Dincolo de dealuri, acolo unde se termină lumea noastră, începe lumea lor, o lume arhaică, uitată în trecut, într-o școală de ieri, cinci copii astăzi învață despre mâine.

Suntem în Țara Moților, într-un cătun- fantomă de pe Valea Arieșului, într-o dimineață ploioasă, cu nori întunecați și vânt rece. Pe o potecă ce taie dealuri și pârâuri, Maria Ștefănuț se grăbește să ajungă la școala din vârf de deal, unde o mână de copii o așteaptă cu sufletul la gură, ca sa îi învețe carte.

Învățătoarea eroină predă la o școală cu 5 copii

„Acesta este jobul meu, pe care l-am ales. M-am atașat rapid, pot să zic, de oameni, de copilași și vin cu drag aici gândindu-mă că acești copii au nevoie să învețe carte. Pentru a coborî ei este foarte dificil. Copiii sunt din clasa pregătitoare, clasa I, clasa a doua. Să facă atâta distanță prin frig, prin ploaie, neavând un mijloc de transport, nu au cum să coboare atâta distanță! Mie ca și om matur îmi e greu! Dar să meargă prin zăpadă… aici sunt niște zăpezi uriașe, să zic că pot să lipsească 2-3 zile din cauza zăpezii, dar zăpada ține la noi 2 luni”, mărturisește învățătoarea.

Citește și: Duminica aceasta, de la ora 14:30, la ”Asta-i Romania!”, anchetă exclusivă în cazul preotului Marian Ene

Din cauza condițiilor mai mult decât grele, înaintea ei, la școală, nimeni n-a rezistat mai mult de un an. Ea a ales să rămână de dragul copiilor care au nevoie de carte.

Citește și: Devine ritualul botezului o practica periculoasa pentru nou-nascuti? Urmariti o dezbatere aprinsa pe marginea unui subiect dureros, duminica, 7 februarie, la Asta-i Romania, de la ora 14:30, la Kanal D!

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„La această școală au fost de mulți ani câte unii învățători care au stat doar un an și apoi și-au găsit mai aproape de șosea, de localitatea unde domiciliază. Eu, deși vin așa de departe, am zis că nu vreau sa mă tot mut de la o școală, la alta, mă atașez foarte mult de copii și le face și lor bine că nu tot schimbă învățătorii. Sunt niște copii minunați, inteligenți, m-am atașat foarte tare, și ei mă iubesc. Cu părinții mă înțeleg foarte bine, sunt respectată și de oamenii din sat, de comunitate”.

Citește și: Oamenii apelor – Lumea de la ''capătul lumii'', duminica aceasta, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”

Școala din vârf de deal își așteaptă elevii în fiecare zi

De sus, din vârful dealului se ivește o căsuța mică din lemn, transformată în școală

În cămăruța cu două ochiuri de geam, în care miroase a lemn vechi și în care abia pâlpâie un bec, cinci copii abia așteaptă să învețe ceva nou și astăzi.

Cel mai mic e în clasa pregătitoare, iar cel mai mare, în clasa a patra. Cu toții învață în aceeași sală de clasă: o cămăruță pe care un sătean mărinimos le-a pus-o la dispoziție, ca să nu mai bată drumul până jos, în sat.

Citește și: S-a nascut la malul marii, dar muntele a inspirat-o pentru proiectul vietii ei! Satul Fundata este azi un magnet turistic datorita ei! Despre oameni care isi fac din munca zestre, afla duminica, 29 noiembrie, la "Asta-i Romania", de la 14:30, la Kanal D!

Copiii sunt serioși, parcă mult mai maturi decât cei de la oraș, mai conștienți că aici, la școala asta mică, trebuie să se pregătească pentru lumea asta mare, care îi așteaptă.

Elevii știu că pentru cei de la oraș ei sunt „cazuri izolate”, că domnii de la Minister nu mai au ochi și pentru ei, școala lor e mult prea mică pe harta atât de mare a României educate, și mai știu că ei sunt ultimii elevi care mai deschid ușa cămăruței din vârf de deal.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Românii sunt tot mai speriați de cutremure. Vecinii stau la pândă când vine vorba de renovarea locuințelor

Părinții au înțeles și au apreciat sacrificiul pe care învățătoarea îl face pentru micuții lor. Știu că, fără ea, copiii n-ar avea parte de carte.

„Nu îmi pare rău că am ales aici, îmi doresc doar sănătate, îmi doresc ca elevii mei să aibă un viitor mai bun, pentru că au mult potențial, au susținere și din partea părinților, să facă o facultate, să își găsească un serviciu. Asta este cea mai mare bucurie a noastră, a dascălilor: să vedem generațiile noastre că au ajuns cineva”, a explicat învățătoarea.  

Citește și: In punctul cel mai estic al Romaniei, nimic din vest nu a ajuns vreodata! "Buletin de Periprava", un reportaj dintr-un paradis izolat in care viata se misca dupa orarul vapoarelor, duminica, 22 noiembrie, la "Asta-i Romania", de la 14:30, la Kanal D!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si