VIDEO - Asta-i România! Containerul de la marginea unui sat din Vrancea - Patru copii, în căutarea viitorului
Într-un container, la marginea unui sat din Vrancea, patru copii frumosi visează să ajungă oameni mari. N-au de niciunele, dar tot ce au mai bun pe lume e dragostea părinților care, crescuți la orfelinat, și-au făcut cum au putut familia pe care n-au avut-o vreodată.Tatăl muncește cu ziua, iar mama are grijă de copii. Le împarte bucata de pâine și inima, în mod egal. Chiar și așa, ar fi fericiți, însă, gândul că la iarnă sunt nevoiți să lase containerul și să plece în lumea mare, îi îngrozește.
Author: Maria Stiuca marți 26 septembrie 2023 , 15:37
Ce nu ar face o mamă pentru copiii ei? Asta își spune în fiecare seară Andreea. Atunci când își șterge lacrimile de obraz, își adoarme copiii în vagonul care le ține loc de casă. Cutia asta aproape ermetică, de doar câțiva metri pătrați a adunat în ea toate dorințele și necazurile din ultimii trei ani. Aici, la marginea satului, patru copii visează să se facă oameni mari.
Destine uitate într-un vagon de la marginea unui sat din Vrancea
„Eram gravidă cu băiatul când ne-a dat afară de unde stăteam cu chirie, că dânsul a murit, omul la care stăteam. M-am dus, am apelat la primărie, aveau conflicte și mi-a dat alt domn aici... un vagon. Ne-am mutat aici și de atunci trăim aici. Ce să facem?”.
Andreea și soțul ei n-au avut niciodată o viață bună. Sărăcia s-a ținut mereu scai de ei. Crescuți la orfelinat amândoi, n-au știut cum e dragostea de părinte, însă au simțit ce trebuie să facă atunci când și-au adus pe lume proprii lor copii.
Și au făcut ce era mai important: familia de care ei nu au avut parte, după care au tânjit mereu.
Aici, înghesuiți pe marginea patului, patru frați ne privesc curioși. Sunt cu zâmbetul pe buze și gata să ne spună povestea lor.
Andrei e cel mai mare dintre ei și cel care înțelege cel mai bine situația familiei. În fiecare zi, când iese pe ușa vagonului știe că la școală cineva îi va reproșa asta.
Aici, în câțiva metri, e toată averea lor – containerul ăsta le e și dormitor și bucătărie și loc de joacă.
Un dulap vechi de bucătărie, l-au transformat în șifonier pentru toți ai casei. E drept că nici haine multe nu prea au.
E ora mesei. Mama tocmai a pregătit o oală uriașă cu ciorbă pe reșoul de afară.
„Momente în care ne-am lăsat pe noi fără mâncare… cam mereu, mereu se întâmplă.
Nu ai de multe ori în casă și dacă nu ai, trebuie să le dai lor și tu te abții, mănânci o coajă de pâine, dacă ai, că și aia e bună”, spune Andreea.
La cei opt ani, Andrei nu îndrăznește să viseze la prea mult. Îi place să meargă la școală, să învețe carte, ca într-o zi să aibă și el o viață mai bună decât a părinților lui.
Mamei, care n-are decât 5 clase, îi crește sufletul când îl vede.
Când nu învață, puștiul e mâna de ajutor a mamei în gospodărie. Spală vase, spală rufe, cară apă.
Șase suflete își duc amarul cu greu, de pe o zi, pe alta
În micul lor univers e normalitatea, oricât de mari le-ar fi neajunsurile se au unul pe altul și asta umple multe goluri.
Părinții fac eforturi uriașe ca să îi crească, să-i trimită curați la școală și cu burta plină, asta chiar și când banii sunt foarte puțini.