Lucrul la stat dăunează grav sănătății. Să fii bugetar înseamnă nu doar un loc de muncă sigur până la pensie, să stai acasă de sărbători, să te mai bucuri de puntea peste punte făcută cadou de guvernanți în timpul anului, ci și riscuri.

Recompense pentru statul pe scaun

Statul pe scaun la birou, lucrul cu tastatura sau plimbatul dosarelor dintr-un ghișeu într-altul presupun condiții de lucru vătămătoare, periculoase sau grele.

Și pentru asta există însă recompense, sporuri de tot felul de care beneficiază cei mai fericiți bugetari ai țării.

Statul pe scaun la birou, lucrul cu tastatura sau plimbatul dosarelor dintr-un ghișeu într-altul presupun condiții de lucru vătămătoare

Statul pe scaun la birou, lucrul cu tastatura sau plimbatul dosarelor dintr-un ghișeu într-altul presupun condiții de lucru vătămătoare

[Sursa foto: Capturi-Asta-i România!]

"Bineînțeles, pentru că stau pe scaun sunt mai predispuși la hemoroizi și trebuie să primească un spor. Eu am zis că o soluție mult mai practică și care ar bucura populația ar fi ca ăștia de la ghișeu să stea în cap sau să stea atârnați ca liliecii. Poate nu ar fi așa de deranjant să stai la coadă o oră, dacă peste tot ai vedea bugetari atârnați cu capul în jos, așa. Ar fi cool, ar ridica puțin spiruțul", a spus Savapol.

Citește și: Începând de săptămâna viitoare, emisiunea “Teo Show” va fi difuzată în fiecare luni și marți, la ora 23:00, la Kanal D!

Spor pentru hemoroizi

Suntem la Piatra Neamț, unde angajații direcțiilor de asistență socială au intrat în atenția țării. Nu pentru că ar sta după program sau ar fi refuzat concediul de odihnă precum japonezii, ci pentru altceva mult mai profund. Un spor de hemoroizi!

Beneficiul, care constă în acordarea de 7 zile în plus la concediu, a fost acordat la finalul lunii iunie, printr-o hotărâre a Consiliului județean.

Acești angajați lucrează în poziții șezânde, expunere la monitoare pe calculator.

Sunt supuși unor boli hemoroidale, tulburări de somn, afecțiuni gastrice, colon iritabil, risc de rotogolire pe pavipemnt alunecos.

Concret, aleșii județului au analizat, au verificat expertizele medicale și au ajuns la concluzia că personalul din trei centre ale Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului trebuie să primească mai multe zile de odihnă. Toți angajații de la șoferi, funcționari, șefi și îngrijitori, sunt expuși unor riscuri medicale grave și ca atare trebuie să primească sporul de hemoroizi.

Citește și: În această seară, la “Teo Show”, Daniela Crudu vorbește despre problemele cu care se confruntă

Angajații sunt speriați de oamenii pe care îi îngrijesc

"Ne îmbolnăvim, sigur! Să știți că după 7-8 ani de lucrat într-un mediu cu boala, deja dobândești un început de depresie!", a spus o angajată dintr-un centru de asistență socială.

E angajata centrului de asistență socială Oșlobeni, din Neamț, unde sunt internate persoane cu dizabilități. E unul din centrle în care s-a făcut expertiza și unde angajații susțin că sporurile primate, oricat ar părea de ciudate, sunt justificate.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Bună ziua, ați adormit un pic? După masă? Dumneavoastră de cat timp lucrați? De 30 ani cunosc fiecare poveste.

"Dacă ar veni oricine să stea o zi, nu mai mult cu ei, ai momente când te pierzi și tu. Noi acasă am capătat defect profesional. Vorbim tare, că ei nu aud. Da, mamaie. Stai cuminte, e greu, și după 7 dobândești boala, am început să ne răstim și la părinții noștri", a continuat angajat.

Iar directoarea centrului, femeie cu frică de Dumnezeu, se plânge că 8 ore pe zi lucrează înconjurată de energii negative, care inevitabil într-o zi îi vor provoca tot felul de boli.

"În funcție de influențe, când sunt toți agitați și noi intrând în contact cu ei, ne scurgem pe picioare. E inevitabil. Inevitabil! Și pe măsură ce mă îndepărtez parcă, este persoană cu probleme psihice, au o energie aparte numai trăind între ei simți, sunt imprevizibili. Pe mine m-a prins cineva odată și a vrut să mă lovească cu cârja!", a spus directoarea centrului.

Citește și: VIDEO- După Bacalaureat, în străinătate. Din ce în ce mai mulți tineri aleg să părăsească România după absolvirea liceului

Condiții deosebit de periculoase și spor legal

Cu atâta teamă și stres pe cap, afecțiunile îi lovesc precum valurile, unora le crește tensiunea, altora glicemia, iar cei mai nefericiți, printre care și șoferii, se trezesc cu boli hemoroidale. Asta scrie în raportul medicului de la Direcția de Sănătate Publică, pe baza căruia s-a votat sporul de condiții deosebit de periculoase și spor condiții de încordare psihică.

La fel de intrigat de sporul bugetarilor este și acest consilier județean, care se arata stupefiat de expertiza medicală și toate bolile scrise negru pe alb.

"Eu nu am contestat expertiza, a fost emisă de DSP Suceava însă această expertiză se potrivește oricărui loc de muncă nu doar DGASPC Neamț e valabil și pentr privat. Acești angajați lucrează în poziții șezânde, expunere la monitoare pe calculator și cu toții lucrăm pe calculator și n-avem spor, nu mi se pare normal. Sunt supuși unor boli hemoroidale, tulburări de somn, e inadmisibil, orice șofer e supus la riscuirle astea, afecețiuni gastrite, colon iritabil, risc de rotogolire pe pavipemnt alunecos. Vreau să transmit că riscurile astea există și în Guvernul României, să implementeze acest proiect și în Parlament la miniștri, PSD să aibă și ei spor de 7 zile", a spus consilierul județean.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

7 zile în plus la concediu, a fost acordat la finalul lunii iunie, printr-o hotărâre a Consiliului județean

7 zile în plus la concediu, a fost acordat la finalul lunii iunie, printr-o hotărâre a Consiliului județean

[Sursa foto: Capturi-Asta-i România!]


Și totuși, pericolul este cât se poate de real și bonusul cât se poate de legal, îl contrazice însuși mai marele județului. Președintele Consiliului Județean Neamț nu vede nici măcar imorală toată povestea, ba chiar se enervează și aruncă vina pe consilierul care ar fi dat zvon în țară despre controversatele sporuri și pe care îl acuză de imagine politică.

"Probabil se vrea un reper de imagine, să ia câteva voturi, a ieșit gălăgios, argumentând fără argumente! Ca noi nu ar trebui să dăm sporuri celor cu condiții vătămătoare de muncă. Aceastpă expertiză se potrivește oricarui loc de muncă din institutiile statului", a declarat Ioan Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.

Noile sporuri le pot aduce bani în plus la salariu, între 15 și 75 la sută, dar și zile de concediu de odihnă. Ce se întâmplă la Neamț nu e caz izolat. Recent și polițiștii locali din Bacău au cerut sporuri pentru că tastează prea mult la calculator, iar asta provoacă febră musculară la degete.

În România, angajaţii din diverse sectoare bugetare primesc circa 50 de sporuri, mai mari sau mai mici, în funcţie de specificul muncii. Pe lângă sporul de hemoroizi, în instituțiile statului, se mai primește spor de izolare şi de bruceloză, spor de soţie sau spor de complexitate.

Citește și: În această seară, de la ora 20:00, în ”Prețul fericirii”, la Kanal D Kumru, pusă la pâmânt de Yildiz


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si