VIDEO - Asta-i România! Povestea elevului care a citit 1000 de cărți până la 11 ani
Un adult care citește o carte e o raritate în zilele noastre, iar un copil care să stea toată ziua cu nasul în cărți nu prea mai vedem în jurul nostru. Pentru Mihai Bonoiu, un puști minune de doar 11 ani, cititul e ca joaca pentru alții. Îi place să descopere lumea altfel decât din gadgeturi, iar până acum a devorat deja vreo mie de cărți, ba chiar și-a pus semnătura și pe propriul roman. Pasiunea lui pentru citit vrea să o împărtășească și altora, oameni mici și oameni mari, așa că și-a făcut un vlog în care cartea e cuvântul cheie.
Author: Maria Stiuca marți 07 noiembrie 2023 , 13:24
Mihai, băiatul de 11 ani care are ca pasiune cititul
„- De la ce vârstă ai început să citești, Mihai?
- Eu am început să citesc de la aproape 4 ani, primele cărți micuțe, scurtuțe, de maximum 15 pagini. Pentru mine, să citesc înseamnă un fel de dar, că am primit mult timp liber și pot să citesc.
- Cât de des citești?
- În jur de o carte pe săptămână, un roman aproape.
- Cam de câte pagini?
- 300, 400 cam așa. - Cât ai reușit să citești cel mai mult într-o zi?
- Recordul meu cumva?
- Da!
- Recordul a fost de 1.000 de pagini, că eram toată ziua acasă și n-aveam ce să fac.
- Ce simți când termini de citit o carte?
- Mă simt bucuros că am mai reușit s-o mai fac încă o dată și încă o dată și încă o dată”, a povestit Mihai.
Mihai e poate copilul pe care și l-ar dori orice părinte: frumos, isteț, curios, pasionat de tot ce îl înconjoară și gata să descopere lumea… citind. N-are decât 11 ani, dar a citit deja cât alții într-o viață.
„- Cine te-a învățat să citești?
- M-a învățat mami, pentru că știa și ea de la o vârstă foarte mică să citească destul de bine.
- Dintr-o săptămână, câte zile trec fără ca tu să deschizi o carte?
- Zero”, a mai spus băiatul.
Mihai provine dintr-o familie normală, cu doi părinți care au știut că timpul dedicat copilului e cheia, că nu trebuie să investești bani în cursuri de parenting sau în profesori dedicați, ci doar dragoste și răbdare, dacă vrei să crească frumos.
Pe Mihai îl găsim în camera lui. E universul în care se simte cel mai bine, în care și-a adunat toate cărțile citite, toate jucăriile, dar și toate visurile și amintirile.
- Păi am zis la una „te iubesc, mami! Ești cea mai bună mămică” și la cealaltă „te iubesc, tati! Ești cea mai bună versiune a ta!”, a explicat Mihai.
Chiar dacă nu mai este alături de el fizic, puștiul știe că de acolo de sus, mama îl vede și îl veghează.
Pe când avea doar 3 ani, părinții i-au descoperit băiatului intoleranța la gluten. A fost o adevărată provocare pentru el, dar mai ales pentru mama care a făcut totul ca băiatul să nu resimtă asta ca pe o corvoadă. Pentru el, a intrat în Asociația Română de Intoleranță la Gluten, unde a atins o performanță de Cartea Recordurilor.
„A făcut și un record Guiness, pentru cea mai mare porție de paste fără gluten din lume. Imaginați-vă! Vedeți această bancă? Imaginați-vă încă 3 bănci și pe lat și pe lung! Cam așa era de mare bolul”, a exclamat Mihai.
La 8 ani, Mihai și-a semnat propriul roman
Și tot mama a fost cea care l-a învățat că nimic nu e imposibil, că trebuie să-ți dai frâu imaginației și să crezi în puterile tale, chiar dacă ești o mână de om.
Băiatul n-avea nici 8 ani atunci când și-a rugat părinții să-i creeze contul de YouTube „Ce citește Mihai” și tot atunci a conceput cartea pe care avea să-și pună semnătura „Un băiețel pe dos”.
Când alții ca el nu reușesc să se desprindă de telefon sau tabletă, el mai deschide o carte sau filmează pentru propriul vlog în care citește pentru alții sau îi îndeamnă pe alții ca el să citească.
Și totuși, Mihai e un copil plin de energie, care simte nevoia să se joace, să experimenteze, să descopere lumea așa cum o fac toți copiii. Cu un pas în spatele lui e mereu tatăl, care îi este și mama dar și cel mai bun prieten.