Suntem în satul Rătez din Gorj, unul dintre satele României care se șterg încet și sigur de pe hartă. Ulițele sunt aproape goale, oamenii se duc, casele li se zăvorăsc una după alta și abia mai vezi câte un coș fumegând.

Satele din România, uitate de lume

Liniștea locului e perturbată astăzi doar de câinii care s-au trezit stăpâni peste sat.

„- Cum se trăiește în satul asta?

- E sat de câini... nu sunt oameni, nu-i nimeni, suntem amărâți. Înainte era frumos, mamă. Înainte toate casele erau populate, pământurile muncite. Au murit toți, au plecat dincolo și copiii mei sunt plecați, căsătoriți dincolo, eu ce să fac?”

Când ajungi aici, ai impresia că ai ajuns la capătul lumii. Drumurile n-au văzut niciodată asfalt, iar, de o parte și de cealaltă a ulițelor, buruienile înghit gospodăriile în care nu mai e nimeni.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Telenovela româno-italiană: Cum a ajuns un italian de 83 de ani să cerșească din cauza unei românce cu 50 de ani mai tânără

Odinioară, satul Rătez era comună. Trăiau aici aproape o mie de oameni, dar, cu fiecare an, s-a depopulat masiv.

S-au închis și școala și banca și dispensarul, inclusiv primăria, iar satul a fost alipit de comuna învecinată.

Singurii copii din sat sunt dintr-o singură familie. Nicoleta, mama celor 9 frați ne spune că s-a obișnuit cu viața în izolare. Cei mici, în schimb, tânjesc la o viață normală, în oraș, unde să nu le lipsească nimic.

Copiii sunt de toate vârstele de la grădiniță până la liceu.

Microbuzul școlar îi lasă la intrarea în sat și de acolo merg singuri până acasă, în vârful dealului, pe jos, în frig, în vânt, în ploaie sau pe caniculă.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Lacrimi de durere după masacrul din Belgrad. Fiica antrenorului de la SCM Zalău a murit în atacul armat de la școală

Trăiesc ca în zorii civilizației, departe de tot confortul secolului 21, fără drumuri, fără dispensar medical, fără un magazin măcar.

Marian are de 35 de ani. Îl găsim pe banca din fața casei, unde își reamintește cu drag de copilărie.

Marian a revenit în sat în urmă cu un an ca să aibă grijă de tatăl bolnav la pat. A fost nevoit să renunțe la locul de muncă de la Târgu Jiu pentru că în sat nu există niciun dispensar, niciun medic, nici măcar un asistent medical, iar, în caz de urgență, salvarea ar ajunge cel mai probabil prea târziu la tatăl lui.

Citește și: EXCLUSIV: Stațiunea Costinești, în pericol de închidere/ Antreprenor turism: ”Dacă îi iei Costineștiului acest titlu, îi iei șansa la dezvoltare”

Ferească Dumnezeu să îi lovească vreo boală. Mor cu zile, că n-are cine să-i trateze. Și nu e un caz izolat. Vorbim de peste 400 de localități din România care nu au niciun medic de familie. Aici oamenii se tratează după ureche sau cu leacuri băbești. Cum s-a ajuns aici? Cel puțin 4.000 de medici de familie au părăsit țara în ultimii ani.

Fără medici și fără dispensare în satele din România

Suntem în Dolj, în satul Frățila, unde un medic african ii face bine pe localnici. Venit din celălalt capăt al lumii, străinul a făcut ceea ce noi nu am putut și nu putem nici acum: a transformat fostul CAP într-un centru medical, care îi deservește pe oamenii locului 24 din 24.

Hisham Talgeldin e unul dintre cei mai iubiți medici din Oltenia. În Satul Frățila și în 10 sate din jur, nu este om care să nu-l cunoască și care să nu fi ajuns cel puțin o dată în cabinetul său.

Citește și: VIDEO. Vama Veche şi Costineştiul, polul distracției în minivacanța de 1 Mai

E gura de oxigen, pastila de urgență de care sătenii au nevoie atunci când se îmbolnăvesc. Și sudanezul nu e doar medic, ci și un om de-al locului care a înțeles că trebuie să facă, nu să aștepte să i se facă.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

A pus bani din buzunar și a atras și fonduri pe care le-a investit într-un cabinet modern și într-un centru medical de permanență dotat cu aparatura de specialitate, care acoperă nu doar satul Frățila, ci și alte 9 sate din jur, dar și localități din Vâlcea și Olt.

Acum lucrează aici 6 medici, 12 asistenți, 2 șoferi pe ambulanță și două femei de serviciu. Pentru aceste posturi au avut prioritate localnicii, ne spune medicul, în timp ce ne prezintă centrul.

Citește și: EXCLUSIV: Povestea celor mai renumiți mici din Capitală/ Adrian Rebenciuc: ”Micul trebuie să aibă o poveste frumoasă și să fie dus mai departe”

Dar până să își facă singur un rost aici, ne spune că umbla din poartă în poartă, pe jos, pentru a face vaccinul copiilor și pentru a-i consulta pe bătrâni.

Citește și: VIDEO- Pâinea tradițională, din ce în ce mai scumpă

Timpul a trecut și doctorul a câștigat inimile sătenilor. Au înțeles că fără el sunt condamnați la boală, că nimeni nu vine aici, în colțul ăsta de țară, să îi întrebe de sănătate. Ca medicii noștri, sunt atrași de slujbele din străinătate și nici nu vor să audă de o carieră într-un dispensar comunal.

Exodul medicilor este o problemă care se adâncește tot mai mult și care ar trebui rapid luată în vizor de Ministerul Sănătății.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si