VIDEO - Asta-i România! Povestea Denisei, copila de 13 ani care a rămas fără mamă. Dorul față de ființa cea mai iubită o apasă în fiecare zi
Un drum de pământ ne duce în Amărăști de Jos, un sat cu nume predestinat parcă pentru lecția amară pe care aveam s-o primim de la această copilă. Denisa are 13 ani și știe deja cât de amară e pierderea celei mai dragi ființe din lume. Și-a pierdut mama când avea cea mai mare nevoie de ea și tot ce i-a rămas e amintirea și chipul care îi zâmbește dintr-un tablou și, din când în când, în vis.
Author: Maria Stiuca miercuri 31 ianuarie 2024 , 15:08
De aproape un an, copila învață să crească fără mamă și singurii care îi alină durerea sunt bunicii. Femeia s-a stins la doar 28 de ani, din cauza unei greșeli medicale, spun rudele. Ar fi intrat în comă la scurt timp după ce a suferit o intervenție renală la Spitalul din Brăila.
A rămas prea devreme fără mamă
„Foarte greu! Ca să-ți aduci copilul de la Brăila în sicriu e prea rău. Nu doresc la nimeni ce am avut eu. Cel mai mare blestem ăsta este, un părinte să-și îngroape copilul. Fată tânără, 28 de ani făcea în martie”, a spus bunica fetei.
„Era în Brăila, după o dureau rinichii foarte tare, după aia s-a dus la spital și a plecat din spital pentru că îi era dor de frățiorul meu, iar doctorii și Poliția au venit după ea, pentru că era grav la rinichi.
I-am spus, mami, du-te la spital și ea zicea că nu merge, pentru că nu are cu cine sta frățiorul mic. Tati era la muncă. Du-te că a venit Poliția. Lasă, Denisa că nu am nimic. După s-a dus la spital și i-a făcut operație la rinichi. A stat în spital, nu s-a mai sculat din comă. Au sunat acasă medicii și mi-au spus, Denisa mergi la bunicul să-i spun ceva.
I-a spus bunicului că a decedat mama. El i-a spus bunicii. Plângeam, mi-au zis bunicii să nu mai plâng. După, s-au dus bunicii cu mașina mortuară la Brăila”, a mărturisit Denisa.
- Da. Îi place, are așa în inimă ca să facă lucrul ăla. Îmi place de ea că merge la școală. Vrea să iasă polițistă.
- A zis că nu vă părăsește.
- Nu. A zis că face naveta, dacă e nevoie.
- Vă bucurați tare.
- Da. Ea face curățenie, eu fac mâncare”, a mai spus bunica fetei.
Bunică și nepoată, mamă și fiică. Se au una pe alta, se ajută și împreună încearcă să învingă durerea și necazurile toate.
După ce termină cu școala, lucrul prin curte și gătitul Denisa se retrage în camera ei, unde, dintr-o fotografie, mama o veghează.
Denisa ne povestește că mai are un frățior mai mic care stă în Brăila, în grija tatălui ei. Mama, practic, era nevoită să facă naveta din Amărăștii de Jos, unde stă fata, până în Brăila, unde soțul își găsise de lucru. Un drum care o obosea și care avea să uite de problemele de sănătate.
Tatăl fetei vine rar acasă. Îi e dor de el, dar înțelege că mai mult nu se poate.
Aici, în casa bunicilor atât de modestă, își găsește liniștea ca să treacă peste toate, ca să se motiveze. N-are cine știe ce condiții pe care alți copii de vârsta ei le au, dar ea știe că dragostea lor e tot ce are mai de preț.
Nevoia a împins-o să se descurce singură
În casa bunicilor nu există baie, așa că fata merge prin vecini și pe la neamuri, ca să se spele, spune parcă rușinată Denisa.
Ce-și dorește pentru ea? Doar strictul necesar.
„- Să fiu cuminte, să ascult de bunici și să continui până unde îmi doresc eu.
„Totul s-a întâmplat în urma unui apel, un apel disperat, din partea unui bunic care la un moment dat se uita în ochii nepoatei și a realizat că există foarte multe neajunsuri, începând cu lipsa părintelui, plecase dintre ei. Am ajuns în Amărăștii de Jos, am găsit o casă pustie și mai multe lacrimi”, a spus Cristian Dumitrașcu.
România are o adevărată avere de minți frumoase și caractere pe măsură, însă sărăcia se pune ca un obstacol în fața lor. Ca să-l treacă e nevoie de multă ambiție și puțin ajutor.
„Avem 188 de familii în momentul de față, în monitorizare continuă, familii monoparentale, familii cu posibilități financiare foarte reduse spre extrem, chiar și cazuri în care nu au acces nici măcar la curent electric. Sunt probleme pe care politicienii nici acum, în an electoral, nu le cunosc. Sincer, ar trebui să bată la pas țara. Nu au făcut-o până acum, într-un an, când? În fața unui PC pare normal, dar normalitatea este cea din teren. Ne izbim de ea zilnic”, a adăugat Cristian Dumitrașcu.
E România reală, cea uitată pe ulițe, pe dealuri, prin sate, e acel colț de țară care încă așteaptă să fie descoperită de autoritățile statului cocoțate în vârful instituțiilor și al fotoliilor confortabile.