ăsta-i bai mare. Nu poate urca microbuzul, că nu e 4x4. Numai pe timp de vară. Îs pantele astea abrupte! Dacă se întâmplă ceva… mai bine merg pe jos”.

Citește și: Incredibil care a fost visul de o viață al acestei femei! Totul s-a îndeplinit acum, la vârsta de 92 de ani

S-au făcut 17 ani de când Ioan și Sabina au ajuns pe coama asta de deal și s-au hotărât să își construiască o căsuță pentru a-și întemeia o familie.

De atunci, sub același acoperiș își duc viața în tihnă, alături de copiii lor.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Lumea în jurul lor s-a schimbat, s-a împuținat și rostul vieții, parcă nu mai e cum era.

Citește și: VIDEO- Un medic din Oradea a revenit să profeseze în țară. A preferat să-și ajute semenii în defavoarea banului

Bărbatul e meseriaș în lemn, dar la ce-i mai folosește munca asta acum? Nimeni nu mai e interesat de ciuberele sale, cu care înainte bătea țara în lung și-n lat, ca să câștige un ban cinstit. Acum, muncește cu ziua cum poate pentru 50 de lei. De nevoie a trebuit să-și vândă și calul, care îi era de atâta ajutor. Nu mai are nicio speranță că-și va mai găsi un loc de muncă, mai ales ca mina din Arieșeni, fabrica de la Gârda, combinatul de la Câmpeni au fost închise.

Șapte suflete înghesuite în două cămăruțe, dintre care una e bucătăria: aici dorm, aici mănâncă, aici își cresc copiii, departe de apucăturile lumii moderne cu care noi, ceilalți suntem obișnuiți.

Părinții celor cinci copii au încetat să mai spere la un trai mai bun

Bogdan e în clasa a VI-a și e singurul dintre frați care are un telefon mobil, singura sa legătură cu lumea civilizată. Îi place să se uite la filmulețe cu tractoare, mașini și drujbe. Așa se face că, tot citind pe internet, a învățat să repare cele mai importante unelte din gospodărie.

Bogdan nu a dat până acum pe la oraș și are mari emoții când vine vorba de examenul care îl așteaptă în clasa a VIII-a. Își dorește să intre la un liceu de mecanică, cel mai apropiat fiind la 50 de km distanță. Nici el, nici părinții săi nu știu cum se va descurca, mai ales că va avea nevoie de bani pentru chirie.

Cei doi părinți aproape că și-au pierdut orice speranță că într-o zi va fi din nou bine și la ei. Tot ce își mai doresc e să își vadă copiii plecați de aici, la casele lor, să nu mai ducă grija zilei de mâine, așa cum o duc ei.

Citește și: VIDEO- Mâncăm de la patiserie pentru prețuri mai mici

„Cu ce le ofer eu un viitor? Cu vaci, porci, găini? N-ai cu ce să la oferi! E greu! Și pensie din ce o faci? Că mergi la vacă, la coasă și la fân? Nu îți dă nimeni vechime la vacă și la porc!”. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Cât e ziua de lungă, copiii stau pe afară, iar când termină cu joaca, se apuca numaidecât de muncă. Au învățat de mici să mulgă văcuțele și să taie lemnele cot la cot cu părinții lor. 

Fiecare știe bine ce are de făcut și nu se dă înapoi. Au crescut cu muncă și au învățat să facă treburile adulților în gospodărie.

Ioana poartă mai mult haine de băieți, îi place să bată mingea și și-ar dori să devină jandarm. Când nu e la joacă, mulge sau hrănește văcuțele.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Sate bolnave mor cu zile: ”E sat de câini... nu sunt oameni, nu-i nimeni, suntem amărâți”

Zilele trec toate la fel, cu un program bine stabilit, cu reguli sănătoase, pe care copiii le-au înțeles. Joaca e joacă, munca e muncă, iar masa întotdeauna sfântă. Azi e zi de post, așa că mama a pregătit o oală mare cu ciorbă de macaroane.

Două reguli sfinte sunt de urmat în casa lor: micuții nu se așează la masă înainte să spună rugăciunea, iar părinții mănâncă întotdeauna ultimii. E momentul de tihnă de peste zi, când toți se strâng în jurul mesei și îi mulțumesc lui Dumnezeu că nu i-a uitat nici azi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si