Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Asta-i România! Povestea scriitorului reclamat de vecini pentru că are prea multe volume în apartament: „Lumea este speriată de cărți”

„A dat vecinul cu bormașina sau muzica la maximum? A uitat apa deschisă și ne-a inundat? Are prea multe cărți în casă care cântăresc periculos de mult?  Ei, până aici, pentru că avem și noi limitele noastre!”- asta și-au zis locatarii unui bloc din Deva cand au mers glonț la asociație și și-au reclamat vecinul, pasionat de cultură. Omul, de profesie scriitor, a ajuns în gura lumii care se teme să nu cadă blocul sub greutatea zecilor de mii de volume adunate în biblioteca din modestul său apartament. Povestea a trecut granițele... până și americanii vorbesc despre asta.

Maria Stiuca,

Scriitorul din Deva, reclamat că are prea multe cărți în bloc

[Sursa foto: Asta-i România]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

„Lumea este speriată de cărți, lumea este speriată de cărți în general și mai ales de cărțile foarte voluminoase”, a spus bărbatul.

Se spune că omului îi este frică de ce nu înțelege sau de ce se poate întâmpla. Știm cu toții povestea drobului de sare care se reeditează lângă Cetatea Devei.

Reclamat de vecini pentru că are prea multe cărți în casă

Cade sau nu cade? Aceasta e întrebarea care îi macină pe locatarii acestui bloc. Cu toții arată cu degetul către un singur vecin pe care îl acuză că ar pune în pericol imobilul din cauza sutelor de cărți adunate în modestul său apartament cu trei

camere.

„- Cam câte cărți aveți, estimativ?

- Să spunem 20.000”, a spus Danie Iancu, scriitorul reclamat de vecini.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Ultimul rapsod al Transilvaniei. Povestea unui om simplu, devenit tezaur: „Ca să fii român trebuie să aperi tot ce e românesc în România”

Daniel Iancu, scriitorul reclamat de vecini

[Sursa foto: Asta-i România]

Faceți cunoștință cu Daniel Iancu, un scriitor talentat, dar retras și timid care de ceva vreme a înțeles că dacă ai carte... ai parte și de scandal. Într-o zi de lucru îi batem și noi la ușă ca să aflăm cât de mare e pericolul. Cade sau nu blocul de la atâta cultură adunată pe metrul pătrat?

„Cineva s-a dus la asociația de proprietari să spună că am prea multe cărți pe casa scării și câteva pe terasă.

Acolo, pe terasă deja sunt băgate în cutii, mai trebuie doar să le duc dar v-am explicat care a fost problema cu încălzirea fizică, nu spirituală”, a explicat Daniel Iancu.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Daniel Iancu scrie de la 12 ani și trăiește într-o lume a cuvântului așternut pe hârtie. Pe acest om nu-l interesează nici hainele, nici luxul de acasă și nici mașinile. Fiecare leu l-a investit în biblioteca imensă care îi ocupă întreg apartamentul. Ba are atât de multe cărți încât s-a extins și pe palierul etajului cu o minibibliotecă, așa ca un dar pentru vecinii săi buni.

Știți, când mergeți prima oară în vizită la un prieten, acasă, ori la o cunoștință? Gazda vă arată probabil televizorul, garderoba, ultimul sistem audio achiziționat, însă nimic din toate astea nu se regăsesc în casa lui Daniel Iancu. Sunt nimicuri, susține omul care și-a făcut avere din cunoaștere, cultură și cărți... mii și mii de cărți.

„Eu am foarte multe cărți pentru că cele mai multe sunt de istorie și când am nevoie de ele, nu mă pot duce până la biblioteca muzeului, la Biblioteca Județeană, cum sâmbăta și duminica e închis. Pun mâna pe cărțile de lângă mine și le folosesc, foarte multe dicționare, foarte multe enciclopedii din care îmi iau informații, în momentul în care scriu articole științifice”, a mai explicat scriitorul.

Vecinii sunt speriați că blocul ar putea ceda din cauza greutății cărților

Și omul ar fi citit liniștit și în ziua de azi dacă vecinii nu s-ar fi speriat de cărțile lui precum soacra din povestea cu drobul de sare pus pe sobă. Ba chiar unii s-au grăbit să meargă la asociația de proprietari și să reclame, ba că le cade blocul în cap de la cărți, ba că poate să ia foc de atâta cultură.

Mergem și noi din ușă în ușă, ca să vedem și mai bine spus să auzim, ce-i frământă pe vecinii, ce le fură somnul și liniștea?

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Povestea prințeselor din container. „Era o casă foarte veche care în orice clipă putea să se prăbușească peste noi”

O parte din cărțile lui Daniel Iancu

[Sursa foto: Asta-i România]

În acest bloc poți să faci ce vrei, să dai cu bormașina, cu basul din boxe, cu flexul și să inunzi vecinii. Numai cărți să nu aduci pe palier.

Vecinii nu ți-i alegi, așa că vrei, nu vrei, trebuie să-i suporți. Așa e viața la bloc, spune resemnat scriitorul care a ridicat ziduri de cultură universală, în fata celor cărora le lipsește cultura generală.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Omul spune că ar fi gata să le doneze, să le dea și altora șansa să se lumineze, dar, din păcate, cărțile ajung mai degrabă pe foc decât sub ochii unui curios însetat de cunoaștere.

Și totuși, ceea ce nu știu poate vecinii despre el, e că a fost decorat de președinte pentru lucrările sale.

Mai în glumă, mai în serios, Daniel Iancu spune că tot scandalul i-a adus și inspirație. Se gândește să scrie o carte nu prea grea despre povestea în care e fără voia lui personaj principal și care, până una-alta, a trecut granițele țării.

În curând va dona o mare parte din cărți, ca să nu mai supere pe nimeni.

Până atunci, scriitorul mai are două vorbe să mai spună vecinilor speriați de cultură.

„- Care este adevărata greutate a unei cărți?

- Nu cea fizică, greutatea adevărată? Este spirituală și nu te poate doborî, te poate înălța”, a mai spus scriitorul.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI