„Rămâi fără bani, mergi la amanet, lași ce mai ai, ca să mai pierzi niște bani. Să facem curățenie, să nu mai vedem pe toate străzile câte o păcănea, să protejăm copiii, pentru că de la asta am pornit. Tot mai mulți își iau viața din cauza dependenței. S-o înțelegem, este la fel ca dependența de droguri. Nu există săptămână lăsată de Dumnezeu în care să nu se întâmple o nenorocire în jurul jocurilor de noroc, în jurul destinelor frânte”, a

explicat Diana Stoica, deputat USR.

România, asfixiată de păcănele și jocuri de noroc

Centrele de amanet sunt lipite de sălile de joc și de bănci, astfel încât clienții să n-aibă nicio șansă să se răzgândească atunci când li se golește buzunarul. O strategie care funcționează perfect, un parteneriat letal care îi prinde în plasă pe cei care cred că doar norocul îi mai poate salva.

Petrică e unul dintre miile de români care își joacă soarta la ruletă. Îl găsim într-unul dintre cartierele mărginașe ale Bucureștiului. E miezul zilei și deja are câteva „ore de muncă” la aparate. 

Citește și: Duminică, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”- Destine pe muchie de cuțit: Un fenomen înfiorător ia tot mai mare amploare în România

„Ăsta e job-ul meu, am rămas fără permis, eram taximetrist.

Din asta trăiești. Mai un împrumut. Înainte am avut o problemă cu drogurile, ăsta e mai rău decât drogurile. Totă ziua sunt aici, până seara. Când vreau să mă duc acasă, mai sunt 20 de săli cu aparate, până acasă. Bag la fiecare. Sunt în pierdere, nu în câștig. De acolo la amanet, după sunăm familia să ne plătească taxi-ul dacă e prea târziu”, povestește Petrică.

Bărbatul recunoaște că viciul ăsta l-a distrus.

A pierdut multe lucruri la amanet, dar cel mai de preț a fost copilul, pe care încă mai speră că-l va recâștiga. E conștient că în viața reală lucrurile nu merg ca la aparate, dar nu se poate lăsa.

Casă de amanet

Casă de amanet

[Sursa foto: Asta-i România]

„Eu chiar am o problemă cu jocurile astea. Nu știu, nu pot să mă abțin. Am o fetiță de 2 ani, mama ei normal că a plecat. Sper să facă ceva cu ele, să le interzică (n.r. jocuri de noroc). Să le ducă la periferie. După ce că rămân fără salariu, mă duc și las și telefonul. De multe ori s-a întâmplat asta. Mă gândesc să mă schimb un pic, îmi e dor de fetița mea și nu o văd de nouă luni, asta o să mă facă să mă schimb. M-a lăsat (n.r. soția), a luat fata, vin aici să mai uit, dar nu mă mai ajută nici jocurile acum”, a continuat bărbatul.

Petrică își spune oful și se întoarce la ale lui. Dacă azi îi surâde norocul? Este viața fără viață a celor care fac potecă la sala de jocuri și la amanet.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Și odată prins în lumea asta, nu mai ieși, nu mai faci diferență între azi și mâine, între zi și noapte.

Fenomenul păcănelelor ia amploare zilnic. Dependenții ajung să-și amaneteze și sufletul

Se lasă seara peste cartiere, se trag obloanele peste tot. Mai puțin peste casele de amanet și păcănele. Aici, angajații nu par obosiți niciodată, afacerile funcționează non-stop și asta „datorită” clienților ultrafideli.

„- E o problemă gravă, dacă nu le scoate din România cât de curând, anul ăsta o să vedeți multe cazuri de sinucideri, toți au datorii de la jocuri.

- Când ați pariat ultima oară?

- Acum 30 de secunde. Vă arăt, am pus biletul. Tot speri, am pus 50 de lei, că nu am somn să dorm noaptea, sper să scot să dau banii la lume. Dacă mint cu ceva, uite biserica e mai în față. Așa să mă ajute Dumnezeu! Zici îți dă, îți face și te nenorocește pe viață. Eu am luat un miliard la o mână și mi-a luat banii de 30 de ori. Uite, ăia au 19-20 de ani, în loc să se ducă cu gagici, ei stau la jocuri”, a spus un dependent de jocuri.

Jocuri de noroc

Jocuri de noroc

[Sursa foto: Asta-i România]

În acest moment, omul e disperat. Pur și simplu nu mai găsește soluții ca să-și achite datoriile făcute la amanet. Știe că se afundă în nisipuri mișcătoare care îl sufocă de la zi la alta. De 20 de ani e victima propriei neputințe și e convins că nu se poate salva singur.

Citește și: VIDEO- Românii suportă greu sărăcia. Oamenii amanetează tot ce au prin casă sau merg la jocuri de noroc pentru a-și duce traiul de azi pe mâine: „Nu am avut pamperși și a trebuit să facem efortul ăsta!”

Și, din păcate, tot mai mulți tineri cad în mirajul câștigului rapid. Copii de 12 ani ajung victimele fenomenului, dezvoltând o dependență dublă față de jocuri și droguri deopotrivă. 

Dincolo de dependență, mai avem un flagel, sărăcia. Ea a făcut ca anul trecut cifra de afaceri a sectorului amanetului să crească cu 23 la sută față de 2021 și să depășească 2013, la cel mai ridicat nivel din istorie.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Aceste imagini cu un bătrân dependent de aparatul de oxigen, surprins în sala de jocuri, fac înconjurul internetului. Nimic nu l-a oprit pe omul vizibil bolnav să iasă din casa și să-și joace pensia la... noroc. 

În timp ce dependenții își strigă disperarea jucându-și și hainele de pe ei, parlamentarii se tot zbat să treacă un proiect de lege prin care să trimită jocurile cu sau fără noroc la marginea localităților și chiar să le interzică complet în majoritatea comunelor și orașelor.

Așa că păcănelele separă parlamentarii în două tabere: unii care vor să spună stop joc, jocurilor de noroc, si alții care vor să le pună doar puțin pe pauză. Ca atare, aleșii neamului s-au văzut nevoiți să se adune la masa negocierii împreună cu cei din industria jocurilor de noroc.  

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Omul și păcăneaua: Aparatele de jocuri, la orice colț de stradă

Să nu spunem însă hop, până nu sare proiectul peste blocada legislativă. În parlament se pare că încă mai sunt aleși, nehotărâți când vine vorba de subiectul jocurilor de noroc.

Ar mai fi însă nevoie și de o lege care să frâneze măcar viteza cu care a luat amploare fenomenul amanetului.

Datele oficiale de la Registrul Comerțului arată că în România există 3.700 de case de amanet. Cele mai multe dintre ele sunt în București, Constanța, Prahova, Bacău și Cluj.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si