După principiul „a furat, dar a și făcut”, alegătorii de la țară se mulțumesc cu gălețile de promisiuni și cârpelile din zile de sărbătoare. Într-o zi de lucru, am luat și noi la pas câteva primării să-i căutăm la locul de muncă pe edili și să-i întrebăm... ce mai fac, cum o mai duc și ce planuri au. Iată ce am găsit! E aceeași țară cu pretenții ca afară, în care timpul se scurge lent și are o altă dimensiune- se măsoară de la un mandat de primar la altul.

Primari cu mandate repetate- aleși pentru acomodare

Am încălecat pe-o șa și am ajuns la Mârșa, în Giurgiu, o localitate cu 2.700 de alegători, păstorită de 15 ani de o femeie cu mână de fier. Din 2008 Virginia Drăgan ocupa fotoliul de edil și tot de atunci se chinuie să schimbe fața comunei.

„Trotuare nu există, deoarece nici utilitățile nu le aveam. Nici nu avem cum să avem trotuare, când nu avem canalizare și gaze”, mărturisește chiar primarul comunei Mârșa, Virginia Drăgan.

Dacă a fost bine până acum, de ce să fie și mai bine? Asta au înțeles oamenii în 30 de ani de democrație, în care au votat fără să mai aibă vreo așteptare.

Casa primăriței sare de departe în ochi, unde mai pui că, în curte tronează un monument al Eroilor Neamului, flancat de steaguri tricolore, coroane și câteva versuri dintr-o poezie patriotică.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Șpaga din spitale- singura soluție în primirea tratamentului

Ne minunăm, ne scuturăm și... plecăm. Lăsăm în urmă monumentul și mergem la primărie să o cunoaștem și noi pe doamna de fier. Nimerim într-un moment mai delicat. În vizită la primărie a venit un distins senator, cu câteva sfaturi și îndrumări de la Capitală.

Și așa nesolicitați, neinvitați, insistăm pentru un interviu, și într-un final ni se dau și răspunsurile la întrebări.

N-ar fi fost timp pentru atâtea realizări.

„- De cât timp sunteți primar aici?

- Eu sunt primar din 2008. Și acum suntem în 2023.

- Și din 2008 până în 2023 nu ați putut să faceți aici trotuare, să aduceți utilitățile?

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

- În primul rând, când pornești un proiect trebuie să ai un program pe care să depui cererile de finanțare. Când am luat primar, drumurile nu erau asfaltate, așa cum spuneți, nici canalizare, nici trotuar.

- Cum nu aveți nici acum.

- Nici acum, da. La canalizare, din 2010 suntem prinși de atunci ne străduim noi să facem canalizarea. Din 2010”.

De înțeles, până la urmă, trăim în țara în care știm cu toții că... graba strică treaba.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Geamăna- Satul înghițit de ape sângerii și poluare

Comunele din România- de ani de zile în același stadiu

E luni, prima zi din săptămână când se spune că nici iarba nu crește... dar noi facem prezența primarilor și în Teleorman. Începem însă cu o absență în catalog, la Videle. Aici, vizita noastră la primărie pune pe jar Poliția Locală, mai ceva ca activitatea infracțională a vânzătoarelor de pătrunjel din piață.

„Domnul primar e plecat la Alexandria. Uitați, a lăsat mașina aici! A plecat cu doamna secretară” ,  explică un angajat al primăriei.

Aflăm că tot staff-ul primăriei e dus în capitala de județ și nimeni nu știe când se întorc. Singura certitudine este că, în urmă, a rămas biroul gol.

Lăsăm Videle și ne întoarcem în Giurgiu, la Crevedia Mare. Batem la ușa primăriei unde primărița, aflată deja la al cincilea mandat, ne spune sincer că nu e încă obișnuită cu prezența camerei de filmat. În locul ei vorbește fostul vice, actual funcționar în primărie.

„- Nu vreți să dați?

- Nu, nu! Haideți, e un interviu simplu!

- Spuneți cetățeanului! Nu vreau! Știu cetățenii ce avem de făcut”.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Ne continuăm drumul până la Bolintin Vale, acolo unde străzile chiar o iau la vale.

În urmă cu fix un an, exact în acest loc, un șofer de microbuz, tată a doi copii a murit după ce a fost lovit în cap cu o pavelă, de un individ care face parte dintr-o gașcă de infractori. A trecut un an și nimic nu s-a schimbat- totul e la fel – nimeni nu a curățat locul de pietre, dale, care s-au dovedit a fi arme pentru niște oameni inconștienți.

„- Ce se va întâmpla cu străzile, cu trotuarele? Sunt zone cu probleme, am văzut.

- Sunt. Bolintiv Vale a beneficiat de mai multe proiecte de implementare pe apă și canalizare, care, așa cum știți, lasă în urmă străzi necorepunzătoare.

- Și nu puteau fi plombate cumva?

- Au fost, dar este un proces care nu ne dă așteptări să avem o stradă așa cum ne dorim”, spune primarul din Bolintin Vale.

Într-adevăr, trăim sub imperiul birocrației, care transformă orice proiect într-un coșmar. Și dacă e rău, e loc și de mai rău. După ce că autoritatea abia duce la capăt o lucrare, acum riscă să mai fie și datoare vândută.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! O mamă și trei copii stau într-o casă veche de pământ


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si