In articol:
Suntem la Rășinari, un colț de Românie autentică din Mărginimea Sibiului. Satul cu ulițe înguste și pietruite, înconjurat de dealuri și livezi, a intrat în ultimii ani în atenția străinilor din întreaga lume.
Satul Rășinari, colț de rai pentru turiști
Deși se află la doar 12 kilometri distanță de Sibiu, satul încă mai păstrează obiceiurile vechi, cele pe care oamenii le-au moștenit din generație în generație, și oricât de mult s-au plimbat prin lume, nu le-au uitat.
Mâncarea are gustul de odinioară, iar viața de zi cu zi curge într-un alt ritm. Un
Simplitatea și gustul de altădată, asta caută acum turiștii mai mult decât luxul, ne spune Ioan Badiu, fost profesor, acum pensionar. A fost printre primii localnici din sat care și-au deschis poarta casei oaspeților, în urmă cu mai bine de 25 de ani, când fără să știe făcea agroturism.
Încet, încet a învățat să facă turism pe cont propriu, observând fiecare dorință a oaspeților și tratând cu atenție fiecare musafir.
Omul recunoaște că nu și-a imaginat vreodată că va ajunge atât de departe, că o lume întreagă va ști de Rășinariul lui natal.
„Nu m-am gândit așa de departe. Lumea mă privea lung până când au ajuns și ei la concluzia că trebuie să facă și ei ceva.
Și romanismul atrage turiști din toate colțurile lumii. Vin aici să se bucure de natură și de farmecul vieții la țară, indiferent de anotimp. Pe străzile înguste și pavate cu piatră de râu, nu e zi să nu se plimbe vreun străin și să fotografieze fiecare colțișor.
Ziua la țară începe odată cu cântatul cocoșilor și se termină cu întoarcerea ciurdei de la pășune. Un tablou desprins din alte vremuri, din altă lume și totuși atât de actual aici, în Mărginime.
Turiștii, atrași se peisajul de vis din Rășinari
Astăzi, la Rășinari ajunge un grup de americani. Îmbrăcați cu iile specifice zonei, cusute cu alb și negru, tinerii studenți iau la pas străzile din Rășinari. Fiecare colțișor este privit cu atenție și fotografiat.
Ghid le este Simona Stan, o sibiancă stabilită în America. Este profesor la Universitatea din Montana și ori de câte ori are ocazia este ghid pentru tinerii studenți pe care-i aduce la noi în țară să descopere un crâmpei de viață autentică.
„Am creat acest program, aducem studenții pe 3 săptămâni să descopere minunăția acestei țări și să vadă ce înseamnă să fii american și să trăiești în această țară”, a explicat Simona Stan.
Citește și: VIDEO- Cum sunt părinții, așa vor fi și copiii. Experții spun că sărăcia este moștenită din familie
Iar multor tineri, experiența trăită pe meleagurile românești le-a schimbat viața.
După 27 de ani petrecuți pe tărâmul făgăduinței, tot meleagurile de sub Cindrel i se par cele mai frumoase, mâncarea de aici e cea mai gustoasă și poartă cu mândrie ia tradițională peste tot în lume, ne spune Simona.
Aprecierile la nivel internațional au început să vină rând pe rând. Localnicii se bucură. Sunt oameni gospodari, mândri și cu frică de Dumnezeu. Sunt norocoși că au avut parte în fruntea lor și de oameni destupați la minte, care au văzut potențialul locului și au muncit să-l scoată din anonimat.