In articol:
- România, asfixiată de păcănele și jocuri de noroc
- Fenomenul păcănelelor ia amploare zilnic. Dependenții ajung să-și amaneteze și sufletul
„Rămâi fără bani, mergi la amanet, lași ce mai ai, ca să mai pierzi niște bani. Să facem curățenie, să nu mai vedem pe toate străzile câte o păcănea, să protejăm copiii, pentru că de la asta am pornit.
România, asfixiată de păcănele și jocuri de noroc
Centrele de amanet sunt lipite de sălile de joc și de bănci, astfel încât clienții să n-aibă nicio șansă să se răzgândească atunci când li se golește buzunarul.
Petrică e unul dintre miile de români care își joacă soarta la ruletă. Îl găsim într-unul dintre cartierele mărginașe ale Bucureștiului. E miezul zilei și deja are câteva „ore de muncă” la aparate.
Bărbatul recunoaște că viciul ăsta l-a distrus. A pierdut multe lucruri la amanet, dar cel mai de preț a fost copilul, pe care încă mai speră că-l va recâștiga. E conștient că în viața reală lucrurile nu merg ca la aparate, dar nu se poate lăsa.
Petrică își spune oful și se întoarce la ale lui. Dacă azi îi surâde norocul? Este viața fără viață a celor care fac potecă la sala de jocuri și la amanet.
Și odată prins în lumea asta, nu mai ieși, nu mai faci diferență între azi și mâine, între zi și noapte.
Fenomenul păcănelelor ia amploare zilnic. Dependenții ajung să-și amaneteze și sufletul
Se lasă seara peste cartiere, se trag obloanele peste tot. Mai puțin peste casele de amanet și păcănele. Aici, angajații nu par obosiți niciodată, afacerile funcționează non-stop și asta „datorită” clienților ultrafideli.
„- E o problemă gravă, dacă nu le scoate din România cât de curând, anul ăsta o să vedeți multe cazuri de sinucideri, toți au datorii de la jocuri.
- Când ați pariat ultima oară?
- Acum 30 de secunde. Vă arăt, am pus biletul. Tot speri, am pus 50 de lei, că nu am somn să dorm noaptea, sper să scot să dau banii la lume. Dacă mint cu ceva, uite biserica e mai în față. Așa să mă ajute Dumnezeu! Zici îți dă, îți face și te nenorocește pe viață. Eu am luat un miliard la o mână și mi-a luat banii de 30 de ori. Uite, ăia au 19-20 de ani, în loc să se ducă cu gagici, ei stau la jocuri”, a spus un dependent de jocuri.
În acest moment, omul e disperat. Pur și simplu nu mai găsește soluții ca să-și achite datoriile făcute la amanet. Știe că se afundă în nisipuri mișcătoare care îl sufocă de la zi la alta. De 20 de ani e victima propriei neputințe și e convins că nu se poate salva singur.
Și, din păcate, tot mai mulți tineri cad în mirajul câștigului rapid. Copii de 12 ani ajung victimele fenomenului, dezvoltând o dependență dublă față de jocuri și droguri deopotrivă.
Dincolo de dependență, mai avem un flagel, sărăcia. Ea a făcut ca anul trecut cifra de afaceri a sectorului amanetului să crească cu 23 la sută față de 2021 și să depășească 2013, la cel mai ridicat nivel din istorie.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Aceste imagini cu un bătrân dependent de aparatul de oxigen, surprins în sala de jocuri, fac înconjurul internetului. Nimic nu l-a oprit pe omul vizibil bolnav să iasă din casa și să-și joace pensia la... noroc.
În timp ce dependenții își strigă disperarea jucându-și și hainele de pe ei, parlamentarii se tot zbat să treacă un proiect de lege prin care să trimită jocurile cu sau fără noroc la marginea localităților și chiar să le interzică complet în majoritatea comunelor și orașelor.
Așa că păcănelele separă parlamentarii în două tabere: unii care vor să spună stop joc, jocurilor de noroc, si alții care vor să le pună doar puțin pe pauză. Ca atare, aleșii neamului s-au văzut nevoiți să se adune la masa negocierii împreună cu cei din industria jocurilor de noroc.
Citește și: VIDEO- Asta-i România! Omul și păcăneaua: Aparatele de jocuri, la orice colț de stradă
Să nu spunem însă hop, până nu sare proiectul peste blocada legislativă. În parlament se pare că încă mai sunt aleși, nehotărâți când vine vorba de subiectul jocurilor de noroc.
Ar mai fi însă nevoie și de o lege care să frâneze măcar viteza cu care a luat amploare fenomenul amanetului.
Datele oficiale de la Registrul Comerțului arată că în România există 3.700 de case de amanet. Cele mai multe dintre ele sunt în București, Constanța, Prahova, Bacău și Cluj.