Hoții se mută de la oraș, la țară, în timp ce oamenii legii o iau pe contrasens. Avem sute de localități unde sistemul siguranței și încrederii e mai degrabă unul al neputinței. Acolo unde ar trebui să găsești pe cineva care să te ajute la greu, e pus demult lacătul pe ușă.
România duce lipsă de polițiști
Suntem în Teleorman, județul care, de la Moromete încoace, n-a mai ieșit cu nimic în fața țării.
Praful gros al sărăciei și neputinței s-a așternut peste locuri și oamenii care au ajuns la mila hoților și la vigilența câinilor legați pe la garduri.
Citește și: O toaletă publică dintr-un parc din Petroșani a fost furată de niște localnici. Bărbații au dus-o la ei acasă
Cei de la Europol au transmis că: „Noi am atras atenția în nenumărate rânduri și public și prin diverse sesizări pe care le-am făcut, începând de la ministrul Gabriel Oprea, până la Carmen Dan, care era, culmea, din Teleorman și care susținea că
niciun post de poliție nu se închide după ora 16.00, așa cum noi am spus-o cu subiect și predicat. Am făcut și noi acest experiment pe care, iată că îl faceți și voi acum, în 2023 și vedem că situația de acum patru ani este aceeași sau mai gravă, pentru că sunt și mai puțini polițiști ca urmare a pensionărilor și pentru că această meserie nu mai este atractivă pentru cei tineri”.
Citește și: Un român a fost prins de polițiștii de frontieră la 8 ani după comiterea unor infracțiuni. Bărbatul credea că oamenii legii au uitat de el
Sunt sate întregi unde polițiștii sunt scumpi la vedere – un fenomen care ia proporții de la o zi la alta, și în fața căruia oamenii se apără cum pot. Practic nu e săptămână în care cineva să nu fie călcat de hoți.
Degeaba se plâng bieții săteni, că de multe ori nici n-are cine să-i asculte.
Citește și: Metoda inedită a unui șofer care a vrut să scape nevătămat în traficul din București. Bilețelul inedit lipit în geam
Satul din Teleorman în care jafurile sunt la ordinea zilei, iar polițiștii sunt scumpi la vedere
„Paza bună ține hotul la distanță”, asta a zis și un bărbat, după ce s-a trezit cu musafirii nepoftiți la ușă.
Nici măcar camerele de supraveghere nu i-au speriat, așa că omul se gândește acum să-și facă un gard și mai înalt.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Până una, alta, hoții fură ce le pică în mână: de la biciclete, fier vechi, pasări și până la pâinea și vinul de pe masa omului.
Citește și: Furtul din bani publici, legalizat
Și chiar dacă sătenii spun că ar ști cine le dă târcoale la ceas de seară, tot nimic nu se rezolvă, spune revoltat un bărbat păgubit.
Cine fură azi un ou, mâine fură o curcă și o capră. Cam așa se întâmplă la ei, în satul în care polițiștii sunt scumpi la vedere.
Însă, dosarul caprei furate, pare să fie mai complicat pentru polițiștii de aici, decât un jaf din celebrul serial La Casa de Papel.
„Este de plâns, mai ales în mediul rural, un furt banal de o capră, o găină, reprezintă avuția acelei familii.
Polițistul nici nu are timp să documenteze furtul de animal, furt pe care dacă nu-l documentezi în primele zile, riști ca animalul să fie mâncat, vândut”, explică Europol.
Nu ne lăsăm până nu aflăm unde sunt polițiștii, care au mai puține ore de lucru decât hoții ce muncesc în schimburi, pe ture de zi și noapte, așa că sunăm la numărul afișat la ușă.
Citește și: Cinci tineri, de 15 şi 18 ani, cercetaţi pentru că ar fi sustras bunuri din magazia unui liceu
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
La gălățeni ar trebui sa fie în funcție cel puțin 25 de polițiști, însă, doar jumătate dintre ei sunt în funcție. În lipsa lor, primăriile sunt nevoite să aloce sume mari de bani pe sisteme de iluminare și supraveghere. Hoțul neprins măcar să fie filmat la locul de muncă, poate așa se simte și nu mai dă lovitura.
Adevărul crud este acesta: sunt atât de puțini polițiști, la atât de multe localități, încât un om poate foarte ușor să moară cu zile, așteptând ajutorul prin 112.
Câțiva polițiști nevoiți să acopere câteva comune întinse pe zeci de kilometri – o misiune imposibilă în fața hoților care prind curaj și se specializează la locul de muncă.
Citește și: Un bătrân de 91 de ani a fost jefuit de o femeie care i-a făcut avansuri. El a fost lăsat fără bani și documente
Statisticile pe anul trecut arată stadiul de degradare al instituției poliției. Numărul plecărilor din sistem s-a dublat și, potrivit cifrelor, avem cei mai puțini polițiști din ultimele trei decenii. 7.500 de angajați au spus adio Poliției Române din 2020 și până în ultima parte a anului trecut. Așa că, până ce statul va lua în serios această problemă, nu ne rămâne decât să ne apărăm noi de infractori așa cum putem.