In articol:
„Cazul copilei de 9 ani bătută și chinuită de mamă până la moarte a înfiorat țară întreagă: o nenorocire care ne arată încă o dată societatea strâmbă în care trăim. Tăcerea complice a rudelor și ignoranța autorităților care spun că n-au văzut iadul din casa familiei, au dus la moarte sigură în cazul Alexandrei.
„Asta-i România”, duminică, de la 14.30. Cazul fetiței ucise în bătaie de mamă
Simona Pătruleasa: Mihai, înțeleg că nimeni nu se simte vinovat, toată lumea se acoperă cu hârtii, cu legi, cu scuze, însă e clar că micuța a murit cu zile? Că putea fi salvată din mâinile mamei care i-a
Mihai Ghiță: Știi care e senzația care ne domină pe noi? Ai spus cutremurător. Pe noi ne încearcă o altă senzație. Acest cutremurător de a pleca. Cel mai rău sentiment care te poate încerca în meseria asta e că pleci. Nu e nimic mai groaznic pe lumea asta decât că pleci și să lași ceva în urmă. În cazul nostru e că lăsăm trei copii în urmă, abuzați.
Știi ce mai trist? Că în cazul ăsta vorbim și de o mamă cu probleme. Că dacă e să fii sincer, dacă cineva o vedea, o auzea, o trata și în cazul ăsta e vorba despre statul ăsta de care vorbeam noi că e strâmb, probabil că mama nu s-ar fi transformat într-un călău.
Simona Pătruleasa: Înțeleg că totuși, rudele știau de toată această situație și ea este cunoscută cu probleme psihice.
Mihai Ghiță: Aici intrăm pe un alt făgaș. Noi ne iubim familia. Noi încercăm să protejăm. În țara asta se întâmplă lucrul ăsta. Toți facem asta, de a ne asuma. Dar vine statul. El, statul, acest guzgan rozaliu, el ar trebui să fie mâna nevăzută care să ne facă om. Să ne îndrepte, să ne protejeze, să-i protejeze pe acești copii. Tu îți imaginezi că acest copil care a murit pur și simplu era bătut atât de tare, avea vânătăi pe corp, pe tot corpul. Spunea mama la grădiniță ca să nu fie dezbrăcată că nu are voie să-i fie dată apă ca să nu meargă la baie, ca educatoarele să nu vadă.
Simona Pătruleasa :Dar înțeleg că la grădiniță educatoarele au observat că s-a întâmplat ceva.
Mihai Ghiță: S-au făcut anchete peste anchete. Ideea e că echipa „Asta-i România” a mers acolo. A încercat să caute răspunsuri, dar noi ne dorim altceva. Ne dorim o lege dreaptă, ne dorim ca cineva să-i vadă pe acești copii, să-i protejeze, să nu se ajungă la această situație pentru că de ani de zile vorbim de cazuri repetitive „În Oglindă”. Vorbim de mame care își omoară copiii, de rude care își omoară copiii. Este ceva care se tot întâmplă, se repetă și dacă se tot repetă ne întrebăm când se va opri. Societatea asta nu se îndreaptă spre ceva normal. Lupta noastră pentru supraviețuire ne transformă în ceva care nu ar trebui. Ne întoarcem la animalic. Dacă am ajuns să ne omorâm între noi... Ieri vorbeam de un băiat care și-a omorât părinții și apoi a ieșit în lacrimi în fața presei și a spus „Feriți-vă copiii de droguri”. Trăim într-o societate profund greșită și îmi pare rău. Eu știu că voi aduceți un mesaj pozitiv.
Simona Pătruleasa: Dar, concret, ce cred că ar trebui să se întâmple pentru a exista o schimbare, pentru a se întâmpla ceva în sensul ăsta? Ca oamenii să își facă treaba. Tu crezi că s-a ajuns aici din cauza neglijenței?
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Mihai Ghiță: Nepăsării. Sunt oameni care merg la serviciu care își încasează salariile și uită că dincolo de cifrele pe care le notează într-un dosar sunt suflete. În cazul ăsta, suflete care au pierit. Asta este problema. Oamenii care lucrează pentru stat trebuie să nu uite niciodată că ei administrează oameni, suflete. De fiecare dată când lucrezi pentru stat îți asumi că lucrezi pe bani mulți sau puțini. Trebuie să ai grijă de oameni. De asta, întotdeauna trebuie să ne gândim și când mergem la un doctor. Când lucrezi cu oameni, lucrezi cu oameni amărâți. Trebuie să-ți asum că lucrezi și cu oameni amărâți. Nu toată lumea are bani să bage în buzunar. Nu toți avem bani. Trebuie să ne asumăm că sunt și amărâți pe lumea asta. Cineva trebuie să-i vadă și pe ei. În acest material o să vedeți o revoltă a reporterului nostru care a ajuns într-un loc care este normal la țară. E revolta lui într-o lume normală de la sat, în care părinții încă își țin ca pe animale copiii. Trebuie să ne trezim, trebuie să devenim oameni din nou, sărăcia creează și monștri. Problemele psihice pot transforma dintr-o mamă, o pot transforma într-un monstru. Cazul de acum și o să mergem să vorbim și cu psihologi, psihiatri, să vedem cum iubirea și îmbrățișarea unei mame poate să devină criminală. O să vedeți asta duminică, de la 14.30, la „Asta-i România”.