Pe familia Borgovan o găsim la poalele munților Bârgăului, într-o gospodărie modestă. O mamă suferindă încă din cei mai frumoși ani ai tinereții, din cauza unei afecțiuni nemiloase. Un tată care face tot ce îi stă în putere pentru a pune o pâine pe masă celor două copile- una bolnavă, cealalată îngerrul ei păzitor.

Fata cea mică suferă de sindrom Down

Destinul nu a fost niciodată de partea lor.

Mai întâi s-a îmbolnăvit mama. Deși au trecut peste 20 de ani de atunci, Lenuta nu uită noaptea blestemată în care a lovit-o prima criză. 

"Schizofrenie paranoidă îi zice la diagnosticul meu. Halucinații am avut, am început tratamente, mi-o tot schimbat doamna doctor și acum am tratament mai bun." 

Boala s-a agravat când își purta în pântece primul prunc. La acel moment, doctorii au fost nevoiți să-i oprească tratamentul, pentru binele Andreei, fetița care avea să vină pe lume. Imediat după naștere, halucinațiile și-au făcut cuib în mintea ei. Mai urâte și mai intense ca oricând.  

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Autoritățile din Botoșani au investit 18 milioane de euro într-un patinoar de curling, un sport necunoscut în România

Și cum un necaz nu vine niciodată singur, familia avea să mai fie lovită o dată – la nașterea celei de a doua fetițe.

Cristina, un îngeraș cu parul blond și ochii verzi, a fost la rându-i diagnosticată cu o boala de care nu se va vindeca vreodată: sindrom down.

Copila e mereu în centrul atenției familiei. Deși se exprimă greu, te fascinează prin puritate și drăgălășenie. E mereu cu zambetul pe buze și gata să împartă bucurie în jur.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Mai fericiți la sat decât la oraș

Bunica e și ea sprijin în casă, atât cât mai poate. Vreme de 20 de ani a lucrat pentru o familie dintr-un sat alăturat, unde avea grijă de vite. În același timp, ca să obțină un ajutor social, vara strângea gunoaie și iarna omătul de pe drum. Se descurcă și așa cu greu, dar s-a văzut nevoită să renunțe ca să aibă grijă de nepoțica bolnavă.

Familia are nevoie de ajutor pentru tratament

De când a văzut lumina zilei, Cristina o ține din tratament în tratament. Are nevoie permanentă de supreveghere medicală, așa că părinții trebuie să o ducă periodic la spitalul din Năsăud. Până acolo n-au însă niciun mijloc de transport. De aceea, toată vara, familia ei, din puținul pe care îl are, s-a zbătut să plăteasca un sofer cu 150 de lei, pentru fiecare drum.  

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Un învățător din Constanța s-a autodenunțat nemulțumit că nu a primit ce a cerut după ce a dat șpagă

Din fericire, starea fetiței se mai poate îmbunătăți. Datorită medicamentelor și a recuperării fizice, Cristina a început să meargă, să vorbească și să înțeleagă mai bine lumea din jur.

Deși tratatamentul este absolut esențial, acesta nu este compensat, astfel, familia Borgovan se chinuie să achite, o dată la 3 luni, aproximativ 300 de lei-o sumă infimă pentru mulți dintre noi, dar imensă pentru ei. 

Acasă, Cristina are un inger pazitor – e sora ei mai mare, care o ajută și o susține în fiecare clipă.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Trăiesc într-o casă veche de 250 de ani

Chiar dacă are doar 11 ani, Andreea, e sprijin pentru întreaga familie. Cât e ziua de lungă, muncește cot la cot cu tatăl ei.

E firavă, dar harnică și iute, așa cum sunt toți copiii munților. Acum, o vezi la fân, apoi, prin grădină, și imediat, în grajd, la animale. 

Și, când termină cu treburile de om mare, Andreea se întoarce la bucuriile copilariei și zburdă pe dealurile din spatele casei. E fericirea și liberate pe care n-ar avea-o nicăieri în altă parte și pe care ține s-o împartă cu sora ei care are atâta nevoie de ea.

Familia Borgovan nu are un card bancar, însă cei care își doresc să îi ajute, ne pot contacta la adresa de email  [email protected]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si