Suntem în Ștefan cel Mare, unul dintre satele sărace ale Moldovei, unde iarna e povară pentru oameni. Într-o casă care până mai ieri n-avea nici geamuri, o mamă își mângâie copilașii.

Ștefan cel Mare, unul dintre cele mai sărace sate din Moldova

Lacrimile mamei se rostogolesc pe obraz. Plânge și de amar, dar și bucurie că, în sfârșit, după patru ierni are geamuri la casă.

N-are prea multe să le ofere celor patru copilași, dar are o inimă mare pe care o împarte în mod egal.

Citește și: In punctul cel mai estic al Romaniei, nimic din vest nu a ajuns vreodata! "Buletin de Periprava", un reportaj dintr-un paradis izolat in care viata se misca dupa orarul vapoarelor, duminica, 22 noiembrie, la "Asta-i Romania", de la 14:30, la Kanal D!

Să fie sănătoși și fericiți, deși ea nu a cunoscut fericirea în copilărie. Mama din ea simte că de asta are nevoie un copil mai mult ca orice.

„- Copilăria dumneavoastră cum a fost?

- Rea. Nu am avut părinți. Mama m-o lăsat, aveam patru ani cred că. Bunica a murit la zece ani și tata pe la 19-20. Fratele mă bătea”.

Citește și: Oamenii apelor – Lumea de la ''capătul lumii'', duminica aceasta, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Singurul sprijin al femeii e primarul din comună. Când a văzut sărăcia și frigul din casa femeii, edilul a făcut rost de geamuri și, împreună cu alți angajați din primărie, au venit și au reparat cât să nu mai intre viscolul și gerul în casă.

Citește și: S-a nascut la malul marii, dar muntele a inspirat-o pentru proiectul vietii ei! Satul Fundata este azi un magnet turistic datorita ei! Despre oameni care isi fac din munca zestre, afla duminica, 29 noiembrie, la "Asta-i Romania", de la 14:30, la Kanal D!

Primarul comunei- ultima speranță pentru cei nevoiași

„Codul galben de ger ne-a pus în alertă și le-am vizitat chiar înaintea codului, cu o zi. Am vrut să vedem care este starea lor, dacă pot trece în condiții bune, de iarnă. Să nu le fie frig, să aibă de toate. Erau niște geamuri sparte, la intrare, un pic de dezordine, nu prea aveau lemne uscate și atunci ne-a determinat să facem o listă, cu toate familiile cu probleme din comună, să vedem care au probleme și să intervenim ori cu lemne, ori cu mâncare, cu orice fel de produse și cu hăinuțe. Am postat pe Facebook și atunci, prietenii au sărit. Chiar am fost surprins de generozitate și am mers la familii, le-am pus geamuri, le-am dat hăinuțe. S-au bucurat, au trecut această perioadă de iarnă în condiții frumoase”, explică primarul.

Citește și: Duminica aceasta, de la ora 14:30, la ”Asta-i Romania!”, anchetă exclusivă în cazul preotului Marian Ene

Dincolo de funcția pe care o are, e om, nu poate da din umeri când vede amarul din jur și nu puține sunt familiile îngenunchiate de sărăcie. Astăzi a revenit în casa familiei Iordache, nu cu mâna goală, așa că micuții se bucură enorm.

La țară oamenii au dus-o mereu greu, dar parcă acum le e și mai greu. Totul s-a scumpit, mulți aprind focul odată pe zi înainte de culcare, dorm îmbrăcați, mai ies la soare, mai strâng vreascuri ca să se poată încălzi când e gerul mai năprasnic.

Intr-un alt colț al satului o altă familie o duce la fel de greu. N-au de niciunele și până de curând, nici lemne în sobă n-aveau. Tot primarul a cerut de prin sat ajutorul ca să treacă iarna.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Devine ritualul botezului o practica periculoasa pentru nou-nascuti? Urmariti o dezbatere aprinsa pe marginea unui subiect dureros, duminica, 7 februarie, la Asta-i Romania, de la ora 14:30, la Kanal D!

Adevărul este că Sorin Ouatu nu a reușit să rezolve toate problemele comunității și mai sunt multe de făcut, de schimbat, de îmbunătățit, dar atunci când începe un proiect, fie e ca el, fie, nu mai e deloc. Așa s-a întâmplat cu parcul din comună, reabilitat cu fonduri europene.

Ediul are ambiții mari: vrea să-și pună localitatea pe harta turistică zonală, iar pentru asta a investit o grămădă de bani în restaurarea unui han istoric. De făcut ar face multe, însă, se lovește de absurdul sistemului. Ca să atragi bani europeni trebuie să treci prin birocrația românească.

Citește și: Duminica aceasta, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, Flămânzi, “oraș” cu pretenții europene și condiții medievale

Dacă tot vorbim despre proiecte, atunci trebuie s-o spunem clar, este nevoie de unul național pentru combaterea sărciei și salvarea copiilor de la o viață de analfabeți funcționali. Doar așa vom ieși din era caselor din pământ și a grajdurilor transformate în bordeie, într-o Românie ce se vrea europeană.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si