Într-o lume în care totul din jurul nostru e pe repede înainte, în care nu mai avem timp să ne auzim gândurile, iar gadgeturile pun stăpânire pe noi și pe copiii noștri, el a ales să fie un copil... altfel.

Mihai, băiatul de 11 ani care are ca pasiune cititul

„- De la ce vârstă ai început să citești, Mihai?

- Eu am început să citesc de la aproape 4 ani, primele cărți micuțe, scurtuțe, de maximum 15 pagini. Pentru mine, să citesc înseamnă un fel de dar, că am primit mult timp liber și pot să citesc.

- Cât de des citești?

- În jur de o carte pe săptămână, un roman aproape.

- Cam de câte pagini?

- 300, 400 cam așa.
- Cât ai reușit să citești cel mai mult într-o zi?

- Recordul meu cumva?

- Da!

- Recordul a fost de 1.000 de pagini, că eram toată ziua acasă și n-aveam ce să fac.

- Ce simți când termini de citit o carte?

- Mă simt bucuros că am mai reușit s-o mai fac încă o dată și încă o dată și încă o dată”, a povestit Mihai.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă despre bunica ei- antena3.ro

Citeste si: Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Avertismentul specialiștilor: Nu luați vitamine cu pumnul

Mihai a citit 1000 de cărți până la 11 ani

Mihai a citit 1000 de cărți până la 11 ani

[Sursa foto: Asta-i România]

Mihai e poate copilul pe care și l-ar dori orice părinte: frumos, isteț, curios, pasionat de tot ce îl înconjoară și gata să descopere lumea… citind. N-are decât 11 ani, dar a citit deja cât alții într-o viață.

„- Cine te-a învățat să citești?

- M-a învățat mami, pentru că știa și ea de la o vârstă foarte mică să citească destul de bine.

- Dintr-o săptămână, câte zile trec fără ca tu să deschizi o carte?

- Zero”, a mai spus băiatul.

Mihai provine dintr-o familie normală, cu doi părinți care au știut că timpul dedicat copilului e cheia, că nu trebuie să investești bani în cursuri de parenting sau în profesori dedicați, ci doar dragoste și răbdare, dacă vrei să crească frumos.

Pe Mihai îl găsim în camera lui. E  universul în care se simte cel mai bine, în care și-a adunat toate cărțile citite, toate jucăriile, dar și toate visurile și amintirile.

Citește și: VIDEO- Imagini fabuloase cu aurora boreală roșie, pe cerul României. Fenomenul a putut fi văzut în mai multe județe din țară

De departe, însă, pentru Mihai, cele mai prețioase amintiri sunt cele legate de mama, pe care a pierdut-o pe când avea doar 8 ani.

„- Aici am o poză cu mami, aici am două hârtii.

- Ce ai scris pe ele?

Citeste si: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și a strecurat indicii într-o carte. Cine le găsește le păstrează- antena3.ro

- Păi am zis la una „te iubesc, mami! Ești cea mai bună mămică” și la cealaltă „te iubesc, tati! Ești cea mai bună versiune a ta!”, a explicat Mihai.

Cărți citite de Mihai

Cărți citite de Mihai

[Sursa foto: Asta-i România]

Chiar dacă nu mai este alături de el fizic, puștiul știe că de acolo de sus, mama îl vede și îl veghează.

Pe când avea doar 3 ani, părinții i-au descoperit băiatului intoleranța la gluten. A fost o adevărată provocare pentru el, dar mai ales pentru mama care a făcut totul ca băiatul să nu resimtă asta ca pe o corvoadă. Pentru el, a intrat în Asociația Română de Intoleranță la Gluten, unde a atins o performanță de Cartea Recordurilor.

„A făcut și un record Guiness, pentru cea mai mare porție de paste fără gluten din lume. Imaginați-vă! Vedeți această bancă? Imaginați-vă încă 3 bănci și pe lat și pe lung! Cam așa era de mare bolul”, a exclamat Mihai.

La 8 ani, Mihai și-a semnat propriul roman

Și tot mama a fost cea care l-a învățat că nimic nu e imposibil, că trebuie să-ți dai frâu imaginației și să crezi în puterile tale, chiar dacă ești o mână de om.

Citește și: Duminică, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”- Destine pe muchie de cuțit: Un fenomen înfiorător ia tot mai mare amploare în România

Băiatul n-avea nici 8 ani atunci când și-a rugat părinții să-i creeze contul de YouTube „Ce citește Mihai” și tot atunci a conceput cartea pe care avea să-și pună semnătura „Un băiețel pe dos”.

Romanul scris de Mihai, intitulat  „Un băiețel pe dos”

Romanul scris de Mihai, intitulat „Un băiețel pe dos”

[Sursa foto: Asta-i România]

Când alții ca el nu reușesc să se desprindă de telefon sau tabletă, el mai deschide o carte sau filmează pentru propriul vlog în care citește pentru alții sau îi îndeamnă pe alții ca el să citească.

Și totuși, Mihai e un copil plin de energie, care simte nevoia să se joace, să experimenteze, să descopere lumea așa cum o fac toți copiii. Cu un pas în spatele lui e mereu tatăl, care îi este și mama dar și cel mai bun prieten.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si