„Anunțăm locuitorii orașului Covasna că în rezervorul de apă, care alimentează orașul Covasna și comuna Brateș mai este apă potabilă doar pentru o zi”.

Panica apei, provocată de autorități

Acesta este anunțul care a băgat spaima în locuitorii stațiunii Covasna. Imediat ce au aflat că ar putea rămâne fără apă potabilă, oamenii s-au grăbit să își facă rezerve.

„- Vă îngrijorează?

- Cum să nu, vă dați seama.

- Mergeți acasă, vă faceți provizii?

- Am făcut aseară de la robinet, am câteva sticle.

- Cât timp vă ajung alea?

- Vreo săptămână, două, vă dați seama.”

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

„Asta e adevărat, panichează că nu cred că e adevărat. Ceva rezerve totuși trebuie să fie, sperăm. La o colegă zice că la etajul patru nu prea vine, încet vine apa că mai sunt și care folosește acolo la grădină.”

Citeste si: Covasna ar putea rămâne fără apă potabilă

Degeaba s-au aprovizionat cu apă pentru că, de fapt, nu exista niciun pericol, spun autoritățile locale.

Reprezentanții Serviciului de Gospodărire al Apelor ar fi vrut să responsabilizeze populația în legătură cu consumul de apă şi au transmis avertismentul pentru ca oamenii să nu își ude grădinile și să nu își umple piscinele. Si primarul orașului că localnicii nu au motiv să se teamă.

Jozsef Gyero, primar Covasna: „Cantitatea de apă captată la nivelul orașului Covasna este stabilă. Am avut o defecțiune pe o conductă de presiune survenită ca urmare a unor intervenții.

S-a pierdut o cantitate mare de apă. A fost o problemă acută, dar s-a rezolvat.”

Cele două bazine care alimentează orașul Covasna și satele din împrejurimi sunt alimentate de la pârâurile Covasna și Bâsca. Momentan, rezervoarele sunt umplute la o capacitate de 73%. Riscul ca stațiunea să rămână fără apă potabilă există, insa, mai ales că seceta afectează debitele râurilor.

Adrian Jătăreanu, reporter Kanal D: „De exemplu, debitul acestui pârâu a scăzut atât de mult în ultima perioadă, iar specialiștii spun că dacă seceta va continua acesta riscă să sece complet.”

Citeste si: România este grav afectată de secetă. Cele mai afectate sunt culturile de porumb

Prin emoții mari au trecut și locuitorii din Craiova

Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza valului de caniculă care pune stăpânire pe județul lor în următoarele zile. 

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Mai mult, alimentarea cu apă a fost oprită timp de 24 de ore în mai multe cartiere, dupa ce rezerva de apă a orașului s-a epuizat, din cauza consumului ridicat și a unei avarii. Ulterior, problema a fost remediata, insa situatia se poate repeta oricand, avand in vedere vechimea conductei.

Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiova: „Avaria pe care am avut-o a fost pe firul 1 Isvarna, o conductă care este de 60 de ani, dar la anul, în luna decembrie, vom recepţiona o conductă nou-nouţă"

Citeste si: VIDEO- Fermierii și-au luat gândul de la recolte. 25.000 ha cultivate sunt distruse de secetă

În acest moment, furnizarea apei este restricționată în peste 200 de localități din 17 județe din tara, din cauza secetei. Deocamdată, bucureștenii pot sta liniștiți: seceta n-a ajuns și în Capitală si nu vor fi probleme cu resursa de apa potabila, dă asigurări furnizorul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si