Prețurile de azi sunt record cele mai mari din ultimii 30 de ani. Pentru facturi plătim cu 40% mai mult, combustibilii s-au scumpit cu 35%, iar dacă vorbim despre alimente, cartofii și uleiul se află în topul scumpirilor, urmate de pâine, făină, mălai, legume, brânză și carne.

Ne așteaptă scumpiri de până la 30%

În fața valului de scumpiri românii sunt îndemnați să mai strângă cureaua, dar până când nimeni nu știe.

Antreprenorii estimează că ne așteaptă scumpiri de până la 30% până la finalul anului deoarece costurile de producție s-au majorat în ultima perioadă cu 50%.

Din fiecare 100 de lei cheltuiți de o familie din Românie, 26,4 lei merg pe alimente și băuturi. E cel mai mare procent din Uniune. Media Europeană este de 14,8%.

Cel mai bine o duc cei din Irlanda și Luxemburg. Asta înseamnă că celorlați europeni le rămân suficienți bani pentru economii, investiții și distracție.

Citeste si: VIDEO Asta-i România!| Povestea ultimilor doi oameni din Budești, un cătun fantomă, aproape înghițit de natură

Și în timp ce noi ne mirăm cum cresc prețurile de la o zi la alta, ungurii pun frână scumpirilor cu ajutorul plafonării prețului la alimentele de bază.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO Asta-i România| Poveste de-a râsul-plânsul: primăria din Sutești, Vâlcea, executată silit de lăutari

În Ungaria, și prețul la combustili este plafonat la echivalentul a 6 lei şi 17 bani pe litru.

La un plin de 50 de litri, economia este de aproape 100 de lei comparativ cu România. Plafonarea preţurilor este valabilă în Ungaria până la 1 iulie. 

Măsurile luate în România

Ne întoarcem în Romania, unde guvernanții au scos din discuție plafonarea prețurilor, dar anunță noi măsuri sociale- ajutor de 700 de lei pentru pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei de la 1 iulie, rate amânate la bănci și suspendarea angajărilor la stat.

În plus, se discută varianta voucherelor de 50 de euro pentru cei aflați în nevoie. E praf în ochi, spun revoltati oamenii care cred că plafonarea era singura soluție.

Citeste si: VIDEO Asta-i România!| Lecția pe care ne-o oferă un multiplu campion la tenis de câmp. Ciprian Anton a suferit un accident teribil care l-a paralizat pentru tot restul vieții

Amanarea plății ratelor cu 9 luni pentru românii împovărați de credite și care nu își mai permit să le plătească, ar fi o alta masura a guvernului. Economiștii, însă, trag un semnal de alarmă și avertizează că, în aparență, poate fi benefică, dar pe termen lung nu înseamnă decât o și mai mare îndatorare.

În perioada următoare, economiștii se așteaptă ca ratele să mai crească. Banca Națională a anunțat că indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 5,79%, după ce, la începutul anului, acesta era de doar 3 procente.

Se vorbește despre o criză alimentară globală

Și peste toate mai vine una: criza alimentara globală despre care vorbește o lume întreagă. 

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Ministerul Agriculturii anunta că va verifica în timp real stocurile de alimente ale magazinelor, pentru a nu ne mai confrunta cu rafturi goale şi explozii artificiale ale preţurilor.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Ciobanii veterani se văd nevoiți să renunțe la transhumanță

Asta înseamnă că producătorii agricoli, comercianții din industria alimentară și proprietarii depozitelor vor trebui să transmită în fiecare lună informații exacte și complete privind stocurile de alimente, materii prime și produse finite. Vorbim despre tot ce înseamnă fructe, legume, carne, apă, lapte, ulei sau drojdie.

Ministerul Agriculturii susține că aceasta ordonanță ne va ajuta să evităm problemele de aprovizonare, precum cele care au avut loc în pandemie. Totusi, în România, sustine ministrul, nu sunt premise de criză alimentară.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si