VIDEO - Asta-i România! Povestea prințeselor din container. „Era o casă foarte veche care în orice clipă putea să se prăbușească peste noi”
Mergem acum la marginea unui sat din Prahova să cunoaștem povestea prințeselor din container. Cinci fete frumoase cu vârste cuprinse între 3 si 17 ani trăiesc împreună cu mama lor într-o cutie de câțiva metri pătrați în mijlocul câmpului. N-au de niciunele, dar se au unele pe altele și mai presus de toate au putere să viseze că într-o zi vor avea o casă a lor.
Prințesele din container... așa începe povestea lor, undeva, la margine de sat, într-un câmp din județul Prahova. Cinci fete cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani visează la o viață mai bună alături de mama lor, într-un container de doar câțiva metri pătrați care de câțiva ani le este casă.
Povestea familiei care trăiește într-un container, în câmp
„- Mă numesc Viorica, sunt mama a 5 fetițe și locuiesc cu ele într-un container.
- De cât timp?
- De trei ani.
- Cum ați ajuns să trăiți în container?
- Am stat cu chirie și ni s-a cumpărat terenul ăsta, am plecat de unde am stat cu chirie, ni s-a cumpărat terenul ăsta și ne-a ajutat un domn cu containerul.
- De ce n-ați mai putut să mai stați în chirie?
- N-am putut să mai locuim, pentru că era o casă foarte veche care în orice clipă putea să se prăbușească peste noi.
Pentru Viorica și fetițele ei, containerul este cea mai mare avere.
Aici, în câțiva metri pătrați, e tot universul lor: dormitor, bucătărie, loc de joacă și teme. Nu e mult, nu e suficient, dar mai bine decât deloc.
„- De spălat, unde spălați?
- Am băgat mașina în bucătăria pe care am făcut-o și acolo spăl. Am spălat la mână până acum, în decembrie, când am băgat lumina.
- Cât timp ați stat fără lumină?
- 2 ani jumătate.
- Și cum era fără lumină?
- Foarte greu și cu spălatul, copiii n-aveau să se uite la un televizor, era foarte greu”, a mai spus mama fetelor.
Patru dintre fetițe au apucat să vadă ce înseamnă viața într-o casă adevărată, dar acum au rămas doar cu... amintirile.
Fetele speră la o viață mai bună
Singurele momente de evadare sunt atunci când închin ochii și îndrăznesc să viseze la o viață mai bună, la o casa călduroasă, cu geamuri și uși prin care să nu mai bată vântul și ploaia.
O altă mare provocare pentru viața în container este căldura. Prea puțină pe timp de iarnă și prea multă pe timp de vară.
Și, de parcă n-ar fi de ajuns suferința lor, fetele spun că de multe ori au parte și de vorbe dureroase din partea colegilor de la școală.
Ca să-și salveze sufletul și copiii, mama ne spune că a ales răul cel mai puțin rău, după ce ani la rând ar fi fost agresate de cel care i-a fost bărbat. Și-a luat fetele de mână și a plecat în lumea mare doar ca să scape de chin.
Toată fericirea fetelor și a mamei lor se învârte în jurul familiei și momentelor petrecute împreună, în iubire.
Greutățile casei sunt împărțite: fiecare știe ce are de făcut așa încât să își facă viața mai ușoară.
Banii sunt puțini, iar nevoile familiei sunt mari și greu de acoperit. Viorica și fetele ei nu îndrăznesc, însă, să ceară nimic, nimănui.
Între timp, mama celor cinci fete este dispusă să muncească oriunde se găsește un loc pentru ea.