Cu ochii în telefon, în live-uri interminabile, tineri și bătrâni, deopotrivă, scot sunete fără sens, imită animale și repetă la infinit două silabe: ghe ghe. În timp ce oamenii spun ca urmăresc trend-ul pentru amuzament, specialiștii avertizează că aceste apucaturi “aparent nevinovate” nu rămân fara sechele, pot cauza probleme de sănătate pe care nici nu le bănuim.

Tineri cu putere de muncă, dar și oameni în vârstă aleg să se dea drept niște roboți cu mișcări repetitive, stau cu orele în live-uri și scot tot felul de sunete, miros trandafiri virtuali și încurajează privitorii să le dea

"GG" ("ghe ghe"). Cu toții se îmbracă ciudat și se strâmbă în toate felurile, se alintă, dau din mâini și din picioare fără să transmită nimic.

Fenomenul NPC, sursă de îmbogățire

Pe de-o parte, cred că este vorba de niște utilizatori cărora le face plăcere să controleze un creator de conținut, care face live în momentul acela, vede că în funcție de donațiile lui ăla reacționează într-un anumit fel. Este acest control asupra realizatorului de conținut care îți poate da o anumită satisfacție. Motivul pentru care intră oamenii pe internet este să vadă acest show, a declarat Alexandru Negrea, consultant social-media.

Înainte să intrăm în hora asta virtuală, cu desfășurare națională, să ne asigurăm că știm cu toții regulile și pașii. Așa că o luăm cu începutul, cu definiția fenomenului cunoscut sub denumirea de NPC.

Ce este un NPC? Non Player character, adică, în traducere simplă, un personaj care nu se poate controla și care este manevrat doar de computer.

În online, oamenii se transformă practic în niște marionete care acționează în funcție de cerințele celui cu care interacționează.

Trendul acesta cu MPC stă în a face tot felul de mișcări în momentul în care primești donații. Pe TikTok sunt foarte multe donații și fiecare donație implică o expresie fizică diferită.

Dacă primești o floare, imitai că iei o floare și o miroseai, spre exemplu. Dacă primeai o panteră, te prefăceai că ești o panteră sau o pisică și făceai miau. Știu, foarte ciudat, foarte cringe, cum s-ar spune, dar cam asta înseamnă să fii NPC pe live și așa se fac bani în momentul de față. Eu cred că li se pare ceva amuzant, cum reacționezi când primești donații. E ceva nou, iar trend-urile sune efemere. Nu știu cât o să dureze dar în momentul de față, da este o metodă prin care poți să faci bani, a spus un TikToker.

Practic, oamenii care uită că sunt oameni și se dau drept personaje din pixeli, cu mișcări repetitive de roboți, încep să reacționeze doar atunci când cei care îi urmăresc în live-uri, pe TikTok le trimit jetoane sub formă de conuri de înghețată, trandafiri, gogoși, inimi și altele. Fiecare simbol în parte înseamnă o anumită sumă de bani. Și ce nu face omul pentru bani? Orice, numai să nu muncească!

Seara, după ce ne întoarcem acasă, de la birou stăm pe internet, pentru că atunci se stă, după 20.00. Avem un fenomen super interesant care se numește bed time scrooling. Vorbim aici de perioadă de jumătate de oră, o oră pe care o au oamenii în pat înainte să adoarmă.

Se fac inclusiv achiziții atunci. Oamenii se uită pe TikTiok, donează, cumpără chestii de Black Friday. Stau în pat și până adorm se uită pe telefon. Că pensiile sunt mici, că salariile sunt mici, da uite că avem bani să luăm jetoane. Mi se pare fantastic. Ești dispus să dai câțiva lei pe entertainment, chiar și atunci când treci printr-o perioadă mai grea, din punct de vedere financiar. Te și încurajează s-o faci. Dacă intri pe un live d-ăsta, unde tu vezi că se fac donații într-una mai mari, un leu, doi lei, a declarat Alexandru Negrea, consultant social-media.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Iar virusul NPC i-a contaminat deopotriva pe tineri, adulți, dar și bătrâni. Acest pensionar, spre exemplu, e viral pe rețelele de socializare. Face acum mai mulți bani din joaca de-a robotul, decât îi aduce lunar poștașul.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Povestea lui nea Aurel, rămas singur într-un sătuc din Alba

tik tok ring light telefon

Fenomenul NPC de pe TikTok face ravagii în rândul oamenilor

[Sursa foto: Capturi Asta-i România]

Dependența de TikTok

Încercăm să înțelegem mai bine fenomenul, cine și de ce se prinde în această nebunie? Cum începe și mai ales unde se termină dependența aceasta? E sau nu periculoasă?

Dependența de internet, utilizarea sa excesivă, a creat și creează, în continuare, monstruozități. Oameni care nu mai au niciun pic de critică la ceea ce fac, mimează, reproduce, silabisesc. Gesturi subumane, primitive. Sunt convinsă că sunt persoane care vor câștig rapid și fără prea multă muncă, faptul că recurg la asemenea expunere și că scot sunete, onomatopee, elemente din natură, dar într-un mod cât se poate de bizar, denotă că această experiență pe internet. Nu este decât o provocare în a cultiva elemente, cât se poate de anormale, care țin de structura psihicului uman. Nu se poate să trăim numai scoțând sunete, onomatopee, a declarat doctor psihiatru Maria Cristache.

Unul dintre cei mai cunoscuți influenceri de pe la noi, Claudiu Iosif Saraj sau Claudisky, după numele din online, a făcut un experiment ca să înțeleagă mai bine cum funcționează.

Necesită foarte multă coordonare mentală, ca să poți să duci toate donațiile pe care le primești. La un moment dat, primeam donații în continuu, trandafiri, parfumuri, toate și trebuia să mă coordonez, să iau trandafirul, parfumul și să poți să faci asta zilnic, două ore, ca să zici că e un job, te epuizează și fizic și mental și nu cred, din punctul meu de vedere este de lungă durată, însă, unele persoane au reușit să facă chestia asta. Procesul a fost destul de tumultuos. Nu știam că o să fie atât de extenuant fizic. A trebuit să exprim donațiile pe care le primeam într-un mod foarte grandios și exuberant. În al doilea rând, mi-am luat foarte mult hate, pentru că oamenii nu se așteptau să fac eu asta și în general dacă faci trend-uri deplasate, care nu sunt în norma societății o să-ți iei injurii și hate per total. Oamenii care fac asta sunt consecvenți și au o anumită disciplină mentală, pentru că eu nu aș mai putea să repet experiența asta. Mi-a ajuns, a declarat Claudisky.

Unii spun că suntem martorii cerșetoriei moderne. Alții numesc fenomenul „entertainment”, specialiștii vorbesc însă de umilință și chiar dezechilibru mental.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Nu mai e un loc specific unde te duci pentru entertainment. La teatru, la... poate mergi și la astea, dar când ai chef să te distrezi, să zicem, pur și simplu scoți telefonul din buzunar, dai pe buton de live și începi să scrolezi până găsești ceva care să-ți placă. Și ți-ai luat doza pe ora respectivă. Peste o oră poate intri iar. Oricum, e o dependență dovedită acolo. Oricum noi suntem dependenți de notificări, să nu ratezi ceva nou apărut pe internet. Asta e o dependență dovedită din nou științific. Și este încurajat să nu mai afli... Când suntem dependenți de notificări, poate e cazul să mergem la psiholog. Suntem afectați și de algoritmii ăștia care funcționează într-un anumit fel, care pot duce la depresie sau anxietate, a declarat Alexandru Negrea, consultant social-media.

Fenomenul a crescut pe temelia unei societăți care ușor se leapădă de valori, de orice fel, fie că vorbim despre familie, educație sau credință, consideră psihologul criminalist Tudorel Butoi.

oameni cu telefonul in mana

Dependența de internet dăunează sănătății

[Sursa foto: Capturi Asta-i România]

În activitatea de laborator am descoperit destui întârziați cu mintea lui ghe ghe și el are 40 de ani. Și ce au făcut? Au sfârșit prin adicții, consum de droguri și alcool. Nu și-au făcut familie. Cine dracu, într-un parteneriat soț-soție îl acceptă pe ghe ghe? Trebuie să ai un individ responsabil, matur. Astea sunt caricaturi. Atunci când există posibilitatea de a ciuguli ceva bani, poți să ai surpriza să ai niște astfel de imaturi, dar pe perioade foarte scurte. Sunt pesimist că ghe ghe ăsta va întreprinde ceva serios și se va insera pe el. Știe ce înseamnă concurență, valorificarea la un nivel mai înalt a unei acțiuni? Ia un milion două. Ce dracu faci azi cu un milion, două? Este o zonă neproductivă, inutilă. Acest fenomen va prolifera și va lăsa urme triste. Acest ghe ghe, ăsta, când se va uita peste câtăva vreme, din ce-și va întreține familia, va vedea că cu ghe ghe nu va putea să facă față la treaba asta, a declarat psihologul criminalist Tudorel Butoi.

Și oricât de ciudat ar părea, cu cat suntem mai conectați în rețelele social media, cu atât suntem mai singuri. Studiile confirmă că nivelul de nefericire individuală crește pe măsură ce crește timpul petrecut în online. De aici și până la depresie, anxietate nu mai e mult.

Fie că aleg să urmărească clipuri sau să le distribuie pe ale lor, să facă duete, live-uri sau să experimenteze efectele și filtrele speciale, TikTok este folosit lunar de mai bine de 7.4 milioane de români, o cifră enormă, în condițiile în care, acum 5 ani, abia dacă se știa de această platformă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si