„O perdea albastră de lumină a străbătut cerul din Bihor, spre uimirea localnicilor. Este a doua oară când aurora boreală, un fenomen extrem de rar, și-a făcut apariția în mai puțin de o lună pe cerul țării noastre. Imaginile care îți taie respirația s-au viralizat rapid pe rețelele de socializare ”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Aurora boreală, a doua oară pe cerul românesc

Un bărbat din Bihor a fost cel care a filmat apariția uimitoare a aurorei boreale în stațiunea Vârtop. Fenomenul inedit a putut fi văzut pe cerul României preț de câteva minute.
Localnicii care au văzut imaginile pe internet s-au declarat încântați de fenomenul rar care a avut loc în Munții Apuseni.
„Un lucru interesant și unic. Ar fi probabil o atracție turistică nouă pentru Arieșeni și România”, a spus un localnic.
Există însă și sceptici.
„Mi se pare un lucru interesant și în același timp alarmant. Până la urmă nu este normal să se întâmple așa ceva”, a spus alt localnic.
Aurora boreală este un spectacol al naturii specific regiunilor polare. Specialiștii spun că fenomenul are loc în urma ciocnirii moleculelor gazoase de pe Pământ cu particule încărcate magnetic ale vânturilor solare, iar astfel de manifestări ar urma să fie tot mai dese în România.

Citește și: VIDEO- Lumina care a stârnit panică în Craiova. Despre ce este vorba?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

„Soarele are practic mai multe cicluri, acum suntem în cel de-al 25 ciclu care își va avea vârful în perioada următoare. Asta înseamnă că vom putea să vedem mai des aurora, din zone aflate la latitudini mai joase, așa cum este și România”, a explicat Alex Trandafir, masterand în climatologie.
Aurora boreală a fost vizibilă și la începutul lunii trecute, când a fost surprinsă în mai multe localități din țară. Atunci, cerul a fost colorat în roșu intens. De altfel, fenomenul poate căpăta diverse forme sau nuanțe.
„Dacă aurora se produce în primul rând la contactul cu atomii de azot atunci va avea culoare roșiatică. Dacă ea reușește să penetreze atmosfera noastră și intră în contact cu atomii de oxigen, atunci va avea culorile clasice verzui sau albastre”, a continuat Alex Trandafir.
Potrivit oamenilor de știință, aurorele boreale pot apărea oriunde pe glob, în special în afara orașelor. Totuși, acestea pot fi observate cel mai bine în zonele polare, pe o rază de 2.500 de kilometri în jurul celor doi poli magnetici ai Pământului.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si