O dată pe lună, liniștea cătunelor răsfirate pe coama Apuseniului e spartă de un zgomot puternic, o mașinărie ciudată condusă de o femeie curajoasă se cațără până sus pe poteci abrupte și îi pune pe jar pe oameni: e semn că vine poștărița, vine pensia!
Este una dintre patru poștași care au primit ATV
Sub casca de motociclist, în spatele ochelarilor fumurii, se ascunde un chip blând, o femeie firavă, dar puternică în același timp.
E Emilia Trifan, poștărița care de câteva săptămâni duce ziarele, pensiile și veștile până sus, la cea mai îndepărtată casa de moți.
Suntem în Lupșa, o comună de pe Valea Arieșului. E o dimineață întunecată de ianuarie, iar Emilia Trifan se pregătește pentru o nouă zi de muncă. Este unul dintre cei patru poștași din România care au primit ATV, pentru a-și putea croi drum până la bătrânii neputincioși ai satului.
Citește și: VIDEO- Asta-i România! Cei cinci frați din Prahova care locuiau într-un adăpost fără acoperiș au primit o casă
Astăzi, are de împărțit o pungă plină cu bani, colete și scrisori, pe care localnicii le așteaptă cu sufletul la gură.
Ca să ajungă până sus la cea mai îndepărtată gospodărie, poștărița are nevoie de un ATV puternic, cu portbagaj mare și cârlig de remorcare. După
câțiva km de drum asfaltat, poștărița lasă civilizația în urmă și intră pe teren accidentat. De acum, are de mers pe un drum de căruță, care șerpuiește prin păduri, până în varful dealului.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citește și: “Jocul cuvintelor cu Dan Negru”, prima opţiune a românilor, în faţa micului ecran
Înaintea ei, doi poștași băteau pe jos potecile și cu greu reușeau să facă față. Prin nămeți, prin ploaie, prin noroaie și ger – aveau o misiune aproape imposibilă.
Poștărița vrea să-și tragă sufletul și să lase ATV-ul să se mai răcească. Intram în povești și ne spune ce o leagă de locurile astea.
Femeia se pune în primejdie pentru a își face treaba
"Cum v-ați hotărât să deveniți poștăriță? Acum 10 ani am mai fost angajată ca înlocuitor pe concedii. Și am lucrat doar 5 ani și după s-a blocat postul, nu am mai avut post și am început să plec dincolo la lucru, pe afară. În Germania, Italia. Și pe urmă dacă colega de aici din localitate s-a pensionat, am vrut să revin înapoi pentru că îmi place să lucrez cu oamenii și chiar sunt oameni foarte de treabă în această comună."
S-a întors acasă, acolo unde își lăsase sufletul și așa a ajuns să bata munții și sa deschida porțile și sufletele oamenilor.
Citește și: VIDEO- Asta-i România! Povestea celor doi soți milionari din Brașov care au construit un imperiu împreună
De dragul bătrânilor din sat, se pune practic în primejdie ori de câte ori e nevoie. Nu e ușor deloc pentru o femeie să stăpânească un ATV de aproape 400 de kg, trecând cu el pe deasupra râpelor.
Câteva case mai jos trăiește nea Ion, care, la cei 92 de ani, nu își arată deloc vârsta. Are o memorie fantastică, e încă în putere, deși a lucrat zeci de ani în subteran, la mină.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citește și: Kanal D, lider absolut de audiență, cu emisiunea de reportaje „Asta-i România!”
Bătrânul glumește și spune că se bucură că în sfârșit cineva ajunge la timp cu pensia lui, după atâția ani în care poștasii se tot pierdeau pe drum.
Înca vreo 15-20 de familii și a terminat cu pensiile pe ziua de astăzi. Femeia a ajuns să îi știe pe toți. Le știe viețile, le știe poveștile și de multe ori e singura care le mai ascultă necazurile.
Și oricât de greu i-ar fi, nimic nu o sperie și nimic nu o întoarce din drum. A fost, a văzut și a simțit străinătatea și a înțeles că nicaieri nu e mai bine ca acasă.