Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Toți erau panicați, unii au început să plângă și ne trimiteau întruna clipuri în grup cum se împușcau acolo, cum împușcau oamenii pe stradă”, spune o tânără studentă din Viena.


Sute de oameni erau pe străzi şi la restaurante în momentul în care s-au auzit primele focuri de armă la Viena! Prinşi în acest coşmar, mulţi şi-au găsit curajul să ia telefonul mobil şi să filmeze teroarea din faţa ochilor.
Primul atac a avut loc în jurul orei 20.00- în zona Seiten-stettengasse din centrul Vienei, o stradă aglomerată, unde se află o sinagogă, un restaurant kosher, dar și Opera de Stat din Viena. Cel puțin 100 de cartușe au fost trase doar în această zonă, potrivit martorilor şi presei austriece.
Tot din această zonă au apărut şi primele imagini cu teroristii care împuşcau pe oricine întâlneau în cale.
Cu spaimă a privit totul şi Klara Husman- care este studentă la medicină în Viena. Noaptea trecută se afla acasă, deoarece se pregătea pentru un examen, dar i-a fost teamă pentru prietenii ei.

„La început, totul s-a întâmplat la Schwedenplatz. Este de obicei o zonă turistică foarte populară și studenșii se duc acolo foarte des, pentru că sunt restaurante foarte frumoase și baruri. Unii colegi erau într-un bar și când s-au uitat pe geam au văzut un om care era cu arma pe stradă și alergau oamenii. După aceea ne-au scris pe grup să avem grijă, să plecăm de la Schwedenplatz, pentru că acolo s-a întâmplat tot atentatul”, povestește studenta.

Un om a fost ucis aici de terorişti!
Faţă în faţă cu unul dintre atacatori, unul dintre poliţistii mobilizaţi de urgenţă a fost grav rănit.
Iar... focuri de armă continuau să răsune în tot oraşul!
Ceea ce se credea că este un singur atentat terorist, s-a dovedit a fi o întreagă serie de atacuri barbare comise aproape simultan în inima Vienei! Timp de 3 ore, de la primele focuri de armă- care au fost trase aici, lângă o sinagogă, alte scene teribile au fost raportate şi filmate în jurul StephanPlaz- unde este catedrala Sfântul Ştefan! Teroriştii şi.au continuat goana nebună până la intrarea pe cea mai mare stradă comercială din capitala Austriei- MariaHilfer Strase- un reper turistic major!
Sute de echipaje îi vânau în tot acest timp pe terorişti prin tot centrul oraşului!
„La început, au chemat forțele Vega, care este cea mai puternică forță a poliției din Austria și îi cheamă doar în situații foarte grele, în care cineva ar putea să moară în orice secundă. La urmă au mai chemat și forțele Cobra, care sunt de la militari, ca să-i ajute, să-i asiste”, spune studenta.
În total, au fost 6 atacuri în locații diferite.
„Patru civili fără apărare au fost împuşcaţi de aproape, cu sânge rece!”, a declarat cancelarul Austriei, Sebastian Kurz.
Liviu Once- un român stabilit la Viena, ne-a vorbit despre o ipoteză pe care autorităţile austriece o iau în calcul: nu este exclusă varianta ca teroriştii să îşi fi ales în mod special seara zilei de ieri pentru a comite atentatele ca să facă mai multe victime!
Se pare
că teroristul sau teroriștii, încă nu se știe sigur câți au fost, au tras la nimereală și la voia întâmplării asupra oamenilor care se găseau pe stradă sau la terasele restaurantelor învecinate, care savurau încă vremea frumoasă și ultima zi înainte de lockdown-ul care a intrat în vigoare în 3 noiembrie în Austria”, spune românul.
Poliţia a primit, până în acest moment, mii de înregistrări de la cei care au fost martori la această adevărată baie de sânge declanşată pe stărzi de terorişti. Le analizează pe toate în încercarea de a da de urma celor cel puţin 3 atacatori care au reuşit să fugă!
„În momentul de față, în centrul Vienei se găsesc peste 1000 de polițiști și 70 de soldați ai armatei austriece care păzesc și sunt responsabili pentru securitatea instituțiilor publice austriece”, povestește românul.
Şi locuitorilor din Viena le-au fost făcute recomandări stricte.
„În acest moment nu avem voie să ieșim din casă, doar dacă trebuie să mergem la muncă, deci n-avem voie nici măcar să ieșim să luăm mâncare”, spun oamenii.
Multe dintre familiile de români din Viena au ales să îşi țină copiii acasă măcar, astăzi, de teamă!
„Eu, cel puțin, nici eu nu l-am dus pe băiatul meu la grădiniță, că mi-a fost puțin teamă, nu neapărat că vine cineva în grădiniță, dar e drumul până la grădiniță, de asta e mai mult teama, că nu știi de unde să te aștepți”, spune o româncă stabilită în Viena.
Tot Daniela ne-a spus despre lecţia de solidaritate şi unitate în faţa terorismului pe care austriecii au dat-o lumii aseară, în timpul terorii!
„Foarte mulți austrieci au scris dacă are cineva nevoie și e într-un cartier și nu e aproape de casă că poate să vină să stea la ei până se termină treaba... Cam toată lumea a fost panicată, pentru că chiar așa ceva nu s-a mai întâmplat aici, așa de agresiv, să omori pe cineva pe stradă”, spune românca.
Astăzi, ministrul austriac de interne a dat primele informatii despre atacatori!
„Teroristul pe care l-am identificat era înarmat cu o mitralieră de atac şi o centură explozivă, care s-a dovedit a fi falsă! Atacatorul era un susţinător al organizaţiei teroriste Statul islamic”, a declarat ministrul.
Donald Trump, Emmanuel Macron, preşedintele Klaus Iohannis si lideri din întreaga lume şi-au exprimat solidaritatea cu poporul austriac şi au condamnat terorismul!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si